15 корисних властивостей спецій, про які ви могли не знати

Ароматні прянощі є майже на кожній кухні: хоча б пакетик чорного перцю але завалявся. Часом ми додаємо їх в страви, як правило, інтуїтивно – дрібку того, трохи іншого. Хтось взагалі не надає їм особливого значення, вважаючи, що і без спецій буде смачно.

Можливо, ви перестанете ставитися до вашої коробочки з прянощами так легковажно, якщо дізнаєтеся, що всі вони є чимось більшим, ніж смакова і ароматична добавка. У кожної травички набагато більше корисних властивостей, ніж у цілій жмені таблеток. Причому про деякі з них ви навіть не підозрювали.

Кориця знижує апетит

Кориця – найкраща пряність для тих, хто мріє схуднути. Всього чверть чайної ложки кориці покращує вуглеводний обмін в двадцять разів. Крім того, пряність регулює рівень цукру в крові, тим самим знижуючи апетит, а її запах створює ілюзію насичення. Хочете їсти менше – частіше додавайте в чай ​​або страви щіпку кориці.

Мускатний горіх підвищує жіноче лібідо

Мускатний горіх неспроста вважається сильним афродизіаком: ферменти в його складі підсилюють сексуальний потяг у жінок. Якщо ви відчуваєте зниження лібідо, додавайте тертий мускатний горіх в ваші страви – він викличе прилив енергії і збудження. Тільки не перестарайтеся: в великих кількостях прянощі здатні викликати галюцинації.

Коріандр змінює властивості продуктів

Коріандр не тільки збагачує смак страв, але і здатний змінювати властивості деяких продуктів. Так, пряність нейтралізує газоутворюючу дію капусти, через яку ми потім мучимося від здуття і болю. Так що тепер, готуючи тушковану капусту, неодмінно додати в страву щіпку коріандру і насолоджуватися їжею без всякого дискомфорту.

Чебрець стимулює роботу мозку

Чебрець важливий для підтримки здоров’я головного мозку. Летючі масла, присутні в складі трави, підвищують рівень омега-3 кислот, а також концентрацію докозагексаєнової кислоти в клітинах головного мозку. Завдяки цьому чебрець стимулює мозкову активність, захищає мозок від вікових порушень і покращує увагу і пам’ять, а також запобігає деменції. Крім того, трава забезпечує правильний розвиток і функціонування головних клітин. Достатньо причин, щоб додати чебрець в свій раціон.

Шафран піднімає настрій

Вже один запах і яскравий вигляд шафрану здатні підняти настрій: недарма в східній медицині його називають спецією щастя. А дослідження іранських учених в 2015 році показало, що ароматна пряність володіє дією, подібною з традиційними антидепресантами. Крім того, шафран часто застосовують при лікуванні харчових розладів.

Перець чилі продовжує життя

18-річне дослідження Вермонтського університету показало, що рівень смертності серед американців, в чиєму раціоні регулярно присутній червоний перець чилі, на 13% нижчий, ніж у тих, хто нехтує пекучою пряністю. Схожі результати були отримані і китайськими вченими. Причина в тому, що капсаїцин, що міститься в перці, покращує кровообіг і склад кишкової мікрофлори.

А ще пекучий перчик корисний при поганому настрої: у відповідь на вплив капсаїцину організм починає виділяти ендорфіни – природне знеболювальне – і тим самим піднімає настрій, а в великих кількостях навіть викликає відчуття ейфорії.

Карі усуває похмілля

Приправа карі допоможе прийти до тями на ранок після вечірки. Вона розширює жовчні протоки, полегшуючи роботу печінки, і покращує загальний стан організму, а також пригнічує нудоту, стимулює кровообіг і знімає депресивні стани, характерні для похмільного синдрому.

Імбир рятує від морської хвороби

Про зігріваючі властивості імбирного чаю не знає, напевно, тільки ледачий. Інша цінна властивість імбиру в тому, що він допомагає при закачуванні. Якщо вас здолав напад морської хвороби або закачало в автобусі, покладіть в рот шматочок свіжого кореня імбиру і повільно жуйте. Для більшого ефекту можна ще і вдихати запах прянощі.

Кардамон допомагає прокинутися

Кардамон відмінно стимулює організм і допомагає йому прокинутися. У поєднанні з кавою підбадьорливий ефект спеції посилюється вдвічі, тому вранці неодмінно балуйте себе чашкою улюбленого напою з парочкою зерен кардамону. А ще пряність корисна при фізичних навантаженнях і покращує роботу серцевого м’яза.

Базилік позбавляє від безсоння

З давніх часів лікарі застосовували базилік для зміцнення нервової системи і відновлення фізичних і емоційних сил. Якщо вас мучать безсоння або нервове напруження, залийте 20 г базиліка склянкою кип’яченої води і нагрівайте на водяній бані 15 хвилин. Дайте відвару настоятися протягом години і приймайте по кілька ковтків перед їжею.

Фенхель освіжає подих

Фенхель – відмінний освіжувач дихання. Завдяки антимікробним властивостям він усуває неприємні запахи, бореться з бактеріями в порожнині рота і знижує ризик пародонтиту і карієсу. Щоб освіжити дихання, пожуйте столову ложку прянощі або пийте чай з фенхелем двічі в день.

Зіра покращує здоров’я мам і дітей

Зіра, або кумин, недарма вважається королевою спецій. Спектр її корисних властивостей надзвичайно великий, тому пряність з давніх часів використовується в лікувальних цілях. Наприклад, вона стимулює лактацію, тому дуже корисна для годуючих мам (тільки не забудьте перед цим проконсультуватися зі своїм лікарем). Також пряність допомагає впоратися з нудотою під час вагітності, а в Греції чай з кумина застосовують для зміцнення дитячого здоров’я.

М’ята охолоджує

Це багаторічна трав’яниста рослина має здатність охолоджувати організм. Приготуйте натуральний лимонад зі свіжим листям м’яти або додайте їх у фруктовий салат, і літня спека вже не буде такою виснажливою. А ось якщо ви, навпаки, мерзнете, краще віддати перевагу зігріваючому імбирному чаю.

Асафетида замінює цибулю і часник

Асафетида – справжня знахідка для тих, хто з якихось причин не може їсти цибулю і часник, але боїться, що без них буде несмачно. Індійська пряність з успіхом замінює обидва інгредієнти, дозволяючи зберегти смак страв і при цьому не залишаючи характерного аромату. Її можна додавати в закуски, супи, гарніри, салати та будь-які інші страви, де зазвичай використовують цибулю або часник. Що ще приємніше, асафетида стимулює травлення і знижує газоутворення.

Куркума захищає від раку

Надзвичайно корисну куркуму використовують не тільки в кулінарії, але і в косметології та медицині при багатьох захворюваннях. А недавно американські дослідники з Університету Центральної Флориди виявили ще одну дуже важливу властивість прянощі: виявляється, вона допомагає боротися з раком. Куркумін в її складі здатний проникати в ракові клітини і вбивати їх, при цьому на відміну від традиційних медикаментів не пошкоджуючи здорові тканини організму.

Джерело

Поділись


Новини партнерів