Як відновити мікрофлору кишечника без ліків: 10 способів

Вважається, що пробіотики з аптеки не мають того результату, який дають йогурти з живими бактеріями. Приблизно 85% цих бактерій гине в кислому середовищі шлунку, решта відторгаються власною мікрофлорою кишечника. Загалом, нічого не «заселяється», не «приживається» і не виконує свої прямі обов’язки. Тим часом порушення мікрофлори зустрічаються часто-густо. Так як її відновити? За допомогою продуктів харчування.

1. Клітковина

Клітковина – речовина баластна, особливої ​​живильної цінності не несе.

Проте, без клітковини неможлива здорова робота травлення. І мікрофлора без неї загине, тому що «хороші» бактерії клітковиною харчуються. А значить налягаємо на овочі, фрукти і зерна.

2. Пектин

Ще одним живильним субстратом для «хороших» бактерій кишечника є пектин. Пектином багата чорна смородина, буряк, яблука, сливи, абрикоси, агрус і гарбуз. Натуральна пастила без цукру із зазначених продуктів – смачна і ефективна альтернатива аптечним пробіотикам.

3. Інулін

Третя група складних вуглеводів, якими варто годувати мікрофлору – інулін. В дієтології інулін – пребіотик, тобто сировина, яка переробляється мікрофлорою кишечника і стимулює її життєдіяльність. Присутній інулін в топінамбурі, цибулі, бананах, родзинках, спаржі і артишоках. Лідером за змістом інуліну є цикорій.

4. Часник

Хочете здорову мікрофлору – їжте часник і щедро додавайте його в страви. Він пригнічує активність патогенних бактерій. А ще містить інулін, тобто надає хорошим бактеріям їжу для «роздумів».

5. Капуста

Правда, не звичайна, а квашена здатна підтримати мікрофлору краще всіх аптечних засобів разом узятих. Містить багато молочнокислих бактерій Lactobacillaceae, якими охоче ділиться зі шлунком і кишечником.

6. Хрін

Протей, клебсієла, синьогнійна паличка – переважно цих паразитів, що знищують мікрофлору, вбиває хрін. Не соромтеся налягати на цю ароматну і несамовиту приправу.

7. Брусниця

Кисле середовище, яке створює брусниця в кишечнику, є згубним для патогенних мікроорганізмів. Крім того, брусниця – джерело пектину, поживного субстрату для «хороших» бактерій.

8. Журавлина

Журавлина взагалі ягода унікальна, і, як недавно було доведено, однією з її специфічних функцій є поліпшення мікрофлори. Корисні бактерії ростуть і розмножуються, харчуючись вуглеводами журавлини. Один з кращих пребіотиків, стверджують вчені.

9. Кефір

Кефір передбачувано виявився в цьому списку. Його благотворний вплив на мікрофлору відомий всім. У людей, які регулярно п’ють цей кисломолочний напій, різко підвищується кількість лактобактерій в кишечнику.

10.Табу

Від їжі з високим вмістом швидких вуглеводів, тобто від мучного і солодкого, в період відновлення мікрофлори потрібно триматися більше ніж на відстані витягнутої руки. Погані бактерії харчуються булочками, печивом і тістечками. Посадіть їх на голодний пайок.

Джерело

 

Поділись


Магазин