5 продуктів, які прискорюють появу зморшок

Чи може система харчування прискорювати процес старіння? На жаль, так. Причому, часто це якраз ті речі, які ми найбільше любимо. Ну, або нам так здається, тому що залежність від цукру і жирів формується на рівні системи винагороди мозку.

Так що, якщо ви хочете зберегти шкіру пружною, сяючою і здоровою якомога довше, кількість певних продуктів в раціоні буде корисно скоротити. В цьому матеріалі ми пропонуємо вашій увазі п’ять варіантів, які вимагають уваги в першу чергу.

Картопля фрі

Проблема в тому, що обсмажування в олії при високих температурах (навіть не тривале) вивільняє вільні радикали, які сприяють старінню шкіри на клітинному рівні. Зокрема, впливаючи на молекули ДНК, вільні радикали знижують еластичність шкіри, що призводить не тільки до зморшок, але і до розмиття контурів обличчя.

І це не кажучи вже про те, що споживання великої кількості картоплі фрі за рахунок вмісту в ній солі може витягнути воду з організму, роблячи шкіру більш сухою і, як наслідок, більш схильною до змін текстури.

Білий цукор

Незважаючи на те, що зв’язок солодощів з появою прищів регулярно ставиться під сумнів (бо акне – це, в першу чергу, бактерії), цукор все ще впливає на стан шкіри шляхом утворення кінцевих продуктів глікування. Йдеться про білки і жири, які зазнали глікування вуглеводами, а тому отримали здатність пошкоджувати колаген в організмі.

Фахівці попереджають, що чим вищим є рівень цукру, тим активніше пошкоджується колаген (УФ-промені можуть посилити цей ефект). Так що, якщо хочеться солоденького, зробіть ставку на фрукти або ягоди (наприклад, чорницю, яка, здається, блокує втрату колагену).

Оброблене червоне м’ясо

Сосиски, сардельки, ковбаси та інші схожі продукти – все це оброблене червоне м’ясо, яке не тільки має канцерогенний потенціал, але також може нашкодити шкірі. Яким чином? Справа в тому, що таке м’ясо містить натрій, насичені жири і сульфіти (солі сірчистої кислоти), які, працюючи разом, по-перше, зневоднюють шкіру, по-друге, позбавляють її колагену.

Саме тому індичка або курка, багаті амінокислотами, важливими для вироблення колагену, точно будуть більш кориснішими. І навіть, ймовірно, ковбаси і сосиски з них.

Кофеїн

Хоча кофеїн і правда має легкий сечогінний ефект, він не здатний позбавити організм (а за ним і шкіру) вологи в тих обсягах, які прискорять процеси старіння. З іншого боку, кофеїн робить дещо гірше – порушує наш сон. Численні дослідження показали, що не тільки кількість годин, які ми проводимо в ліжку, але і глибина сну важливі для відновлення всіх систем організму.

Спробуйте кілька днів спати по 4-5 годин, і ви побачите, що мімічні зморшки стали більш помітними, а область навколо очей якось по-зрадницькому потемніла. Проблема з кофеїном ще і в тому, що часто ми навіть не пам’ятаємо про дрібні пробудження протягом ночі. Жити не можете без кави? Розуміємо. Але постарайтеся задовольняти свою потребу в цьому напої в першій половині дня.

Продукти «з димком»

Овочі, приготовлені на грилі, можуть бути не такими корисними, як вважалося раніше (про м’ясо навіть не говоримо). Всі нові дослідження показують, що деякі поліненасичені олії з високим вмістом омега-6 жирних кислот – і соняшникова в їх числі – сприяють утворенню вільних радикалів. Ми вже говорили про шкоду цих молекул в першому пункті, так що повторювати не будемо. Тільки скажімо, що запікати овочі і м’ясо на грилі, якщо ви робите це, краще взагалі без олії.

Ну, а що стосується салатів, то зробіть ставку на багату вітаміном Е оливкову олію, яка зволожить шкіру зсередини.

Джерело

Поділись


Новини партнерів