Щоденні звички, які погіршують роботу серця

Кардіологи назвали 5 продуктів, які допоможуть поліпшити здоров'я серця

Піклуватися про серце та інші органи серцево-судинної системи необхідно завжди. Утім, дуже багато людей регулярно ігнорують певні щоденні звички, які можуть негативно вплинути на роботу серця та спровокувати інші негативні наслідки для організму.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, серцево-судинні захворювання досі залишаються однією з найпоширеніших причин смерті у всьому світі.

Через цю сувору реальність необхідно завжди пам’ятати про певні рекомендації для догляду за власним здоров’ям. Зрештою, якби кожна людина регулярно докладала всіх можливих зусиль для того, щоб залишатися здоровою, можна було б уникнути багатьох втрат.

Такі шкідливі щоденні звички, як зловживання тютюновими виробами та алкоголем, неправильне харчування, ожиріння та сидячий спосіб життя, призводять до розвитку багатьох серцево-судинних захворювань, а вони водночас можуть мати серйозні коротко- та довготривалі наслідки для організму.

Попри те, що певний відсоток смертності викликаний вродженими причинами, а не тими шкідливими факторами, про які ми згадували вище, ми радимо нашим читачам неодмінно взяти на себе відповідальність за здоров’я своєї серцево-судинної системи.

Вірте чи ні, але саме наші щоденні звички впливають на здоров’я та роботу серця та інших супутніх органів.

Погодьтеся, настав час виправити ситуацію та почати піклуватися про свій фізичний стан. Для цього необхідно щодня докладати зусиль для догляду за здоров’ям та взяти на озброєння рекомендації з цієї статті.

Щоденні звички, які негативно впливають на роботу серця

1. Ігнорування хропіння

Вам може здаватися, що хропіння є цілком нормальним та звичним явищем. Мабуть, вам навіть доводилося раніше чути, що кожна людина хропе, більшою чи меншою мірою.

Зазвичай ми не приділяємо достатньої уваги тому факту, що наш партнер або ми самі скаржимося на відчуття втоми або головний біль одразу після прокидання. Ми ігноруємо ці неприємні відчуття, оскільки віримо, що ці симптоми не становлять загрози для здоров’я.

Насправді ж ігнорування подібних симптомів є величезною помилкою.

  • Постійне хропіння може бути результатом утрудненого дихання під час сну (апное).
  • Цей стан означає раптове переривання дихання, що негативно впливає на кров’яний тиск.
  • Якщо подібні порушення виникають в нічний період, з часом вони можуть суттєво погіршити роботу серця та інших органів серцево-судинної системи.

2. Недостатня гігієна ротової порожнини

Цей аспект є неймовірно важливим, саме тому дуже важливо щодня приділяти достатньо уваги підтриманню гігієни ротової порожнини. Вірте чи ні, але погіршення стану ясен також може негативно вплинути на роботу серця.

Періодонтальні захворювання можуть варіюватися від звичайного запалення ясен до більш серйозних ускладнень. На жаль, якщо вчасно не зайнятися лікуванням цієї проблеми, то запальний процес може призвести навіть до втрати зуба.

Не варто забувати, що в ротовій порожнині дуже багато різних бактерій. До того ж накопичення зубного каменю та нальоту у великих кількостях може спровокувати розвиток запального процесу в організмі.

Якщо ці хвороботворні бактерії потраплять у кров, вони можуть негативно вплинути на роботу серця.

Саме тому ми рекомендуємо не забувати про необхідність регулярно відвідувати стоматолога та піклуватися про гігієну ротової порожнини.

3. Споживання червоного м’яса у великій кількості

Насправді червоне м’ясо не шкодить здоров’ю, якщо споживати його у помірних кількостях.

Замість того, щоб повністю виключити цей продукт зі свого раціону, ми пропонуємо звернути увагу на те, що до складу червоного м’яса входить велика кількість насичених жирів, які негативно впливають на роботу серцево-судинної системи.

