Як зрозуміти, що вам потрібно спати більше вночі

Недостатня кількість сну, дійсно, дає про себе знати денним (і нервовим!) виснаженням. Втома, яку ви відчуваєте в районі обідньої перерви, дійсно, свідчить про те, що вам не вистачає нічного відпочинку. Найчастіше це проявляється в тих випадках, коли ви відпочиваєте менше семи годин, і навіть сильний і здоровий організм не встигає відновитися за цей проміжок. Спробуйте збільшити сон спочатку до восьми годин за ніч, а потім – до дев’яти. Але не більше! Це буде вашим першим впевненим кроком до того, щоб подолати денну втому.

Якщо ви витрачаєте на нічний сон достатньо часу, але ситуація не змінюється і ви як і раніше відчуваєте нескінченну млявість в тілі, то мова може йти про один з основних розладів сну. Наприклад, це може бути апное. Це не обов’язково означає гучне хропіння, ця хвороба проявляється нерівним і переривчастим подихом. Люди з апное частіше за інших відчувають денний занепад сил. Все тому, що паузи в диханні протягом ночі можуть перервати сон, заважаючи тілу отримати необхідний відпочинок. У цьому випадку варто звернутися до лікаря. При відсутності лікування цей стан може призвести до збільшення ймовірності серцевих захворювань, діабету і інших ускладнень зі здоров’ям.

Більш того, надмірна денна сонливість може стати і цілком самостійним діагнозом. Швидше за все вам потрібно буде відкоригувати графік сну, змінити обстановку в спальні або порекомендують частіше практикувати методи управління стресом. Так, по можливості вам доведеться влаштовувати сієсту і спати вдень хоча б 20-25 хвилин і повністю виключити алкоголь.

Джерело

Поділись


Новини партнерів