Тестостерон і естроген: що необхідно знати чоловікам після 40

Естрогени можуть суттєво зашкодити чоловікам. Уникайте підйому його рівня і відстежуйте симптоми підвищеного естрогену після сорока, хоча все частіше гормональний дисбаланс можна спостерігати і у зовсім молодих людей. У нормі вміст естрогену у чоловіків не повинен перевищувати 15-60 пг/мл. Розвиток ожиріння за жіночим типом навряд чи здатен прикрасити чоловіка – обвислий живіт і сідниці, гінекомастія, але далі ще гірше – зниження лібідо і ерекції, хандра, невдоволення собою і постійне відчуття занепаду сил.

Визначальну роль в поведінкових особливостях людини відіграють статеві гормони: чоловічі – андрогени, перш за все тестостерон, і жіночі – естрогени. Ця парочка – тестостерон і естроген нерозривно пов’язані. Багато чоловіків намагаються уникати всього, що може підвищити рівень естрогену, але з віком зробити це стає все складніше. Середній рівень тестостерону за останнє десятиліття істотно знизився.

Перевірені способи зниження рівня естрогену і підвищення тестостерону за допомогою харчування

  • Екстракт виноградних кісточок
  • Індол-3 карбінол
  • Екстракт зеленого чаю
  • Ресвератрол
  • Цинк
  • Вітамін С

Що можна зробити в домашніх умовах, щоб не вдаватися згодом до медикаментозного лікування?

Саме тестостерон робить чоловіків чоловіками, але це не тільки гормон статевого потягу. Енергійність, впевненість в собі, прагнення до лідерства і навіть агресивність визначаються високим або низьким рівнем тестостерону в крові. На жаль, естроген після 40 зростає, а тестостерон природним чином знижується. На жаль, не тільки вік, а й вплив навколишнього середовища може порушити баланс гормонів, що відповідають за мужність, нарощування м’язів і чоловіче довголіття.

Однією з причин зростання естрогену є кількість його з’єднань в м’ясі, деяких пластмасах і навіть у питній воді. Поєднання всіх цих моментів теж може знижувати рівень тестостерону. У той час, як відповідна дієта, силові тренування і деякі харчові добавки здатні підняти або підтримувати рівень тестостерону до норми. Вище наведені несприятливі фактори навколишнього середовища можуть утримувати вас на певному гормональному рівні, заважаючи досягненню бажаних результатів в спортзалі.

Розуміючи шкоду естрогенів для чоловічого здоров’я, непогано знати, як боротися з тими естрогенами, які випадковим чином потрапляють в організм. Незважаючи на те, що існує безліч доступних продуктів, які, як стверджується, можуть допомогти в цьому, пропонуємо вам лише деякі з них, які є найкращими і перевіреними способами зниження рівня естрогену і підвищення тестостерону.

Екстракт виноградних кісточок

Екстракт виноградних кісточок виробляється з цільних кісточок з високим вмістом димерів проціанідіну, які, як відомо, є ефективним інгібітором ароматази. Ароматаза, це фермент, відповідальний за синтез естрогену з андрогенів в організмі. Час від часу надлишковий тестостерон може перетворюватися в естроген і тому в організмі знижується кількість вільного, доступного для використання тестостерону. Таким чином, при зниженні рівня естрогену поліпшується здатність організму нарощувати м’язову масу і позбавлятися від зайвого жиру.

В ході дослідження, проведеного в 2006 році, з’ясувалося, що екстракт виноградних кісточок здатний пригнічувати ароматазу в залежності від дози. По суті, чим більшою була доза, тим більше ароматази придушувалося. Однак, дане дослідження проводилося в основному серед жінок, тому необхідно докладніше дослідити реакцію чоловічого організму. Проте результати здаються багатообіцяючими. Дослідження показало, що щодня достатньо споживати 120 мг екстракту, а так як його ефективність залежить від дози, можна поекспериментувати в домашніх умовах на собі, але не рекомендується споживати більше 300 мг в день. Ця кількість вважається безпечною, хоча були відзначені тимчасові побічні ефекти, такі як головний біль і запаморочення.

Індол-3 карбінол

Індол-3 карбінол (I3C) – елемент, виявлений в овочах сімейства хрестоцвітних, таких як броколі, цвітна капуста, листя гірчиці. Нещодавно було проведено дослідження на предмет їх здатності діяти як інгібітор ароматази, так само, як екстракт виноградних кісточок, шляхом гальмування конверсії андрогенів в естроген. Дослідження 2015 року показало, що I3C може пригнічувати естроген (у вигляді естрадіолу), що може привести до підвищення вільного тестостерону.

Більшість досліджень також було проведено серед жінок в ході вивчення боротьби з раковими захворюваннями, проте це не означає, що результати не стосуються чоловіків. Доза в 200-400 мг в день вважається ефективною. Було відмічено, що дія I3C не залежить від величини дози, вчені вважають, що 200 мг так само ефективні, як і 400 мг. I3C безпечний, однак замінити його хорошою щоденною порцією брокуолі або цвітної капусти з власної грядки ще безпечніше.

Екстракт зеленого чаю

Екстракт зеленого чаю за своїми властивостями схожий з кофеїном, і ми знаємо, що він має цілу низку позитивних ефектів, в тому числі прискорює метаболізм і підвищує тестостерон. В екстракті зеленого чаю високий вміст поліфенолів, які пригнічують ароматазу, що веде до зниження рівня естрогену (естрадіолу). Навіть споживання зеленого чаю у вигляді напою показало зниження естрогенів, це відноситься тільки до зеленого чаю (не проти чорному).

