Вправи для 6 важливих відділів мозку: ви можете не старіти, а молодіти з роками!

Експерти назвали 7 продуктів, які шкодять нашому мозку

Спробуйте порушити рутину життя і зробити щось нове і незвичне. Спробуйте новий спорт. Придумайте новий кулінарний рецепт. Змініть маршрут повернення додому. Змініть щось в житті. Це не тільки допоможе урізноманітнити ваші будні, а й сприяє зростанню нових нейронів мозку!

Вправи для різних ділянок мозку

Ось деякі вправи рекомендують фахівці для вирівнювання активності шести важливих відділів мозку.

• Діагностика (передбачливість):

Стратегічні ігри, такі як шахи і шашки
Гіпноз, який може допомогти зосередитися і поліпшити діагностику

• Скроневі частки (мова і пам’ять ):

Кросворди і словесні ігри
Ігри для тренування пам’яті

• Базальні ганглії (модулюють показники тривожності і мотивації):

Глибоке розслаблення
Метод зігрівання рук (зігрівання рук автоматично посилає сигнал в мозок про те, щоб розслабитися.)
Діафрагмальне дихання

• Лімбічна система (емоції):

Позбавлення від автоматичних негативних думок
Практика подяки
Колекціонуйте позитивний досвід, щоб було на що спертися, коли виникне потреба поліпшити настрій

• Тім’яні частки (відчуття напрямку і орієнтація в просторі):

Жонглювання
Дизайн інтер’єру

• Мозок (координація):

Танці
Настільний теніс (він допомагає і КЛД)
Бойові мистецтва, але з виключенням ризиків травм голови
Каліграфія

Скільки років ви б дали собі, якби не знали свій вік? Підтримуючи молодість мозку, зберігаючи дитячу цікавість до навколишнього світу і не перестаючи вчитися, ви можете не старіти, а молодіти з роками.

Змініть свій вік: 20 порад, як вчитися все життя

1. Щоб виявити свою мотивацію, поставте собі питання: «Який внесок я міг би зробити в цей світ за рахунок того, що зараз лежить без діла у мене в голові?», «Що я мрію зробити зі своїм життям?». Почніть просто зараз складати списки цілей. Мозок любить заняття, які допомагають давати обіцянки і стримувати їх.

2. Книги – найкращі в світі освітні ресурси. Ви (зовсім за невеликі гроші) зможете вчитися у найбільших людей сучасності і минулого. Ви зможете в будь-якому віці стати експертом в якійсь області!

3. Перетворіть свій автомобіль в «університет на колесах». Купуйте або беріть напрокат аудіокниги з найрізноманітніших тем. Нудні години за кермом перетворяться в захоплюючі уроки.

4. Припиніть говорити собі, що у вас погана пам’ять або що ви не книжковий хробак. Скажіть: «Пам’ять – це навичка, в якій я буду робити фізичні вправи. Нові звички допоможуть мені піднятися на новий рівень читання».

5. «Не дозволяйте методам формального навчання заважати своєю освітою». Формальна освіта важлива, але тільки той, хто йде далі освітньої системи, здатний виявити справжню радість навчання протягом усього життя.

6. Запам’ятовуючи щось, придумуйте собі найбожевільніші картинки, які потім будуть сприяти згадуванню. Ці уявні картини ніхто не побачить, так що дозвольте собі проявити творчість і не бійтеся своєї фантазії.

7. Щоб запам’ятати ім’я людини, кілька разів згадайте його в бесіді природним способом, уявіть якусь картинку і ще раз згадайте ім’я перед тим, як попрощатися.

8. Спробуйте збільшити свою швидкість читання.

9. Три-чотири рази на тиждень по 10 хвилин грайте в корисні для мозку гри.

10. Підсилюйте мозок під час відпочинку. Дослідження, опубліковане в Медичному журналі Нової Англії (New England Journal of Medicine), показало, що молодість мозку найкраще підтримують такі заняття, як читання, настільні ігри, гра на музичних інструментах і танці.

11. Спробуйте порушити рутину життя, та зробити щось нове і незвичне. Спробуйте новий спорт. Придумайте новий кулінарний рецепт. Змініть маршрут повернення додому. Змініть щось в житті. Це не тільки допоможе урізноманітнити ваші будні, а й сприяє росту нових нейронів мозку!

12. Якщо ви хочете гарненько в чомусь розібратися, спробуйте пограти в учителя і навчити когось іншого. Це дуже швидко і різко поліпшить ваші навички.

13. Записи покращують розуміння. Читаючи, робіть позначки на полях книги. Якщо читаєте чужу книгу, тримайте під рукою блокнот. Робіть позначки на довгих смужках паперу і закладайте їх в тому місці книги, де зустрілася цікава думка.

14. Навчання протягом усього життя допомагає зберегти здорову цікавість. Наприклад, щоб не відволікатися в розмові, проявіть цікавість до співрозмовника. Намагайтеся розшифрувати його мову жестів або інтонації. Задавайте питання. Уявіть себе журналістом або психоаналітиком, які зацікавлені в почутій історії і хочуть відкрити в ній глибинні смисли.

15. Не задавайтеся питанням: «Наскільки я розумний?» Запитайте себе: «У чому мої переваги?» Існує багато видів інтелекту: соціальний, математичний, логічний, творчий, інтуїція. У чому ви сильніші?

16. Людям властиві різні стилі навчання. Знайдіть свій шлях. Як ви вчитеся успішніше: читаючи, слухаючи, промовляючи, записуючи або комбінуючи ці методи? Намагайтеся знайти свій стиль навчання. Якщо ви аудіал – слухайте записи на касетах і дисках. Якщо кінестетик – запишіться в групу, де отримаєте досвід навчання з перших рук.

17. Пізнавальні навички погіршуються після закінчення школи або виходу на пенсію. Не припиняйте навантажувати мозок! Вчіться все життя. Запишіться на курси в місцевому коледжі, отримаєте ступінь бакалавра. Станьте вічним студентом. Спробуйте стати професійним кухарем, навчіться рибалити зі спінінгом, напишіть мемуари, досліджуйте мозок! Світ нескінченно захоплюючий для тих, хто не зупиняється в пізнанні нового і дозволяє своєму мозку розквітати.

18. Доведено, що зосередженість підсилює розум. Всього кілька хвилин в день створять відчутну різницю у вашому настрої.

19. Підсилюйте кору лобових часток, ставлячи ясні цілі і кожен день орієнтуючись на них.

20. Заохочуйте центри гнучкості і творчості свого мозку, кожен день придумуючи нові способи вирішувати робочі завдання або проводити сімейне дозвілля.

Джерело

Поділись


Новини партнерів