6 небезпечних ознак того, що може статися раптова зупинка серця

Багато людей вважають, що зупинка серця відбувається раптово, але дослідники стверджують, що досить часто присутні попереджувальні ознаки.

Ось, чому корисно знати про симптоми та фактори ризику, які багато людей ігнорують.

Зупинка серця – це не інфаркт

Перш за все, варто згадати про те, що інфаркт – це проблема циркуляції, а зупинка серця пов’язана з припиненням біоелектричної активності. 

Інфаркт виникає, коли кровотік до частини серця утруднений, наприклад, закупоркою артерії. Зупинка серця є проблемою електричної активності серця. Ледь вловимі, ​​складні ритми вашого серцебиття збиваються, і серце не може належним чином качати кров.

При зупинці серця людина задихається або перестає дихати і при відсутності необхідних заходів помирає протягом декількох хвилин. Інфаркт може спровокувати зупинку серця, але це окреме порушення. 

У більшості випадків, як стверджують фахівці, інфаркт не веде до раптової зупинки серця. Але якщо сталася раптова зупинка серця, частіше причиною є інфаркт.

До деяких пір лікарі вважали, що зупинка серця завжди відбувається несподівано, але деякі дослідження показують протилежне. У більше половини випадків люди відчувають симптоми за місяць до зупинки серця, але не підозрюють, що це небезпечно і ігнорують їх.

Крім того, майже третину смертей від зупинки серця можна запобігти, якщо людина, що зазнає ці симптоми, буде їх знати і звернеться за допомогою.

Раптова зупинка серця

1. Біль в грудях

Класичний застережливий знак – дискомфорт, як ніби слон наступив вам на груди. 

Біль в грудях виникає, коли в крові циркулює недостатньо кисню, і він не доходить до серцевого м’яза. Біль може віддавати в ліву руку і посилюється при фізичній активності. 

Вона триває більше декількох хвилин або стихає і повертається через кілька годин або навіть на наступний день.

2. Відбитий біль

Ви також можете відчувати біль в менш передбачуваних частинах тіла. Це включає шлунок, плече, спину, шию, горло, зуби і щелепу.  Біль в іншому місці частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків.

3. Утруднене дихання

Якщо ви зазвичай спокійно піднімаєтеся по сходах, і раптом вам не вистачає повітря після кількох кроків, це небезпечна ознака.

Люди, які відчувають подібні симптоми, піддаються великому ризику смерті від хвороби серця, ніж пацієнти, у яких немає подібних симптомів. Цей ризик навіть вище, ніж у людей з болем у грудях.

4. Надмірне потовиділення

Якщо ви потієте більше звичайного, особливо, якщо не докладаєте великих зусиль, це може сигналізувати про проблеми з серцем.

Серцю набагато важче качати кров, якщо артерії закупорені, і наше тіло реагує на це посиленим потовиділенням. 

Жінки середнього віку можуть сплутати цей симптом з приливами, але найкраще зайвий раз перевірити.

5. Симптоми, схожі на грип

Втома, нудота, блювота, слабкість, біль у шлунку і запаморочення також можуть бути ознаками серцевих проблем, особливо у жінок. У дослідженні 5000 жінок, які пережили проблеми з серцем, 71 відсоток відчували крайню втому за місяць і під час нападу. 

І хоча серцеві захворювання є однією з основних причин смерті у жінок, багато хто до цих пір вважає, що проблеми з серцем – чоловіча хвороба і ігнорують симптоми, особливо якщо серед них немає болю в грудях.

6. Відчуття приреченості

Люди, що переживають симптоми зупинки серця, часто починають їх заперечувати. 

Нерідко виникає ситуація, коли людина, що зазнає дискомфорт у грудях, наполягає, що у нього все в порядку, чи вважає проблему дріб’язковою. 

У той же час він переляканий, і відчуває, що щось погане може статися. Якщо ви відчуваєте щось подібне, краще перевірити і не чекати, поки відбудеться непоправне.

Коли варто турбуватися

Буває досить складно відрізнити дрібну проблему, як наприклад, печію, від серйозної небезпеки (болю в грудях). Так, при печії часто виникає біль в стравоході, яка за відчуттями дуже схожа на інфаркт. 

Нерв, що йде від серця і стравоходу, відправляє сигнал в одну і ту ж частину мозку, і мозок може їх не відрізнити. Якщо ви відчуваєте біль в грудях або інший симптом, не варто випробовувати долю, а краще звернутися до лікарів.

Причини раптової зупинки серця

Фактори ризику

Знаючи фактори ризику, людина також може запобігти серйозним проблемам. Серед них можна відзначити :

  • Вік (чим старше, тим вище ризик)
  • Випадки захворювання ішемічної хвороби серця в сім’ї
  • куріння
  • гіпертонія
  • Високий рівень холестерину
  • ожиріння
  • діабет
  • Сидячий спосіб життя
  • Використання наркотичних речовин, таких як кокаїн та амфетамін
  • Дисбаланс поживних речовин, наприклад низький рівень калію або магнію
  • Обструктивного апное уві сні
  • Хронічна хвороба нирок

Інші захворювання серця також можуть порушити серцевий ритм і привести до раптової зупинки серця. Серед них:

  • кардіоміопатія
  • Ішемічна хвороба серця
  • інфаркт
  • Серцева недостатність
  • Вроджений порок серця
  • Аритмія, а саме мерехтіння шлуночків серця
  • Синдром подовженого інтервалу QT

Джерело

Поділись


Новини партнерів