Найважливіший елемент: 5 причин їсти більше білка

Як відомо, є «хороші» та «погані» жири, а також «хороші» і «погані» вуглеводи. Але з чим згодні майже всі експерти в області харчування, так це з тим, що білок безумовно корисний для здоров’я. Звичайно, його теж може бути занадто багато – але це випадки виняткові. В цілому, білкові продукти мають бути в раціоні на постійній основі, і просто зараз ми пояснимо чому.

Зменшує апетит

Дослідження показують , що хоча білки, жири, і вуглеводи важливі для нормального функціонування організму, білок наповнює наш шлунок найкраще.

Почасти це відбувається тому, що він має здатність знижувати рівень греліну, гормону голоду, при одночасному підвищенні рівня пептиду YY, який допомагає нам відчувати ситість.

В одному дослідженні збільшення споживання білка з 15% до 30% від щоденних калорій призвело до того, що люди з надмірною вагою стали з’їдати на 441 калорій менше, не обмежуючи себе.

Зміцнює м’язи

Будучи будівельним матеріалом для наших м’язів, білок в раціоні підтримує м’язову масу і сприяє її адекватному збільшенню, якщо ви займаєтеся спортом. Численні дослідження показують, що це саме так – і у нас немає причин з ними сперечатися. Але особливо важливо тут ось що: білок, зауважують вчені, дозволяє зберегти силу і функціональність м’язів при втраті ваги (в тому числі масштабної).

Захищає кістки

Можливо, ви чули, що тваринний білок шкідливий для кісткової тканини. Це твердження засноване на тому, що білкові продукти збільшують кислотне навантаження в організмі, приводячи до вимивання кальцію з кісток для нейтралізації кислоти. І в теорії таке дійсно можливо. Тільки ось більшість досліджень заявляє якраз про зворотне: тваринний і рослинний білок корисний для кісток. Крім того, люди, в раціонах яких багато білка, як правило, мають менший ризик остеопорозу та переломів в літньому віці.

Знижує тиск

Підвищений тиск – часта причина серцево-судинних порушень і хронічних захворювань нирок. І білок, мабуть, може тут допомогти.

Огляд, в якому були проаналізовані результати 40 проведених досліджень, показує  що збільшення кількості білка в раціоні знижує систолічний (верхный) артеріальний тиск в середньому на 1,76 мм рт.ст., а діастолічний (нижній) – в середньому на 1,15 мм рт.ст.

А інше дослідження на цю тему дозволяє говорити про те, що білкова дієта також знижує рівень «поганого» холестерину і тригліцеридів.

Сприяє відновленню

Оскільки білок, як ми пам’ятаємо, вкрай важливий для «будівництва» тканин і органів, його допомога в регенерації взагалі не здається дивною. Але якщо вам потрібне наукове підтвердження, то ось воно: дослідження показують, що споживання великої кількості білка після травми прискорює одужання. Причому, це буде корисно як у випадку з невеликими травмами, так і при більш серйозних пошкодженнях. Звучить обнадійливо, правда?

Джерело

Поділись


Новини партнерів