8 денних звичок, через які нам важко заснути ввечері

Час від часу безсоння трапляється з кожним, але якщо ви все частіше замість того, щоб спати, рахуєте овець, пора щось робити. І для початку – перевірити, чи немає серед ваших денних звичок тих, що можуть порушити нічний відпочинок.

Працювати або тренуватися до пізньої ночі
Всю діяльність, пов’язану з підвищеною фізичною або інтелектуальною активністю, варто завершувати за кілька годин до відходу до сну. В іншому випадку в той момент, коли ви ляжете спати, ваш мозок буде продовжувати активно працювати, і ви не зможете розслабитися.

Занадто довго спати у вихідні
Недолік сну в будні багато з нас намагаються компенсувати у відпустці або у вихідні дні, відпочиваючи по 10-12 годин на добу. Але, як стверджують вчені, це не найкраща ідея: тривалий сон у вихідні може збити циркадні ритми, і в наступні дні ви знову будете мучитися безсонням.

«Зависаєте» в смартфоні перед сном
Слабке вечірнє світло – сигнал, який повідомляє циркадним ритмам нашого тіла, що пора готуватися до сну. Але наш мозок не робить відмінностей між яскравим денним світлом і світлом телевізора, монітора комп’ютера або смартфона. Тому якщо ви звикли переглядати повідомлення в своєму смартфоні перед сном, ви ризикуєте отримати безсоння. Спальня – не місце для гаджетів!

Чистити зуби на ніч
Так-так, щоб зберегти здоров’я порожнини рота, потрібно чистити зуби вранці і ввечері – але тільки не перед самим відходом до сну. Яскраве світло у ванній кімнаті, свіжий присмак зубної пасти, масаж ясен щіткою – все це може надати вам заряд бадьорості, абсолютно зайвого перед відбоєм. Якщо у вас проблеми зі сном, спробуйте чистити зуби за півгодини-годину до відбою.

Спати в занадто теплій кімнаті
Оптимальна температура в спальні, при якій не тільки поліпшується сон, але і стабілізується обмін речовин – 18-19 градусів за Цельсієм. Якщо в кімнаті жарко, вам буде важче заснути, а сам сон буде неглибоким, і відпочинок не вийде повноцінним.

Приймати болезаспокійливі препарати
Незважаючи на те, що знеболюючі таблетки можуть викликати сонливість, насправді вони заважають нам висипатися, перешкоджають настання фази глибокого сну – того періоду, коли організм отримує справжнє перезавантаження. Зрозуміло, не варто терпіти сильний біль, але і зловживати таблетками не варто.

Пити каву і чай ввечері
Коли мова йде про кофеїн, ми всі в першу чергу згадуємо каву – але це з’єднання також міститься в чаї (наприклад, в зеленому чаї його навіть більше, ніж в каві) і деяких інших напоях. Тому останню чашку чаю або кави варто випивати за чотири години до сну – а потім вже тільки воду або молоко. Краще тепле.

Пити вино або пиво перед сном
Навіть один келих вина істотно погіршує якість нашого сну. Алкоголь перешкоджає настанню фази глибокого сну, і навіть якщо ви проспите 8-9 годин, ви все одно не отримаєте досить нічного відпочинку. Бажано не вживати ніяких алкогольних напоїв за п’ять годин до сну.

Джерело

Поділись


Новини партнерів