Чи потрібно відмовитися від вживання кави: відповідь фахівців

Як і все, що є в нашій дієті, у кави є свої переваги і недоліки. Деякі експерти кажуть, що вона знижує ризик захворювання на рак, в той же час, як інші говорять, що напій різко збільшує його.

На початку цього року Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) підтвердило існуючі припущення і дослідження, проведені на тваринах, що харчові продукти на основі акриламіду, потенційно збільшують ризик розвитку раку для любителів всіх вікових груп, причому діти є найбільш уразливими, через більш низьку масу тіла. Небезпечна хімічна речовина, така як акриламід, утворюється під час смаження їжі або, як в даному випадку, коли кава випікається в зерні.

Будь-яка їжа або напій в нашому раціоні, якщо він вживається в надмірних кількостях, може викликати зворотний ефект. В цьому випадку, якщо ви п’єте більше шести чашок кави в день, ризик виникнення виразки в кишечнику, а потім і раку печінки або товстої кишки зростає.

«Якщо ви п’єте каву на голодний шлунок, ви збільшуєте вироблення шлункової кислоти і з’являються проблеми з травленням», – пояснив дієтолог Анжелка Мітровіч. А ще, кава підвищує рівень глюкози в крові, що негативно позначається на здоров’я діабетиків.

Споживання кави підвищує рівень кортизолу (гормону стресу), підвищується апетит, тому любителі цього напою піддаються ризику надмірної ваги.

У дослідженні, опублікованому в Медичному журналі Нової Англії в 2014 році, також говориться, що надмірне споживання смаженої кави, перешкоджає надходженню кисню в мозок.

З іншого боку, група експертів, на чолі з Нілом Фрідманом в 2012 році, прийшла до висновку, що люди, які п’ють дві або три чашки кави в день, матимуть на 10-15 відсотків менше шансів померти протягом 13 років.

Якщо каву вживати в помірних кількостях, вона захищає серце, судини і печінку. Кава із зерен покращує концентрацію, зір і когнітивні здібності, тому її не слід виключати з раціону. Будьте обережні – не пийте каву натще,  а ще ви завжди можете розбавити її невеликою кількістю молока.

Джерело

 

Поділись


Новини партнерів