6 продуктів, що зміцнюють нервову систему

Якість роботи нервової системи напряму пов’язана зі щоденним раціоном. Від її правильного функціонування залежать всі життєві процеси в організмі людини, тому значення повноцінного харчування складно переоцінити.

Морепродукти

Головним чином користь для нервової системи обумовлена ​​високих вмістом ненасичених жирних кислот. Вони мають позитивний вплив як безпосередньо – мозок більш ніж наполовину складається з жирів, так і опосередковано – прискорюючи метаболічні процеси в організмі, покращуючи роботу кровоносної системи.

Зелений чай

Містить незамінні амінокислоти, що поліпшують сприйнятливість нервових клітин до ендорфіну, так званого гормону щастя. Присутня мала доза кофеїну, яка м’яко збуджує розумові та рухові процеси. Також в складі є природні антиоксиданти, здатні захистити нервову систему від впливу вільних радикалів (реактивних форм кисню).

Шипшина

У цій ягоді міститься велика кількість аскорбінової кислоти, набагато більша, ніж в цитрусових. Вітамін C запобігає руйнуванню нервових клітин, полегшує навантаження на клітинні рецептори при фізичних і розумових навантаженнях. Крім того, ця речовина захищає організм від згубного впливу кортизолу – так званого гормону стресу. Важливо враховувати, що аскорбінова кислота швидко розпадається при термічній обробці, і традиційний відвар може виявитися абсолютно марним.

Какао

З давніх-давен вважається природним антидепресантом. Така властивість забезпечена наявністю речовин, що стимулюють виробництво ендорфіну в організмі. Ці гормони є свого роду ліками для нервової системи, допомагають переносити навантаження і відпочивати після важкого трудового дня. Інша справа, що натуральне какао або шоколад в магазинах дістати все складніше.

Горіхи

Цей продукт будь-якого виду містить в собі цілий ряд корисних для нервової системи елементів – омега-3, незамінні амінокислоти, флавоноїди і велику кількість вітамінів. Дослідження показують, що регулярне вживання в їжу асорті з горішків позитивно впливає на всі сфери життєдіяльності, безпосередньо пов’язані з психологічним станом – лібідо, настрій, пам’ять і так далі. Однак не слід зловживати горіхами, вони дуже калорійні.

Йодована сіль

Йод є одним з найважливіших мікроелементів, що регулюють роботу ендокринної системи. Але його робота не буде повноцінною без підтримки водно-сольового балансу організму. Тому вкрай важливим є регулярне надходження з їжею помірної кількості солі. Для дорослої людини вагою 80 кг добова норма становить 6 грамів солі і 2 літри води.

Загальні рекомендації по харчуванню

Користь від спроб збалансувати своє харчування може бути зведена нанівець наступними діями:

  • Вживання алкоголю з метою сп’яніння. Впадати в фанатизм і повністю виключати алкогольні напої не варто, все таки спирт – це речовина, яка виробляється самим організмом. Але будь-який випадок штучної зміни свідомості негативно позначиться на роботі нервової системи, як миттєво, так і надалі. А ось келих червоного сухого вина за суботньою вечерею не зашкодить, скоріше навпаки.
  • В жодному разі не можна повністю виключати з раціону цукор, як рекомендують сучасні дієти. Для мозку це величезний стрес, який неодмінно відчували на собі всі, хто хоч раз дотримувався безвуглеводної дієти. Помірне надходження цукрів з їжею є просто необхідним.
  • Термічна обробка продуктів в більшості випадків руйнує майже всі корисні речовини. Потрібно шукати спосіб приготування того чи іншого продукту, при якому вітаміни і важливі мікроелементи не постраждають.
  • І найголовніше – необхідно харчуватися різноманітно. Одноманітний раціон неминуче призведе до депресії і нервового виснаження.

Джерело

Поділись


Новини партнерів