14 продуктів для здоров’я серця і судин, які допоможуть уникнути інфаркту

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 2030 році від серцево-судинних захворювань у світі помре 23,6 млн осіб. На сьогоднішній день приблизно 30% людей на планеті гине саме від хвороб серця і судин. Звичайно, медицина не стоїть на місці, вчені знаходять нові засоби, які допомагають серцю підтримувати здоров’я протягом довгих років, однак і ми самі повинні щось для цього робити: вести правильний спосіб життя і споживати корисні продукти.

Ми вивчили медичні сайти в пошуках продуктів, які поліпшать роботу серцево-судинної системи і допоможуть уникнути інфаркту. І деякі, треба зізнатися, нас здивували.

Банани

Калій разом з натрієм не лиш регулює вміст рідини в організмі, але і допомагає всім м’язам, в тому числі й серцевому, нормально функціонувати. Брак калію в організмі негативно відбивається на тонусі судин, а отже може викликати підвищення кров’яного тиску. Крім того, в бананах багато вітаміну B6, який бере активну участь в кровотворенні та запобігає утворенню згустків крові в судинах.

Картопля

Картоплю часто виключають зі свого раціону ті, хто сидить на дієті. І це правильно, якщо мова йде про смажену картоплю або чіпси. Однак у 100 г вареної картоплі лише 82 Ккал і багато калію, який необхідний для серця і допомагає регулювати кров’яний тиск. Крім того, в такій кількості картоплі міститься до 12-15% добової норми вітаміну B6, який бере участь в утворенні червоних кров’яних тілець.

Пиво

Пиво – одне з основних джерел кремнію. У різних сортах цього напою може знаходитися від 6,4 до 56,5 мг на 1 л при щоденній нормі в 20-30 мг. Саме кремній відповідає за постачання кальцію до кісток і збереження щільності кісткової тканини. Кремній допомагає знизити ризик розвитку атеросклерозу – хвороби, яка вражає судини і стає причиною інфаркту.

Звичайний йогурт

Дослідження, яке тривало понад 30 років, проведене в університеті американського Бостону, підтвердило, що у жінок, які вживають дві порції йогурту на день, ризик розвитку серцево-судинних захворювань знижується на 30%, а у чоловіків – на 16%. Калій, що міститься в цьому молочному продукті, – один з найважливіших елементів, необхідних організму для регуляції ритму серцевих скорочень.

Томатна паста

Дослідження підтвердили, що у людей, які отримують недостатню кількість лікопіну, підвищується ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Причому залежність тут зворотна: чим менше лікопіну в організмі, тим більший шанс захворіти. Велика кількість лікопіну, в 30 разів більше, ніж в помідорах, знаходиться в томатній пасті.

Кава

Дослідження, проведене австралійськими вченими, підтвердило, що помірне вживання кави сприяє зниженню аритмії. Крім того, в іншому дослідженні було з’ясовано, що 4 чашки кави на день допомагають зберегти здоров’я судин.

Імбир

Китайські вчені встановили, що щоденне вживання імбиру знижує ризик захворювання гіпертонією на 8%, а ішемічною хворобою серця – на 13%. При цьому не обов’язково споживати імбир у великих кількостях: дослідження підтвердили, що на день необхідно з’їдати лише 2-4 г ароматного кореню.

Печінка

Печінка – один з найбільш поживних продуктів на світі. У печінці міститься безліч різних вітамінів, кількість яких на 100 г у багато разів перевищує денну норму. Так, наприклад, необхідна людині добова норма вітаміну B12, який бере участь в кровотворенні, міститься лише в 9 г яловичої печінки.

Арахісове масло

Арахісове масло – один з найкращих продуктів з точки зору балансу співвідношення калію і натрію, правильні пропорції яких життєво необхідні для нормальної роботи серцево-судинної системи. Крім того, у 100 г арахісового масла міститься майже 90% щоденної норми нікотинової кислоти (вітаміну B3), яка покращує роботу судин і серця.

Сардини

Сардини – рекордсмени серед продуктів-чемпіонів за вмістом омега-3 жирних кислот, необхідних для здоров’я серця, які, окрім іншого, знижують ризик смерті від серцево-судинних захворювань. Крім сардин, багато омега-3 містять лосось, скумбрія й оселедець, а також інші жирні риби. А ось в тілапії або сома набагато більше шкідливих для здоров’я серця жирних кислот. До того, лише 98 г сардин вистачить для отримання денної норми вітаміну B12, який необхідний для нормального кровотворення.

Буряк

В овочах чимало дієтичних нітратів, які сприяють розширенню судин і зниженню артеріального тиску. І саме буряк – рекордсмен за їхнім вмістом. Крім того, в цьому коренеплоді знайдено бетаїн – речовину, що допомагає знизити ризик розвитку атеросклерозу. Вітамін B9, яким також багатий буряк, вкрай необхідний нашому організму для кровотворення, а його недостача може викликати анемію.

Насіння соняшника

У 100 гр соняшникового насіння міститься практично 100% денної дози магнію – елементу, який називають найважливішим для серця. Є в них і цинк, який відіграє одну з найважливіших ролей у регуляції роботи серцевого м’язу: в тих же 100 г міститься половина рекомендованої добової норми.

Насіння гарбуза

За кількістю магнію гарбузове насіння помітно випереджає насіння соняшника: щоб отримати його добову дозу, досить з’їсти лиш 65 грам. Крім того, волокна, що містяться в насінні, сприяють зниженню рівня холестерину і ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Сало

Згідно з дослідженнями, 60% від загальної кількості жирів в салі складають мононенасичені жирні кислоти, значна частка яких припадає на олеїнову кислоту (омега-9). Вона сприяє зниженню кількості «поганого» холестерину в організмі. А ось в популярному сьогодні суперфуді – кокосовій олії – мононенасичених кислот в 10 разів менше.

Джерело

Поділись


Новини партнерів