Герпес: причини виникнення, типи та лікування

Герпес хоча б раз в житті з’являється практично у всіх. Взимку це буває частіше, оскільки через відсутність вітамінів в овочах і фруктах в потрібній кількості організм стає вразливим до вірусів.

“Застуда” на губах – не що інше, як герпес. Але абсолютно даремно багато хто вважає його нешкідливим. Ця хвороба здатна негативно впливати на нервову систему, оскільки саме в нервових клітинах “живуть” ці віруси. Вони знаходять нейрон, вбудовуються в його ДНК і стають практично невидимі для імунітету.

При контакті з хворими, які мають висипи, ви практично гарантовано захворієте. Особливо легко заразитися при поцілунку, тісному тілесному контакті. Зараження можливе, але рідше, якщо висипань на тілі немає, і інфекція “дрімає”.

На те, щоб впоратися з характерним висипом, йде близько 10 днів. Провокуючі фактори:

  • Перегрів.
  • Переохолодження.
  • Стреси.
  • Операції.
  • Голодування.
  • Фізичні навантаження, не характерні для людини.
  • Зміна клімату.
  • Опромінення.

Типи герпесу

Простий герпес буває 1 і 2 типу. Для вірусу 1 типу характерним є запалення на губах, шкірі, запалення очей.

При 2 типі герпесу набагато частіше уражаються геніталії. Вірусом герпесу 1 типу заражено близько 70% людей. Потерпати від нього може не тільки шкіра. Досить часто зустрічається герпесний кератит. Це ураження очей, яке в важких випадках призводить до сліпоти.

Вірус 3 типу у дітей проявляється на вітрянку. У дорослих в 30% випадків він рецидивує у вигляді оперізуючого лишаю. Можливі атипові форми без характерних бульбашок. Підвищується температура, болить голова, на шкірі з’являються набряклі плями. Рідко буває нудота і навіть розлади психіки.

Особливості протікання оперізуючого лишаю

Оперізуючий лишай проявляє себе сверблячкою, ріжучим болем. Потім з’являються бульбашки на тілі, вони зливаються в суцільні вогнища. Зазвичай при герпесі 3 типу ураження одностороннє, по ходу нерва.

У пацієнтів старше 60 років після перенесеного оперізуючого лишаю можуть залишатися хронічні болі, які турбуватимуть роками. Також важко протікає герпес у ВІЛ-позитивних, людей, що проходять хіміотерапію, гормональну терапію, вагітних.

При тяжкому перебігу оперізувального лишаю противірусна терапія є обов’язковою. Може бути призначений інтерферон. Хворого госпіталізують. Препарат першої лінії при герпесі – ацикловір. Випускається він у формі мазей і таблеток. Ібупрофен і лідокаїн зменшує болючість вогнищ. При вагітності герпес небезпечний мертвонародженням і пороками розвитку плода: розумовою відсталістю, затримкою росту дитини.

Як лікувати герпес на губах?

При “застуді на губах” мазь Ацикловір слід наносити на уражені поверхні тонким шаром протягом 3-4 днів. Використовувати мазь можуть діти та вагітні. Мазь наносять 4 рази на день. Тільки при такому частому використанні можна придушити розмноження вірусу. З народних засобів добре допомагає мазь чайного дерева, цинкова мазь, масло обліпихи, сік алое. Вбити вірус вони не можуть, але добре загоюють, знімають запалення. Їх потрібно використовувати в комбінації з маззю, а іноді і з таблетками. Буває, що місцевого лікування буває недостатньо. Лікар може призначити так звану противорецидивну терапію, якщо висипання з’являються дуже часто.

На час лікування з раціону виключаються:

  • Прянощі.
  • Горіхи.
  • Алкоголь.
  • Солодке.
  • Помідори.
  • Спеції.
  • Напої з кофеїном.

У раціоні повинні бути морепродукти, цибуля і часник.

Що стосується інших заходів профілактики захворювання, то вони такі ж, як і для інших вірусів: потрібно відмовитися від шкідливих звичок, висипатися і повноцінно харчуватися кожен день. Уникайте стресів, відмовтеся від алкоголю. Більше гуляйте.

