Корисні властивості риб’ячого жиру

Риб’ячий жир – це комплекс кислот, які можна отримати з риби і морепродуктів. У його склад входить омега – 3 кислоти, в тому числі незамінні (які не виробляються тілом людини, надходять тільки з їжею).

З чого складається риб’ячий жир?

Риб’ячий жир – це продукт тваринного походження. У ньому містяться різні вітаміни, мікро і макроелементи.

Найбільш значущі складові:

  • омега – 3 жирні кислоти;
  • вітаміни (в основному А і D);
  • антиоксиданти.

Омега – 3 жирні кислоти містяться у великій кількості в рибі, печінці тріски, і лляній олії.

Основні ефекти:

  • нормалізують ліпідні показники крові, що призводить до зниження ризику інфарктів і інсультів;
  • знижує тиск;
  • прискорюють відновлення після травм і важких навантажень;
  • пригнічує надмірну секрецію кортизолу;
  • покращує стан суглобів і шкіри;
  • нормалізує нервову діяльність.

Вітамін А відповідальний за стан шкіри, слизових оболонок і зір. Його нестача може проявлятися сухістю шкірних покривів, порушенням сутінкового зору і зниженням імунітету.

Вітамін D особливо необхідний в дитячому віці. Він бере участь в обміні Ca і P, які необхідні для побудови кісткової системи.

Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які викликають старіння і загибель клітин.

Користь риб’ячого жиру

Риб’ячий жир необхідний для правильного формування опорно-рухової системи у дітей. У жінок він покращує стан шкіри і її придатків, зменшує зайву пігментацію. Також лікарі рекомендують вживати його жінкам, з порушеннями функцій яєчників. У чоловіків цей продукт знижує ризик виникнення раку простати.

Також риб’ячий жир нормалізує артеріальний тиск і знижує ризик тромбоутворення. Людям, з підвищеною масою тіла також рекомендується вживати цю добавку, так як вона прискорює обмін речовин, сприяючи швидкому зниженню ваги. З цієї ж причини риб’ячий жир приймають і спортсмени. Крім жироспалюючої дії, він сприяє швидкому відновленню після важких тренувань.

Риб’ячий жир показаний при багатьох захворюваннях нервової системи. Він володіє нейропротекторною дією, покращує пам’ять, сприяє нормалізації нервово-психічних функцій.

Основними показання для застосування риб’ячого жиру є:

  • атеросклероз будь-якої локалізації;
  • артеріальна гіпертензія;
  • вагітність;
  • профілактика рахіту у дітей;
  • зниження ваги;
  • хвороби нервової системи.
  • особливості прийому

Риб’ячий жир приймають під час або після їжі. Дорослій людині необхідно близько 15 мл або 1000-2000 мг на добу. Рекомендується ділити дозу на 3-4 прийоми.

Дітям, починаючи з першого місяця життя, призначають по 3-5 крапель 2 рази в день. До року дозу підвищують до 1 чайної ложки. Діти, старше 7 років, приймають риб’ячий жир по 1 столовій ложці 3 рази на день.

Основні стани, при яких протипоказаний прийом риб’ячого жиру:

  • алергічні реакції;
  • гіперкальціємія;
  • гіпервітаміноз D;
  • саркоїдоз;
  • тиреотоксикоз;
  • хронічна ниркова недостатність.

Варто пам’ятати, що перед прийомом будь-яких медикаментів, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Джерело

Поділись


Новини партнерів