Чи передається надмірна вага у спадок: відповідь фахівців

Сидячий спосіб життя, малорухлива розумова робота, шкідлива незбалансована їжа та інші фактори призводять до того, що світ стрімко товстішає. До справи нерідко домішується і спадковий фактор, коли надмірна вага просто передається дітям від старшого покоління. І тут варто розуміти, які ризики їм загрожують, і що треба робити, щоб зберегти фігуру в нормі і не піти по стопах батьків. Про те, чим загрожує спадкова надмірна вага, і які заходи треба приймати для боротьби з сімейною програмою, розповіла лікар-генетик центру персоналізованої медицини Анастасія Данішевич.

Завжди є ризик

У багатьох виникає питання: чи завжди наявність надмірної ваги у родичів означає спадкову схильність до набору зайвих кілограмів? Ожиріння відносять до багатофакторних захворювань. Найбільш часто до надмірної ваги призводить дія на організм так званих «зовнішніх» чинників, серед яких незбалансоване харчування, сидячий і малорухливий спосіб життя, соціальний статус і інші. Однак близько 40% пацієнтів з ожирінням мають генетичну схильність.

На даний момент відомо більше 250 генів, зміни в яких призводять до розвитку ожиріння. Запідозрити спадкову схильність можна в сім’ях, де один або більше родичів страждають від надмірної ваги, а також при виявленні ожиріння в дитинстві. Для виключення спадкових причин надмірної ваги варто звернутися до лікаря-генетика (коли вже зайві кілограми почали накопичуватися або в якості профілактики), який призначить необхідні молекулярно-генетичні дослідження та на підставі отриманих результатів складе індивідуальний план обстеження і лікування, спрямований на зниження маси.

Ризик розвитку ожиріння у людини за умови, що один з батьків страждає від надмірної ваги з дитячого віку, вищий в 2-3 рази в порівнянні з тими, чиї батьки мають нормальну масу. Коли обоє батьків мають надлишкову вагу, ризик ожиріння у дитини збільшується до 5-15 разів. Збільшення маси тіла в підлітковому віці підвищує ризики ожиріння в подальшому в 17 разів.

Схильність до ожиріння передається в рівній мірі як по чоловічій, так і по жіночій лінії – якихось особливих поділів по статі немає. Але необхідно враховувати, що прояв захворювання залежить від впливу факторів навколишнього середовища укупі з особливостями порушень в генах. Таким чином, змінюючи умови і спосіб життя, цілком можливо регулювати активність прояви роботи генів. Головне – взяти себе в руки і почати працювати над собою.

Що робити?

Важливо розуміти, що ожиріння – це не просто косметичний дефект, при якому розпливається фігура і стає складно підібрати одяг і взуття. При надлишковій масі тіла підвищуються ризики розвитку цукрового діабету 2 типу, гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, інсульту, інфаркту, цирозу печінки, захворювань опорно-рухового апарату і навіть онкології.

Тому проблему зайвої ваги ні за яких умов запускати не можна. Особливо якщо є генетична схильність. Своєчасна корекція дієти, створення і притримування певних звичок харчування, а також збільшення фізичної активності дозволяють привести і утримувати вагу в нормі. Баланс всіх систем при такому розумному підході буде дотриманий.

Джерело

Поділись


Новини партнерів