Інфаркт «помолодшав»! Як уникнути проблем з серцем

За останні 50 років медицина навчилася справлятися з багатьма серцевими проблемами. У 60-ті роки смертність від інфаркту була досить високою в усьому світі, з тих пір винайшли нові ліки і способи лікування, а також навчилися робити профілактику інфаркту.

Але ці досягнення вплинули не на всі групи населення, і у жінок 35-54 років спостерігається погіршення статистики (у чоловіків – без змін, що теж не дуже добре).

1. Мало уваги
Однією з причин цієї ситуації називають те, що жінки цього віку залишилися за бортом профілактики серцевих хвороб. І не тільки їх – виріс також відсоток виявлення гіпертонії та діабету. Інфаркт продовжує вважатися проблемою пенсіонерів.

2. Інші відчуття
Ще одна проблема: жінки можуть переносити серцевий напад не так, як чоловіки. Багато хто взагалі його не відчуває! А значить, допомога може знадобитися пізніше і в більш серйозних обсягах. Якщо чоловіки хапаються за серце і драматично падають зі стільця, жінки частіше скаржаться на біль в спині, нудоту, пітливість, головний біль і запаморочення. Все це можна і не пов’язати з серцем безпосередньо, і лікарі ставлять діагноз «рефлюкс» або «тривожний розлад».

3. Небезпека – в менопаузі
У жінок до менопаузи ризики були і залишаються невисокими, але в період великих змін в організмі ризик збільшується. За статистикою, у 60% жінок, які померли в результаті інфаркту, проблеми з серцем спостерігалися і раніше. Серед причин – стрес, раннє настання менопаузи, тривожні розлади і депресія. Фахівці рекомендують звертати більше уваги на своє здоров’я і ретельніше шукати проблему.

Поділись


Новини партнерів