Саме через високий вміст насичених жирів не варто зловживати червоним м’ясом. Натомість краще споживати його в помірній кількості. Те саме стосується й інших м’ясних продуктів, зокрема смальцю, сосисок та інших м’ясних виробів. Ці продукти містять велику кількість хімічних добавок, саме тому вони є шкідливими для організму.

Пам’ятаєте приказку: “Що занадто, то не здраво”? Радимо нею керуватися й у цьому випадку.

4. Регулярне перебування в оточенні курців (пасивне куріння)

Ви можете бути активною, спортивною та здоровою людиною. Ви можете належати до групи людей, які завжди піклуються про своє здоров’я та уникають шкідливих звичок, які здатні з часом негативно вплинути на загальне самопочуття та здоров’я.

Утім, ви можете працювати поруч із затятим курцем. Ба більше, ваша друга половинка може зловживати тютюновими виробами.

На жаль, в цьому випадку уникнути небезпеки для здоров’я не вдасться, адже постійне перебування у компанії курців також суттєво підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Вірте чи ні, але тютюнові вироби справді мають здатність погіршувати роботу серця.

Саме тому дуже важливо не тільки відмовитися від тютюнових виробів, але і переконати своє оточення також кинути курити заради їхнього ж блага.

5. Недостатня кількість свіжих фруктів та овочів у щоденному раціоні

Мабуть, у кожного з нас є знайомі, від яких час від часу можна почути: “Я ненавиджу зелень та овочі”, “Усі інші продукти, окрім м’яса – це взагалі не їжа”.

Утім, насправді такі люди помиляються, коли відмовляються від свіжих фруктів та овочів, адже “справжня їжа” – це всі корисні харчові продукти, а не лише м’ясні вироби. Завдяки високій поживній цінності ці продукти не тільки покращують роботу серця, але і відновлюють баланс незамінних речовин в організмі.

Фрукти та овочі є невіддільною частиною будь-якого збалансованого раціону. Якщо ви будете постійно відмовлятися від них на користь м’яса та фаст-фуду чи інших шкідливих перекусів, то таким чином спровокуєте підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

6. Емоційні проблеми, які погіршують роботу серця

Негаразди на роботі, непорозуміння з начальником або колегами, напружена ситуація в родині, постійні хвилювання, кризи, відчуття цілковитого відчаю та самотності…

Усі ці несприятливі фактори можуть негативно вплинути на роботу серцево-судинної системи. Якщо ви постійно стикаєтеся з негативними емоціями та стресом, то негативний вплив на серце значно зростає.

Стрес, надмірна нервозність та відчуття розчарування призводять до підвищення рівня кортизолу у крові. Разом з порушенням кількості інших важливих гормонів з часом ці зміни можуть спричинити негативні наслідки для всього організму.

7. Відкладення нинішніх проблем на “потім”

Коли йдеться про щоденні звички, які становлять загрозу для серцево-судинної системи, неможливо не згадати про добровільне відсторонення від проблем. Біль у грудях або верхніх кінцівках, відчуття виснаження після користування сходами, больові відчуття в ротовій порожнині та шлунку, напруження щелепи або м’язів шиї, запаморочення, періодична втрата свідомості, тахікардія…

  • У багатьох випадках ці фактори є тісно взаємопов’язаними з низкою симптомів, які пов’язані із порушеннями в роботі серцево-судинної системи.
  • Утім, дуже мало людей мають можливість зробити невелику перерву та домовитися про повне обстеження організму в лікаря.
  • Дуже часто ми списуємо дискомфорт на пережитий стрес. Ми відкладаємо розв’язання проблем зі здоров’ям на завтрашній день, допоки з нами справді не трапиться щось серйозне.

Ми радимо зробити все можливе з метою профілактики подібних ситуацій. Не забувайте присвячувати достатньо часу турботі про серце та інші органи серцево-судинної системи. Зверніть увагу, що навіть дрібні неприємні симптоми відіграють важливу роль: вони попереджають людину про можливу загрозу для її організму.

Джерело

Поділись


Новини партнерів