Фахівці назвали дієту, яка здатна знизити ризик смерті від раку грудей 

Нове масштабне дослідження довело, що жінки старше 50 років зможуть значно знизити ризик смерті від раку грудей, якщо переглянуть свої харчові звички.

Британська газета The Times опублікувала результати дослідження американських вчених, в якому взяли участь 45 835 жінок від 50 до 79 років (без раку молочної залози). З’ясувалося, що у жінок, які тривалий час дотримувалися низькожирової дієти з додаванням порції фруктів, овочів, зернових, навіть через 20 років після закінчення дослідження ризик померти від цього виду онкологічного захворювання був на 21% нижчим.

Щоб прийти до такого висновку, дослідники ще в 1990-х роках розділили всіх учасниць експерименту на дві групи. Одна з них не змінювала свій звичний раціон харчування, а іншій було наказано скоротити щоденне споживання жирів до 20% від загальної калорійності і додати в щоденне меню порцію фруктів, овочів і цільного зерна.

Цікаво, що через 8,5 років такої «дієти» представниці обох груп з приблизно однаковою частотою стикалися з новими випадками раку грудей. Проте серед жінок з другої групи, кому був поставлений діагноз (вони поміняли свої харчові звички на користь більш здорових), ризик померти від раку молочних залоз був на 21% нижчим, ніж в групі жінок, які харчувалися звичним для себе чином.

Крім того, дослідники відзначили, що чим довше жінки дотримувалися низькожирової помірної дієти, тим в майбутньому ризики для їх здоров’я були меншими.

“Цей результат дуже надихнув нас, адже тепер ми маємо в своєму розпорядженні результати рандомізованого клінічного дослідження, яке доводить, що доступне багатьом помірне харчування може знизити ризик смерті від раку молочної залози”, – цитує видання доктора Роуена Хлебовськи, провідного автора дослідження, дослідника з Інституту біомедичних досліджень Лос-Анджелеса Медичного центру Харбор-УКЛА.

Поки що до кінця не вивченим залишається питання, що конкретно в більшій мірі сприяло скороченню ризику смерті від онкології. Для цього автори дослідження мають намір ще більш детально вивчити всі дані дослідження (а саме аналізи крові учасниць дослідження).

Джерело

Поділись


Новини партнерів