13 несподіваних продуктів для хорошого сну

Відомо, що головний ворог сну – переїдання: ситна вечеря може призвести до тяжкості в животі і, як наслідок, до безсоння. Втім, як і голодування – заснути на голодний шлунок вдається дуже і дуже небагатьом. Але є кілька продуктів, які не просто можна, а навіть потрібно їсти ввечері, якщо вам знайомі проблеми зі сном. Виберіть з них найулюбленіші і потіште себе проти ночі, не відчуваючи при цьому докорів сумління – ви ж боретеся з безсонням!

ГРЕЦЬКІ ГОРІХИ

Волоський горіх – багате джерело триптофану, амінокислоти, що сприяє виробленню необхідного для здорового сну рівня сератоніну і мелатоніну (ці гормони відповідають за наш біологічний годинник і відчуття часу). Саме ці дві речовини допомагають нормалізації добових ритмів, швидкому засипанню і міцному сну.

МИГДАЛЬ

Мигдаль багатий на магній – а, згідно з дослідженнями, низький рівень цієї речовини заважає швидко заснути. Жменька горішків перед сном допомагає швидко вирішити цю проблему!

МОЛОКО

Нам з дитинства відомо, що склянка теплого молока на ніч (краще разом з печивом – але про це докладніше розповімо трохи нижче) гарантує міцний і здоровий сон протягом всієї ночі. Насправді цією чарівною властивістю володіють всі молочні продукти: кальці, що міститься в них, допомагає засвоюватися амінокислоті триптофану і виробляти мелатонін. Крім того, кальцій також допомагає нормалізувати м’язову діяльність і позбавляє від нічних судом.

ЛАТУК

Хороші новини для тих, хто сидить на дієті, – один з найпопулярніших компонентів легких салатів, латук, є незамінним помічником у боротьбі з безсонням. Вся справа в багатому змісті лактукаріуму – речовини, яка за дією нагадує заспокійливе. Латук, до речі, можна не тільки їсти, а й заварювати: для приготування «салатного» чаю необхідно залити гарячою водою чотири великих листка і настоювати протягом 15 хвилин. А для того, щоб напій вийшов більш приємним на смак, можна додати в нього трохи м’яти.

КРЕКЕР

Солоні кренделі і крекери мають високий глікемічний індекс – тобто, вони викликають швидкий приплив сил, на зміну якому так само стрімко приходить і сонливість. Так що якщо ви боретеся з безсонням, у вас є поважна причина похрумтіти чимось забороненим проти ночі. Головне – не перетворювати це в звичку!

ТУНЕЦЬ І ЛОСОСЬ

Риба, а особливо тунець і лосось, вкрай багаті вітаміном В6, який бере найактивнішу участь у виробленні мелатоніну і серотоніну. До речі, серед інших продуктів, звідки можна отримати цей вітамін, – часник (виключно свіжий) і фісташки.

ЖАСМИНОВИЙ РИС

Як і у випадку з крекерами, рис корисний своїм глікемічним індексом. Але жасминовий сорт ефективніше за інші допомагає швидко і міцно заснути – саме про це говорять результати досліджень, опублікованих спеціалізованим виданням American Journal of Clinical Nutrition.

ВИШНЕВИЙ СІК

Якщо вірити свіжим дослідженням, проведеним університетами Пенсільванії і Рочестера, склянка вишневого соку перед сном допомагає швидше опинитися в світі мрій. Вся справа в тому, що вишня підвищує рівень мелатоніну в організмі.

ЗЕРНОВІ ПЛАСТІВЦІ

Пластівці прийнято вважати відмінним продуктом для сніданку, але, виявляється, вони не менш корисні і в якості вечері. У них міститься відразу два компоненти, які допомагають швидко і міцно заснути: карбогідрати (в самих пластівцях) і кальцій (в молоці, з яким їх прийнято їсти).

РОМАШКОВИЙ ЧАЙ

Ромашковий чай – це перший засіб, який рекомендують при безсонні. І неспроста: одна чашка ароматного відвару піднімає рівень гліцину, що, в свою чергу м’яко заспокоює нерви і знімає м’язову напругу.

МЕД

Натуральний цукор, що міститься в меді, підвищує рівень інсуліну і дозволяє триптофану швидше вступити у взаємодію з мозком. Чайна ложка меду з ромашковим чаєм перед сном дозволить посилити заспокійливий ефект напою.

КРЕВЕТКИ

Ще одне безцінне джерело триптофану – креветки і лобстери, як би дивно це не звучало. Вагомий привід порадувати себе морськими делікатесами проти ночі.

ОЛЕНИНА

Рекордсмен за вмістом триптофану в м’ясі – оленина. У цій дичині міститься в два рази більше цінної речовини, ніж в індичці. Позіхати ви почнете вже відразу після вечері!

Джерело

Поділись


Новини партнерів