Подібно до інших, дані дослідження були проведені серед жінок при вивченні раку грудей в період постменопаузи, однак зараз проводяться дослідження здатності зеленого чаю знижувати ароматазу і естрадіол у чоловіків, що змушує нас повірити в його потенціал. Так як звичайна капсула з екстрактом зеленого чаю еквівалентна п’яти чашкам напою, ми рекомендуємо для отримання найбільшої користі приймати його у формі харчової добавки. Оскільки даний екстракт є енергостимулятором, краще приймати його спочатку в невеликих кількостях і потім переходити до дози в 400-500 мг. Так само, як у випадку з іншими стимуляторами, не вживайте екстракт зеленого чаю перед сном і зверніть увагу на реакцію з боку тиску.

Ресвератрол

Ресвератрол – з’єднання, що містить поліфеноли, виявлене в арахісі, винограді і червоному вині. Через високий вміст поліфенолів його дія дуже схожа на екстракт зеленого чаю. Таким чином ресвератрол може пригнічувати ароматазу, що призводить до зниження естрогену (естрадіолу).

У більшості досліджень росвератролу вивчалися його антиракові властивості, і зовсім небагато уваги приділялося доказам його здатності діяти, як добавка для бодібілдингу. Проте дослідження показали, що він знижує естроген, тому потенціал його використання в якості харчової добавки для спортсменів виглядає багатообіцяюче.

Дозування залежить від декількох факторів, таких як вік і здоров’я. В даний час не існує строгих рекомендацій щодо дозування, тому краще дотримуватися рекомендацій виробників обраної вами добавки. Намагайтеся не перевищувати дозу в 250 мг в день, так як існує ризик, що ресвератрол вступить в реакцію з іншими медикаментами. І універсальна порада – виноград і помірна кількість хорошого червоного вина до вашого столу.

Цинк

Цинк – хімічний мікроелемент, який всім подобається обговорювати, тому що він володіє багатьма корисними для організму людини властивостями, не виключаючи і бодібілдерів. В основному відомо, що він зміцнює імунну систему і допомагає чинити опір захворюванням, проте цинк також працює і як бустер тестостерону. У той час, як ми обговорювали його здатність підвищувати вільний тестостерон, оскільки він бере участь у перетворенні андрогенів в тестостерон, він також діє і як інгібітор ароматази, запобігаючи перетворенню вільного тестостерону в надлишковий естроген.

Було проведено ряд послідовних досліджень, які показали, що прийом цинку підвищує вільний тестостерон у безплідних чоловіків. У той час, як ми чекаємо досліджень, які покажуть таку ж його дію і на здорових дорослих чоловіків, важливо спробувати використовувати цинк в якості блокатора естрогену. Під час виснажливих тренувань ми втрачаємо значну кількість цього елемента, що може привести до деякого його дефіциту і отже зниження тестостерону.

Рекомендації щодо дозування цинку можуть бути різними. Якщо ви щодня проводите високоінтенсивні тренування, то, можливо, краще приймати 25-40 мг в день, так як ризик дефіциту цинку у вас підвищений. Якщо ви тренуєтеся більш помірковано, то оптимальна доза буде 5-10 мг в день. Необхідно пам’ятати про максимально допустиму верхню межу прийому цинку, так як, якщо доза перевищить 40 мг в день, він почне перешкоджати транспорту і абсорбції кальцію, магнію і заліза.

Вітамін С

Вітамін С загальновідомий своєю здатністю зміцнювати імунітет і боротися з симптомами звичайної застуди. Хоча ми нечасто говоримо про вітамін С, звернути на нього увагу все ж варто. Вітамін С міститься в овочах і фруктах червоного, оранжевого і жовтого кольору. Відомо, що вітамін С гальмує ароматизацію редуктази (ензиму, що перетворює тестостерон в естроген при наявності надлишку тестостерону), а це сприяє стабільному підвищенню вільного тестостерону в крові атлета.

Хоча дослідження здатності вітаміну С знижувати естроген тривають, їх результати виглядають багатообіцяючими. Більш ранні дослідження показали, що прийом вітаміну С привів до поліпшення якості сперми у чоловіків, а також до зниження концентрації естрадіолу. Оскільки більшість досліджень, як і раніше, проводиться на тваринах, дані результати не варто сприймати як панацею в боротьбі з високим рівнем естрогену.

Вітамін С добре вивчений і безпечний, тому що він водорозчинний і регулярно виводиться з організму. Звичайна, корисна для здоров’я доза – близько 500 мг в день. Безпечна максимальна доза – 2000 мг – для тих, хто веде активний спосіб життя або працює в важких умовах. Однак відомо, що більш високі дози можуть викликати подразнення шлунка.

Отже, шкода естрогенів для чоловіків-  велика. Уникайте підйому його рівня і відстежуйте симптоми підвищеного естрогену після сорока, хоча все частіше гормональний дисбаланс можна спостерігати і у зовсім молодих людей. У нормі вміст естрогену у чоловіків не повинен перевищувати 15-60 пг/мл. Розвиток ожиріння за жіночим типом навряд чи здатен прикрасити чоловіка – обвислий живіт і сідниці, гінекомастія, але далі ще гірше – зниження лібідо і ерекції, хандра, невдоволення собою і постійне відчуття занепаду сил.

Що можна зробити в домашніх умовах, щоб не вдаватися згодом до медикаментозного лікування?

Обмежте в своєму раціоні каву, пиво, сою та інші бобові. Включіть у свій раціон якомога більше хрестоцвітних (броколі, брюссельську капусту), буряк, шпинат. М’ясо і риба обов’язково повинні бути присутніми у вашому раціоні, але бажано нежирні сорти. Це той мінімум, який кожен чоловік здатний зробити для свого організму.

Джерело

Поділись


Новини партнерів