Як харчуватися, щоб зберегти печінку здоровою: пояснення фахівців

Лікар розповіла про те, які продукти краще вживати, а які – варто виключити з раціону взагалі.

«Печінка відповідає за більшість хімічних процесів і функцій, пов’язаних з обміном речовин, – пояснює Марія Яковенко. – Від останнього залежить здоров’я, зовнішній вигляд і самопочуття.

Важливим є здорове харчування. Це означає, збалансоване по складу (амнокіслот, вітамінів, мінералів, жирних кислот і т.д.), регулярне, що володіє достатньою енергетичною цінністю. ⠀

Перш за все, не можна переїдати. Це призводить до ожиріння, важкості в шлунку, проблем зі здоров’ям. Травлення починається в ротовій порожнині, тому їжу необхідно добре пережовувати.

Намагайтеся їсти в один і той же час. Нерегулярний прийом їжі дестабілізує роботу залоз органів травлення і призводить до розвитку різних захворювань, найчастіше – шлунково-кишкового тракту. Дорослим здоровим людям рекомендується трьох-чотириразове харчування, а при деяких захворюваннях – п’яти-шестиразове. Не зловживайте спиртними напоями.

Перегляд стрічки новин і соціальних мереж, телевізора під час їжі погіршує апетит і засвоєння їжі, тому гаджети краще відкласти в сторону.

Для тих, у кого вже є проблеми з печінкою, рекомендації такі: страви бажано готувати на пару, запікати, тушкувати, можливо на грилі, без додавання олії. Виключити голодування, прийом холодних страв і напоїв. Не можна вживати продукти, що подразнюють слизову оболонку шлунка і кишечника: приправи, прянощі, копченості, гострі страви, овочі з великим вмістом ефірних масел (редис, редька, цибуля, часник, хрін), алкоголь. Необхідно виключити жирні сорти м’яса (гусак, качка, баранина, свинина) і жирну рибу, а також мозок, печінку, сало, баранячий жир. Ці продукти – важко перетравлюються, в них міститься багато холестерину».

Джерело

Поділись


Новини партнерів