Що станеться з вашим організмом, якщо виключити з раціону хліб

Останнім часом дуже часто на просторах Інтернету зустрічається інформація про шкоду хліба. Фітнес-блогери і дієтологи закликають відмовитися від цього продукту.

Люди діляться історіями про те, що стали відчувати себе краще після того, як перестали вживати вироби з білої муки. У кого-то покращилася шкіра, хтось схуд, у інших нормалізувався стілець. Ми вирішили також поділитися з вами фактами про шкоду хліба, а ви вже вирішуйте самі, їсти чи не їсти.

Що станеться з вашим організмом, якщо виключити з раціону хліб

1. Ви схуднете

Відмовившись від білого хліба, ви зможете з більшою ймовірністю схуднути. Вироби з пшеничного борошна в більшості мають високу ступінь обробки і сповнені швидких вуглеводів. Вони швидко підвищують рівень цукру в крові, потім заповнюють ваш «резервуар вуглеводів» і переводять тіло в режим накопичення жиру (замість його спалювання). Отже, прибравши швидкі вуглеводи з раціону, ви зможете схуднути швидше.

2. Шкіра стане чистіше

Борошняні вироби можуть бути одним з факторів, що провокує появу акне. Це знову ж таки пов’язано з впливом рафінованих вуглеводів на рівень цукру в крові і підвищення інсуліну. Високий рівень інсуліну робить гормони андрогенів більш активними і збільшує інсуліноподібний фактор росту-1. Це сприяє появі прищів, так як клітини шкіри ростуть швидше і підвищується вироблення шкірного сала.

3. Чи покращаться когнітивні (психічні) спроможності

Білий хліб не є дуже поживною їжею в порівнянні з іншими джерелами вітамінів і мікроелементів. Крім того, він знижує засвоєння інших харчових речовин. Коли це відбувається, наш мозок часто не отримує необхідних добавок для нормальної роботи. Тому наші когнітивні функції знижуються. Тому, якщо ви хочете нормалізувати роботу мозку, варто зменшити споживання хліба.

Кому потрібно відмовитися від хліба

Точно варто відмовитися від хліба людям з целіакією. Це генетично обумовлене порушення функції тонкого кишечника, пов’язане з дефіцитом ферментів, що розщеплюють пептид глютен. Він міститься в багатьох злаках – таких, як пшениця, жито, овес, ячмінь.

Як визначити, чи варто вам відмовитися від хліба

Кращий спосіб визначити, чи потрібно вам відмовлятися від хліба – це виключити його на кілька тижнів. Якщо ви не помітите поліпшення в здоров’ї, вага не зрушиться з місця, зменшиться кількість енергії, тоді продовжуйте вживати цей продукт, але в міру. Але якщо ви схуднете, відчуєте легкість, а ваша шкіра очиститься, тоді вам потрібно буде подумати, чи їсти хліб.

Які є альтернативи хліба з білої муки

Замість білого хліба краще віддати перевагу хлібі, зробленого з житнього, вівсяного борошна або висівок.

Для людей з целіакією вже давно винайшли безглютеновий хліб. Але їсти такий продукт все одно краще в міру.
Джерело

Поділись


Новини партнерів