Популярні вітамінні добавки можуть провокувати рак

Ринок вітамінних БАДів стрімко зростає. Багато людей приймають добавки, не проконсультувавшись з лікарем і не маючи реальної потреби у вітамінах. Тим часом, таке “самолікування” може привести до серйозних наслідків. Як зазначають вчені з Університету Тафтса, БАДи з кальцієм і вітаміном D – одні з найпопулярніших засобів серед населення похилого віку.

З їх допомогою люди намагаються запобігти розвитку остеопорозу. Але останні дослідження заявляють, що ці добавки подвоюють ризик розвитку раку. Був проведений аналіз медичних даних понад 27000 американців. Виявилося, що небезпеку становлять дози кальцію, які перевищують 1000 міліграмів на день. А ось продукти харчування, багаті кальцієм, навпаки, корисні для здоров’я.

У звіті дослідників йдеться: “Виявлено зв’язок між надмірним споживанням поживних речовин і несприятливими наслідками, включаючи підвищений ризик деяких різновидів раку. Важливо розуміти, яку роль відіграє не тільки сама поживна речовина, але і її джерело”.

Вчені аналізували ще й інші речовини. Так, вітамін К і магній знижували ризик передчасної смерті, вітамін А і цинк зменшували ймовірність смерті від серцево-судинних захворювань. Але мова йшла виключно про дози, які можна отримати з їжі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів