Міфи про вітаміни, в які ви до сих пір вірите

Незважаючи на масу корисної інформації про наше здоров’я, яку ми отримуємо щодня, на просторах інтернет-форумів досі живуть міфи про користь і шкоду вітамінів. Але чи варто в них вірити? Розповідає фахівець.

1. Полівітаміни потрібні для зміцнення імунітету
Ще в 2013 році дослідження довели неефективність мультивітамінних комплексів. Вчені з упевненістю радять економити на цій статті аптечних витрат. «Зміцнення імунітету» – сама загальне формулювання, яке дозволяє створити максимально широке охоплення. Проблем у мультивітамінів багато: недостатнє дозування, “несумісність” деяких вітамінів між собою в одній таблетці, неможливість створити універсальну форму для всіх вітамінів (якимось речовинам зручніше існувати в краплях, іншим – у формі капсули, а треті люблять, щоб їх жували).

Вітаміни як окремі добавки повинен призначати лікар при підтвердженій недостатності. При цьому збалансоване харчування за своїми вітамінними властивостями поза конкуренцією.

2. Якщо постійно пити вітаміни, почнеться гіпервітаміноз
Для того щоб почався гіпервітаміноз, потрібно дуже сильно старатися. Особливо це стосується водорозчинних вітамінів – групи В і С, так як цим речовинам властиво не тільки швидко накопичуватися в організмі, але також блискавично виводитися. Жиророзчинні вітаміни – А, Е, D, K – дійсно вимагають деякої обережності, так як їх запаси створюються повільніше, але і витрачаються вони менше. В основному, якщо ці проблеми і відбуваються, то в людей, які переходять на штучно синтезоване харчування, наприклад, спортсмени.

3. Кальцій зміцнює нігті
Нігті (як і волосся) – це білкова структура, і її основу становить кератин. Твердими ж нігті робить амінокислота цистеїн, її недолік ж провокує крихкість. Хоча кальцій повинен бути присутнім в нігтях, в не меншій мірі необхідні селен, цинк, фосфор і хром. Зате цей макроелемент абсолютно точно потрібен кісткам і нервовій системі.

4. Вітамін С допомагає при застуді
Це твердження існує в медицині з сімдесятих років минулого століття, але дослідження так і не довели причетність аскорбінової кислоти до збільшення захисних функцій організму. Зате вітамін D явно допомагає тілу тримати оборону. При цьому все частіше стала спостерігатися нестача цього вітаміну у дорослих людей – так позначається на нас недолік сонячного світла. У офісних працівників сьогодні такі ж проблеми, як у англійських шахтарів у XIX столітті.

5. В овочах, фруктах і крупах є всі вітаміни
У рослинній їжі, крім ідентичного тварині білка, також ні під яким приводом не знайти вкрай важливого вітаміну В12, який зустрічається виключно в продуктах тваринного походження і ніякими горіхами, бобовими або різними капустами його не замінити. Ця речовина, грає найважливішу роль в обміні заліза, і при його недоліку вже через кілька місяців може початися анемія з усіма наслідками, що випливають: слабкість, апатія, сонливість, погіршення пам’яті та уваги. Вегетаріанцям якраз і потрібні вітамінні добавки, але тільки при постійному контролі ряду лабораторних показників.

Джерело

Поділись


Новини партнерів