Хвороба Альцгеймера: перші тривожні симптоми

Втрата пам’яті, деменція, старечий маразм — зараз це все об’єднано в одну лякаючу багатьох людей назву: хвороба Альцгеймера. Страшна недуга все щільніше проникає в людські долі, навіть руйнує сім’ї, робить нестерпним життя і старих, і молодих людей. Вилікуватися від захворювання неможливо на даний момент, але вчасно поставити діагноз і почати профілактику під силу кожному. У даній статті ми розповімо про симптоми, які можуть проявитися у людини напередодні хвороби Альцгеймера.

Втрата пам’яті

Це один з найперших і показових ознак, що вказують на розвиток хвороби Альцгеймера. Як правило, вона починає з’являтися без всяких на те причин, в звичайному житті. Наприклад, людина може попросити повторити сказану вже неодноразово фразу, недавні події можуть складно запам’ятовуватися, все частіше потрібні письмові нагадування в щоденнику або на стікерах. Однак до симптомів забудькуватості не можна віднести такі речі, коли ви забули, куди поклали ключі від машини чи будинку.

Зміни особистості

Зміни особистості і настрою свідчать про хворобу Альцгеймера. Звичайно, мова йде не про стрес, депресію і швидкі перепади настрою. Це реальні зміни в поведінці, які проявляються на постійній основі. Наприклад, бабуся може почати звинувачувати родичів у крадіжках, хоча насправді просто забула, куди прибрала ту чи іншу річ. Такі зміни в настроях і особистості говорять про серйозні зміни в головному мозку.

Втрата інтересу до життя

Апатія, неможливість виконувати звичні заняття, втрата інтересу до життя, роботи, спілкування можуть говорити про насування деменції. Так, якщо ви все життя захоплювалися яким-небудь видом спорту, стежили за життям гравців і улюбленої команди, а зараз раптово вас перестало це хвилювати — це привід задуматися. Небажання зустрічатися зі старими друзями, родичами, виконувати улюблені заняття та інше теж говорять про Альцгеймера. Однак не треба плутати це з необхідністю взяти перепочинок між справами і просто відпочити від повсякденної суєти. Такий стан може виникнути просто від нервового напруження, і це абсолютно нормально.

Дезорієнтація в просторі і часі

Почуття дезорієнтації виникає раптово, наприклад, вранці. Ви прокидаєтеся, але не розумієте, де перебуваєте і який сьогодні день. Іноді люди не можуть зрозуміти, як і чому вони опинилися саме в цьому місці. Нерідкі випадки, коли людина думає, що вона молодша, що на дворі зовсім інший рік, з минулого. Якщо таке проявляється постійно, то привід відвідати лікаря, адже це ознаки розвитку хвороби Альцгеймера.

Постійне перекладання предметів

При деменції людині стає важко шукати предмети, тому що людина їх постійно перекладає. Після цього вона, звичайно, забуває про те, куди і що поклала. Людина буде звинувачувати родичів в тому, що це вони поклали туфлі в холодильник або забрали ключі далеко за шафу. Втім, якщо ви просто прибрали ключі в сумочку і забули про це, але після все-таки згадали, то в цьому немає нічого страшного.

Зорово-просторові труднощі

Ще однією ознакою деменції є зорово-просторові труднощі. Вони являють собою складнощі зі сприйняттям глибини, відстані, впізнаванням друзів і родичів, інтерпретацією образів. Людині стає важко багато чого, що раніше давалося без проблем — залізти у ванну, пройти по сходах вгору або вниз, добиратися до будинку, читати.

Труднощі у вирішенні проблем

Під проблемами розуміються самі різні ситуації — від приготування їжі до психологічних аспектів. Якщо людина перестала розуміти принципи, якими вона керувалася раніше, не знає, як зробити те, що раніше їй легко вдавалося, то є проблеми з головним мозком, ймовірність утворення деменції вкрай висока.

Зниження здібностей письмової та усної комунікації

Якщо людина не може згадати найпростіші позначення побутових предметів, то це може говорити про ознаки хвороби Альцгеймера. Наприклад, ви забули слово “сковорода” і говорите: “Ну ця штука, на якій смажать». Або ви не можете висловити свої думки в письмовій мові. Звичайно, не можна віднести до симптомів деменції те, що ви не можете час від часу підібрати потрібне слово для своїх пояснень.

Втрата розсудливості

Люди, які страждають від хвороби Альцгеймера, часто втрачають колишню розсудливість. Їм важко стримувати себе в покупках, вони постійно попадаються на виверти шахраїв, виглядають не так доглянуто і красиво, як раніше, часто одягаються не по погоді.

Довгий сон

Якщо людина постійно хоче спати, особливо в денний час, це може говорити про Альцгеймера. Часто у таких людей збільшується нічний сон. Як правило, він триває 8-9 годин, але якщо став досягати 12 і більше, причому ситуація повторюється з дня у день, то це свідчить про необхідність звернутися до лікаря.

Відсутність чутливості до болю

Часто люди з хворобою Альцгеймера не так чутливі до болю, як раніше. Тому це є ознакою деменції. Однак чому саме так відбувається, поки пояснення немає.

Джерело

Поділись


Новини партнерів