Як позбутися від метеозалежності?

Напевно, кожна з вас не з чуток знає, що таке мігрень і погане самопочуття через різку зміну погоди. Ми з’ясували, як перемогти метеозалежність без допомоги лікарів.

Як показують новітні дослідження – метеозалежність, не що інше, як спадок, який дістався нам від далеких предків. Справа в тому, що в стародавні часи, коли про синоптиків ще ніхто не чув, люди визначали погодні зміни, що наближаються, по власному самопочуттю, і таким чином могли дізнатися про наближення урагану, повені та будь-яких інших природних катаклізмів. Що ж стосується безпосередньо фізіологічного процесу, то лікарі метеозалежність пояснюють так: організм напередодні масштабних змін просто перебудовує всі свої функції, готуючись, наприклад, до морозу або спеки.

Метеозалежність: міф чи реальність

Особливо до метеозалежності схильні люди з різними хронічними захворюваннями, від артриту до судинної дистонії, більш того існує навіть різновид нервового розладу, який проявляється тільки в зв’язку зі змінами погоди, так званий метеоневроз. Він проявляється, перш за все, у вигляді підвищеної дратівливості, а іноді і депресії, втім, таких випадків зафіксовано зовсім небагато, хоча стан зневіри і пригніченості – вірний супутник такого виду неврозу. При цьому, варто звернути увагу на те, що серйозних збоїв в роботі організму все-таки не відбувається, тобто захворюванням в повному сенсі цього слова метеоневроз назвати не можна. Але при нервових розладах в зв’язку з різкими перепадами температури повітря може порушуватися сон, з’являються головні болі або знижується апетит. Тобто метеозалежність, це зовсім не примхи, як звикли вважати щасливчики, які не страждають нею, а справжня проблема, впоратися з якою, найчастіше, зовсім не просто. Але спробувати все-таки варто.

Фізична активність

І знову, як і в багатьох інших проблемних випадках на допомогу приходить спорт. Так, якщо метеозалежність не дає вам спокою, пора відправитися в спортзал, правда від силових тренувань краще відмовитися – адже в нашу задачу входить не вимотати організм до стану знемоги, а навпаки, допомогти йому відновити втрачену енергію.

Сюди ж можна віднести і загартовування. Не зважаючи на суперечливі думки про холодні обливання, крижана вода все-таки здатна привести ваш організм в тонус, як всередині, так і зовні. Правда, не варто приступати до оздоровчої процедури відразу, тоді замість ясних думок ви ризикуєте заробити справжнісіньку застуду. Спробуйте почати з контрастного душу – така вправа на витривалість не тільки відновить ваші судини, але і стане відмінною профілактикою варикозу ніг.

Ми радимо вам частіше бувати на свіжому повітрі – піші прогулянки ефективна заміна спортзалу.

Харчування

В першу чергу постарайтеся відмовитися від вживання кофеїну у великих кількостях – кава погано впливає на судини, і, не дивлячись на поширений міф, про те, що вона успішно бореться з мігренню, здатна тільки посилити неприємні відчуття. Так що, оскільки тепер ми оснащені за останнім словом техніки і можемо дізнатися про погодні зміни мінімум за кілька днів, цілком можна обмежити себе в деяких продуктах, на важкий період.

Замість кави звикайте пити міцний і дуже солодкий чай, він позбавляє від запаморочення, а в своє меню додайте побільше продуктів, багатих кальцієм, магнієм і жирними кислотами: ці речовини знижують тиск, допомагають пом’якшити напади головного болю і ломоти в кістках. Так само варто звернути увагу на фрукти і овочі, в них великий вміст клітковини і природних саліцилатів (хімічні речовини, які містяться в продуктах природного походження і є близькими за складом до аспірину), які знижують ризик розвитку інфаркту і допомагають переносити магнітні бурі.

Відпочинок

Потреба в тривалому відпочинку у метеозалежних не вигадка. Правда, це зовсім не означає, що ви можете дозволити собі весь день провести в ліжку, закутавшись в ковдру, на жаль, це недозволена розкіш, але знизити повсякденну активність в період нападів – цілком реально. Якщо мігрень увійшла в свої володіння, займатися такою профілактикою, як спорт або правильне харчування вже пізно – навпаки, зайвими фізичними навантаженнями можна лише погіршити ситуацію. Замість щоденного тренування можна організувати собі розслаблюючу ванну з додаванням у воду екстракту ромашки або будь-яких інших лікувальних трав, що сприяють загальному розслабленню.

У разі якщо ви страждаєте судинною дистонією і ваш головний кошмар – сніг, про красу якого вам, на жаль, замислюватися не доводиться, включіть в свій раціон квітковий мед, женьшень і бурштинову кислоту, яка продається в будь-якій аптеці і відпускається без рецепта лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів