Хребет, який «просів» – невидима причина наших хвороб

З віком м’язи людини стають в’ялими, тканини не отримують достатнього живлення, внаслідок чого руйнуються хрящі та диски між хребцями. Хребет «всихає», тому люди до 60-70 років стають нижчі зростом. Але це відбувається аж ніяк не від «старості». Відомий американський дієтолог Поль Брегг у своїй книзі «Здоровий хребет» писав таке: «Ми – цивілізація ледачих і нерозумних людей, ми їмо нездорову штучну їжу, і переважна більшість з нас – не спортсмени, а вболівальники». Чи не час змінити життя на краще?

Подовжуючи свій хребет, ми подовжуємо собі молодість. Можливо, ви помічали, що вранці відчуваєте себе краще, ніж до вечора? І справа не тільки тому, що протягом дня ви втомилися! Справа в тому, що за день хребет наш «осідає». Вчені давно вже встановили, що вранці ми трохи вище зростом, ніж до вечора. І так само в молодості ми вищі за ростом, ніж до старості, бо хребет, виявляється, осідає не тільки протягом дня, але й рік від року. Чому ж це відбувається і як це впливає на наше здоров’я і самопочуття?

Дуже невеликий відсоток людей веде такий спосіб життя, при якому їх хребет виконує функції, передбачені природою, а саме – витримувати навантаження, коли людина бігає, стрибає, щось кидає, плаває, скаче на коні і т. д. Більшість людей, навпаки, виконують протягом дня досить одноманітні рухи, та й цих рухів виявляється недостатньо.

Організм влаштований дуже економічно: орган, який не працює, отримує менше крові, а отже, кисню і поживних речовин, всі процеси в ньому уповільнюються. Робота хрящових міжхребцевих дисків – амортизувати всілякі удари, струси і коливання тіла. Для цього вони повинні бути пружними і еластичними. А якщо нічого цього робити не потрібно, то навіщо їм бути пружними? Вони скорочуються, сплющуються і тверднуть, і з кожним днем все більш мляво протікають в них відбудовні процеси. Одним словом, вони старіють.

Якщо міжхребцеві диски стали плоскими і непружними, хребці труться і здавлюють один одного, що вже саме по собі завдає болю. Всередині хребта розташовується спинний мозок, а від нього відходять нерви до всіх органів нашого тіла. Цих нервів 31 пара: вісім шийних, 12 грудних, п’ять поперекових, п’ять крижових і одна куприкова. Вони відходять через отвори, утворені дугами хребців. Коли відстань між хребцями скорочується (міжхребетні диски ж розплющилися!), нерви конче стискаються. Але ж будь-який нерв кудись веде. Ось і виходить, що коли наш хребет вкоротили, тобто хребці «сіли» один на одного, у нас обов’язково щось починає боліти.

Якщо погано йде справа в шийному відділі хребта, біля самої основи черепа, – болить голова, якщо трохи нижче – може почати турбуватися зір, якщо в грудному відділі – болить і погано працює шлунок, печінка та серце, ще трохи нижче – кишківник і нирки , а далі – статеві органи. Людина, намучившись, йде до лікаря – одного, іншого, третього (у нас їх багато), і кожен щось знаходить у своїй сфері, кожен ставить діагноз. Виходить, що у людини десяток хвороб. Але насправді в усьому «винен» хребет. Буває, правда, що жоден лікар нічого не знаходить, а людина при всьому при тому відчуває себе руїною. Знову ж вся справа в хребті.

Ось кілька простих вправ від Поля Брегга, які треба виконувати в комплексі, щоб зберігати здоров’я хребта і організму в цілому:

1. Ця вправа впливає на ту частину хребта, яка «обслуговує» голову і очні м’язи, а також на цілу мережу нервів, що йдуть до шлунка і кишківника. Таким чином, виконуючи тільки цю вправу, ми впливаємо на джерела таких недуг, як головний біль, напруження очей, нетравлення шлунку і погане засвоєння їжі.

Лягніть на підлогу обличчям донизу, підніміть таз і вигніть дугою спину. Тіло спирається тільки на долоні та пальці ніг. Таз – вище голови. Голова опущена. Ноги розставлені на ширині плечей. Коліна та лікті випрямлені. Опустіть таз майже до підлоги. Пам’ятайте, що руки і ноги повинні бути прямими, що додає особливої напруженості хребту.

Підніміть голову і різко відкиньте її назад. Робіть цю вправу повільно. Тепер опустіть таз якнайнижче, а потім підійміть його якнайвище, вигнувши вгору спину, знову опустіть, підійміть і опустіть. Якщо ви робите цю вправу правильно, то відчуєте через кілька рухів полегшення – відбувається розслаблення хребта.

2. Ця вправа призначена для стимуляції нервів, що йдуть до печінки і нирок.

Початкове положення те ж, що і для першої вправи. Лягніть на підлогу обличчям донизу, підніміть таз і вигніть спину. Тіло спирається на долоні та пальці ніг. Руки і ноги прямі. Поверніть таз якомога більше вліво, опускаючи лівий бік якнайнижче, а потім вправо. Руки і ноги не згинайте. Рухи робіть повільно і думайте про розтягування хребта.

3. Розслаблюючи хребетний стовп від верху до низу, ви знімаєте навантаження з тазової ділянки. М’язи, які йдуть до хребта, укріплюються, стимулюються міжхребцеві диски.

Початкове положення: сядьте на підлогу, упріться на розставлені прямі руки, розташовані трохи позаду, ноги зігнуті. Підніміть таз. Тіло спирається на розставлені зігнуті ноги і прямі руки. Цю вправу необхідно робити у швидкому темпі. Підніміть тіло до горизонтального положення хребта. Поверніться в початкове положення. Повторіть рух кілька разів.

4. Ця вправа особливо діє на ту частину хребта, де зосереджені нерви, що керують шлунком. Крім того, вона ефективна для всього хребта, розтягує його, вводячи організм у збалансований стан.

Лягніть на спину, ноги витягнуті, руки в боки. Зігніть коліна, підтягніть їх до грудей і обхопіть руками. Відіпхніть коліна і стегна від грудей, не відпускаючи рук, – за типом гойдалки. Одночасно підніміть голову і спробуйте торкнутися підборіддям до колін. Утримуйте це положення тулуба протягом п’яти секунд.

5. Ця вправа – одна з найголовніших для розтягування хребта. Крім того, вона дарує полегшення товстому кишківнику, стимулюючи нерви, що керують.

Опустіться на коліна, згадайте, як роблять це маленькі діти. «Походіть» таким чином хвилин п’ять-сім. А тепер уявіть, що ви – кішка: підніміть високо таз, вигнувши дугою спину, опустіть голову, спираючись на прямі руки і ноги. У такому положенні обійдіть кімнату.

Після вправ найкраще, що ви можете зробити для відпочинку та додаткового розтягування хребта – це повисіти, зачепившись руками за перекладину. Виконання вправ індивідуальне. Спочатку треба робити кожну вправу не більше двох-трьох разів. Через день збільшити до п’яти і більше разів і виконувати всю програму щодня.

Після того, як в організмі спостерігається покращення, можна скоротити виконання до двох разів на тиждень, щоб зберегти хребет гнучким і розслабленим. Однак врахуйте, що негативні зміни в хребті відбувалися протягом багатьох років і не можна нічого виправити за короткий час. Здоров’я як гроші: витрачається швидко, а набувається з великими труднощами.

Поділись


Новини партнерів