Герпес: що нового в лікуванні очікується найближчим часом?

Чому не дивлячись на те, що вірус може викликати симптоми захворювання відразу, в більшості випадків, він відразу ховається? Дослідники з Прінстонського університету використовували споріднений герпесу тип вірусу і інфікували їм нервові клітини. Потім за допомогою вищезгаданого методу ввели його в “сплячу фазу”.

Розбудити вірус можна двома способами: з використанням сигналів хімічного стресу, або в присутності кластера білків, званих вірусними тегументними білками. Виявилося, що тільки вірусні тегументні білки були ключовим тригером, здатним впливати на перехід в “сплячий” стан або активність вірусу. Краще розуміння цього механізму призведе в майбутньому, як сподіваються вчені, до створення абсолютно нового класу ліків. Ведеться робота зі створення вакцин проти вірусу простого герпесу 1 і 2 типів. Однак говорити про якнайшвидшу розробку щеплення в самий найближчий час не доводиться.

Про герпес згадував ще Авіценна. Хто знає, може в цьому столітті вдасться знайти ліки, здатні повністю знищити вірус, який одного разу потрапив в організм? На даний момент біологічні властивості вірусу повністю відомі. Герпес здатен пережити заморожування, відтавання, дію ультразвуку. Передається повітряно-крапельним, вертикальним, контактним шляхом, під час пологів, через інструменти при операціях, процедурах в салоні краси, лікуванні карієсу. Боротися з ним радикально дуже важко, акцент необхідно зробити на зміцнення імунної системи. Доведено, що герпес не любить ультрафіолетове випромінювання.

Герпес і діти

Дитина через плаценту отримує антитіла до вірусу простого герпесу від матері. Саме з цієї причини дуже небезпечно заразитися герпесом під час вагітності. Ці антитіла можуть просто не встигнути виробитися і передатися маляті. Однак вже через 4 роки материнські антитіла зникають з організму дитини. Якраз до цього часу дитина йде в дитячий садок, де може заразитися. Характерні висипання при першому контакті з вірусом можуть бути відсутніми. Якщо прояви і є, то зазвичай вони локалізовані не на шкірі, а в роті, у вигляді лінгвостоматиту. Підвищується температура тіла. Виразки можуть спостерігатися близько місяця і самі пройти.

Неврологи дуже стурбовані зростанням випадків герпетичного менінгіту. Він проявляється головним болем і критичною лихоманкою (до 41.5С). Гінекологи все частіше пов’язують запалення по-жіночому і безпліддя з вірусом герпесу 2 типу. У чоловіків вірус може порушувати рухливість сперматозоїдів, і ті не досягають заповітної мети.

Лікар при постановці діагнозу в більшості випадків грунтується на клініці. Але при сумнівах можна здати аналізи ПЛР і ІФА (перший тип дослідження виявляє ДНК вірусу, другий – антитіла в крові до нього).

Герпевірусна інфекція і імунітет

Більш поширений, ніж герпес, серед всіх вірусних інфекцій тільки грип. Все частіше лікуванням цього вірусу займаються імунологи. Причина цього – порушення будь-якої ланки імунітету у більшості хворих, при наявності симптомів. Є припущення, що імунодефіцит може успадковуватися генетично. Доведено, що інфікування герпесом полегшує зараження ВІЛ і може бути пусковим гачком для розвитку раку і аутоімунних захворювань.

Варто звернутися до лікаря в тому випадку, якщо висипання з’являються частіше 3 разів на рік. Уникайте поцілунків і занять сексом при активізації вірусу, особливо, якщо у партнера раніше не було характерних висипань. Починати лікування потрібно вже при перших ознаках – печіння і поколювання. Вірус за короткий час піде назад в нервові стовбури, і його заразність знизиться. При своєчасному лікуванні можна уникнути і інших ускладнень – наприклад, порушення слуху і зору.

Джерело

Поділись


Новини партнерів