Несподіване відкриття: Кава може впливати на організм як ліки

coffee cup with jute bag and spoon full of coffee beans

У Digestive Disease Week опубліковані результати експерименту вчених з медичної філії Техаського університету в Галвестоні (США). Фахівці вивчали здатність кави впливати на кишечник і в підсумку прийшли до висновку, що в цьому випадку вона може впливати на організм як ліки – наприклад, від запорів.

У своїх дослідах вчені задіяли щурів. Вони змогли переконатися в тому, що вживання кави посилювало перистальтику кишечника, підвищуючи скорочення м’язів тонкої і товстої кишки, яка, в свою чергу, вела до посилення дефекації. Також фахівці виявили, що під дією кави припиняється ріст поганих бактерій кишечника. При цьому вони встановили: чим міцніше була кава, тим здоровішою опинявся кишковий мікробіом.

Сюрпризом дослідження стало те, що корисний вплив кави на кишечник виявився пов’язаним зовсім не з дією кофеїну. Коли щурам давали декофеїнізований напій, у них було зафіксоване аналогічне зниження рівня патогенних бактерій і збільшення рухливості м’язів кишечника.

Фахівці вважають, що кава може грати роль ефективних ліків при післяопераційних запорах, а також у випадках проблем з дефекацією. Втім, з упевненістю про це можна заявляти тільки після проведення додаткових клінічних досліджень.

Джерело

Поділись


Новини партнерів