Як носити підбори без шкоди для здоров’я: поради остеопата

Остеопат Володимир Животов пояснює, чим небезпечна любов до шпильок, і дає поради, як зберегти здоров’я ніг (і всього організму в цілому), якщо без високих каблуків просто не обійтися.

«Каблук додає жінці деякої нестійкості, а значить, неодмінно знайдеться чоловік, який захоче її підтримати», ─ якось зауважив один відомий експерт моди. Звичайно, жінка на шпильках – це прекрасно, але чи не доведеться в підсумку їй підтримувати своє здоров’я? Сьогодні я відповім на кілька ключових питаннях про каблуки, про які жінки найчастіше навіть не замислюються. До певного моменту.

Що відбувається, коли дівчина вдягає взуття на шпильці?

У нормі, коли людина стоїть прямо, навантаження на її органи і суглоби розподіляється рівномірно. Коли жінка встає на каблуки, центр ваги зміщується вперед, і тілу, щоб якось компенсувати навантаження і зберегти баланс, доводиться змінити становище практично всіх хребців, органів і кісток. Виходить, що в якихось органах і м’язах напруга збільшується, а в інших, навпаки, слабшає, іноді приводячи до значного дисбалансу. Якщо жінка систематично носить шпильки – на роботу, на прогулянку, в магазин (а є такі, які навіть в якості домашніх капців використовують взуття на підборах), то всі ці зміни стають хронічними. Це означає, що навіть після того, як туфлі прибрані в шафу, м’язи, кістки і внутрішні органи залишаються трохи не на своєму місці і не повертаються більше в нормальне положення.

Чим небезпечний високий каблук для вашого організму?

Такий хронічний стан справляє негативний вплив на здоров’я. Коли жінка одягає високі підбори, навантаження не розподіляється по всій стопі, а переноситься лише на її передню частину. Це може спровокувати розвиток поперечної плоскостопості. Крім того, від постійного навантаження шкіра на стопі стає товстішою, і на ній з’являються натоптиші – вірна ознака сколіозу або неправильно підібраного взуття. Більш того: постійне перенапруження литкових м’язів призводить до порушення кровообігу і появі болю в ногах, і в подальшому – може посилити варикозне розширення вен. Якщо ж у жінки є сколіоз, то ситуація тільки погіршується. До мене на прийом часто приходять панянки, які щодня носять шпильки. Очевидно, що невідповідне взуття тільки підсилює всі наявні у них проблеми з хребтом.

Як мінімізувати негативний вплив шпильок?

Як остеопат я хочу зайвий раз нагадати жінкам: туфлі на високих підборах – це паркетний варіант взуття, не призначений на кожен день, а тим більше для ходьби по нерівному асфальту. Звичайно, все індивідуально: багато чого залежить від якості взуття, віку жінки, стану її опорно-рухового апарату. Але в загальному, рекомендація така: якщо каблук вище 6 см, я рекомендую носити такі туфлі не довше двох годин в день. Для постійного використання відмінно підійде взуття на невеликому стійкому каблучку. Невеликий підйом в 2-3 см потрібен для стопи: повністю плоска підошва не дає належної опори і шкодить так само, як каблуки. Якщо ви вже звикли ходити у такому взутті, то повинна бути невелика різниця по висоті між носком і п’ятою. Шпильки краще приберегти на вихід. У будь-якому випадку, це повинна бути вже розношена пара взуття, яка комфортно «сидить» на нозі.

Якщо ваш дрес-код передбачає обов’язкову наявність каблуків, все одно шукайте час для відпочинку: наприклад, поки сидите за робочим столом, знімайте туфлі і перевзувайтеся в м’які тапочки, і обов’язково візьміть з собою змінні туфлі на невеликому каблуці. Ця рекомендація дуже важлива для наречених, яким волею-неволею доводиться носити шпильки. Любі дівчата, щоб весілля виявилося для вас по-справжньому радісною подією, беріть з собою змінне взуття, і тоді цей день залишить про себе тільки приємні спогади.

Як розслабити ноги після дня, проведеного на шпильках?

Прийшовши додому, насамперед необхідно розслабити стопи. Потрібно сильно і дуже енергійно розім’яти всю ступню і з силою потерти її кулаком. Походіть босоніж по масажному килимку або інтенсивно покатайте за допомогою стоп качалку. Зробіть гарячу ванночку для ніг. Цей невеликий, але ефективний комплекс вправ дасть ногам, втомленим від взуття на високих підборах, заслужений відпочинок.

Джерело

Поділись


Новини партнерів