Лікар-оториноларинголог розповів, чим небезпечний для здоров’я тополиний пух

Наївно думати, що тополиний пух приносить лише зовнішній дискомфорт, залітаючи в очі або ніс. Пух приховує в собі кілька небезпек для організму людини, заявив лікар.

Кінець весни – початок літа є сезоном тополиного пуху. Лікар-оториноларинголог Володимир Зайцев розповів про те, чим може бути небезпечний для здоров’я такий пух.

«Тополиний пух несе з собою кілька небезпек для організму людини», – зазначив фахівець.

Провокує алергічні реакції. За словами лікаря, при попаданні в ніс тополиний пух подразнює волоскові клітини порожнини носа, і у відповідь на це організм здатний «віддячити» алергічними реакціями.

Загострює астму. Для людей з бронхіальною астмою, за словами лікаря, тополиний пух становить особливу небезпеку. Він може виявитися фактором нового спалаху захворювання. При цьому напад астми через пух здатний розвинутися навіть після довгого періоду ремісії.

Погіршує стан при хронічній закладеності носа. При цьому порушенні люди страждають від постійного набряку слизової в носових ходах. Тополиний пух, що володіє властивістю подразнювати слизову, викликає прилив крові до тканин, що змушує пацієнтів із закладеним носом страждати ще більше.

Провокує ріст поліпів. Для тих, хто добре знайомий з поліпами в носі, сезон тополиного пуху – справжнє випробування. У них спрацьовує той же механізм дії подразника у вигляді пуху, що і у людей з хронічною закладеністю носа, – прилив крові в тканини сприяє росту тканини поліпів та може призводити до проблем з диханням.

«Пух нерідко падає на землю і лише потім з потоком вітру піднімається нагору. В цьому випадку при попаданні в порожнину носа він також здатний занести пил, патогенні мікроорганізми», – додав лікар-оториноларинголог.

Джерело

Поділись


Новини партнерів