8 природних способів знизити кров’яний тиск протягом 10 хвилин

Якщо ви відчуваєте сильні головні болі, втому, нерегулярне серцебиття і біль у грудях, ви можете страждати від гіпертонії або високого кров’яного тиску. Цей стан може бути викликаний стресом, недосипанням, ожирінням або іншими захворюваннями, а іноді навіть здорові люди страждають від нього. На щастя, є кілька простих методів, які допоможуть вам розслабити кровоносні судини і м’язи та збережуть кров’яний тиск під контролем.

Тутка зібрав 8 ефективних способів швидко знизити артеріальний тиск без використання будь-яких ліків.

8. Масаж вух і шиї

На голові та шиї знаходяться три точки, які можуть допомогти вам знизити кров’яний тиск протягом декількох хвилин:

  1. Знайдіть першу точку за мочкою вуха і намалюйте уявну пряму вниз до центру ключиці, де ви знайдете другу точку. Пальцями м’яко масажуйте шию легкими рухами вгору і вниз по цій лінії. Повторіть 10 разів на обидвох боках шиї.
  2. Третя точка розташувалася на вашому обличчі на висоті мочки вуха близько 1/2 см від вуха. Масажуйте її з кожного боку пальцями приблизно одну хвилину проти годинникової стрілки.

Масаж цих ділянок полегшить напруження в м’язах шиї і відновить правильний приплив крові до мозку.

7. Спробуйте акупунктуру

Потилична зона є однією з найбільш ефективних точок акупунктури для лікування високого кров’яного тиску. Ці точки можна знайти безпосередньо біля основи черепа, з обох сторін спинного мозку. Активуйте їх одночасно, застосовуючи стійкий, але м’який тиск на них великими пальцями. Через хвилину чи дві ви відчуєте, що головний біль зменшився.

6. Практикуйте вдихання повітря лівою ніздрею

Глибоке абдомінальне дихання лівою ніздрею допоможе вам контролювати рівень артеріального тиску, розслабляючи кровоносні судини і знижуючи гормони стресу.

Як це зробити:

  • Сядьте на підлогу або в крісло в зручній позі, випряміть спину.
  • Покладіть ліву руку на живіт.
  • Закрийте праву ніздрю великим пальцем правої руки.
  • Зробіть глибокий вдих через ліву ніздрю, потримайте кілька секунд, потім заберіть палець.
  • Дихайте повільно і глибоко лише через ліву ніздрю протягом 3-5 хвилин.

5. Спробуй імітувати бджолиний гул

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Ashy (@ash_lee_jt)

Bhramari pranayama або дихання галасливих бджіл, допоможе вам миттєво полегшити ваш розум і звільнитися від головних болів і мігрені, пов’язаних з гіпертонією.

Як це зробити:

  • Сядьте на підлогу в зручному положенні, пряма спина.
  • Покладіть вказівні пальці на вушні отвори.
  • Зробіть глибокий вдих.
  • Коли Ви видихаєте, імітуйте бджолине гудіння, і одночасно м’яко натискайте на вуха.
  • Повторіть цю вправу 7-10 разів.

4. Слухайте класичну музику

Виявляється, слухання заспокійливої музики, як класичної, кельтської або індійської, може допомогти знизити рівень кров’яного тиску, особливо, якщо ви поєднуєте її з дихальними вправами або медитацією. Це відбувається тому, що така музика чинить заспокійливу дію на ваш організм і знижує гормон стресу, кортизол.

Дослідники вважають, що музика, яка може допомогти знизити артеріальний тиск, зазвичай має дуже мало перепадів в обсязі або ритмі, не має тексту, але має частини, які повторюються через певні проміжки часу.

3. Випити склянку води

У деяких випадках високий кров’яний тиск може бути викликаний зневодненням. Коли організм втрачає вологу, об’єм крові у тілі зменшується, і периферичний опір, навпаки, збільшується.

Щоб уникнути цього стану, кожного разу, коли ви починаєте відчувати симптоми гіпертонії, намагайтеся випити склянку або дві чистої води. Це допоможе вам відновити достатній об’єм крові в тілі та знизити кров’яний тиск.

2. Відпочиньте в позі савасана

Savasana або видовжена поза може допомогти знизити частоту серцевих скорочень і значно знизити артеріальний тиск. Просто лягніть на спину, закрийте очі, і спробуйте розслабити кожен м’яз вашого тіла. Відпочивайте в цій позі близько 10-15 хвилин, і вкінці вправи самопочуття покращиться. Крім того, щоб повернути кров’яний тиск до нормального стану, ця вправа також допоможе збалансувати нервову систему.

1. Замочіть ноги в гарячій воді

Замочування ніг в дуже гарячій, але прийнятній воді може допомогти нормалізувати артеріальний тиск. Просто візьміть відро або таз і заповніть його гарячою водою. Потім сядьте на стілець і покладіть ноги у воду на 10-15 хвилин. Кров із голови рухатиметься до ніг, і кров’яний тиск повільно повернеться до нормального стану.

Бонус: Легка вправа для контролю кров’яного тиску

Ізометричні вправи для рук або вправи на стиснення і розтиснення м’язів (як-от при вправі з м’ячиком-антистресом) можуть допомогти вам поліпшити гнучкість кровоносних судин і їх здатність розслаблятися. Виконуйте вправу близько 12-15 хвилин 3 рази на тиждень. Через місяць рівень артеріального тиску повинен зменшитися на 10%.

Джерело

Поділись


Новини партнерів