Чому варто виключити хліб з раціону: відповідь фахівців

За звичкою або від великої любові багато хто з нас їсть хліб практично з усім: суп з хлібом, омлет з хлібом, бутерброд з важким шматком ковбаси і товстим шматком батона, що вже там – макарони і ті примудряються їсти з хлібом! Ситний і дешевий, хліб – продукт харчування, на якому виросло не одне покоління. Але є і ті, хто на власному прикладі доводять: без хліба жити набагато краще.

Поліпшується шкіра, зменшується вага, з’являється енергія … Чи все це насправді так? У цій статті ми розповімо вам про те, як відмова від хліба (але не від всього!) може відбитися на твоєму здоров’ї і зовнішньому вигляді.

До хліба з цільнозернового, вівсяного, житнього борошна або з висівок у дієтологів і гастроентерологів немає жодних претензій – їж скільки влізе! Але ось білий хліб з пшеничного борошна – зовсім інша історія. На думку фахівців, білий хліб з борошна вищого сорту, виготовлений за сучасними технологіями, несе в собі куди більше шкоди, ніж користі. Наша редакція наполегливо рекомендує тобі відмовитися від білого хліба, і ось чому.

Причини, через які варто відмовитися від вживання білого хліба:

Нуль користі

Білий хліб – справжнісінька харчова пустушка, виготовлена з борошна вищих сортів! Звичайно, в пшениці міститься безліч корисних речовин, але вони благополучно зникають в процесі перетворення зерна в борошно. Борошно вищого сорту містить не більше 30% корисних речовин, які можуть бути активними протягом 2 тижнів після виготовлення продукту. А потім? Жодної користі.

Відсутність смаку

Білий хліб не має яскраво вираженого смаку, а тому так сильно полюбився багатьом. Скибочка такого хліба не завадить оцінити смакові якості продуктів, з якими його прийнято вживати, – супу, сиру, м’яса. Але й не покращує, як це роблять борошняні вироби з цільного зерна.

Токсичність

Попит на пшеницю постійно зростає: її потрібно виростити все більше і набагато швидше! Щоб отримати щедрий урожай, виробники не шкодують грошей на пестициди, а щоб позбутися від шкідників і грибків, обробляють посів шкідливими хімічними речовинами.

Щоб мука була білою, її відбілюють речовинами для прання – хлором, піросульфатом натрію і кальцію, перекисом бензоїлу. Щоб уникнути згубного впливу на організм, завжди слід уточнювати, з якої муки виготовлений хліб: органічної або рафінованої. Остання є найбільш шкідливою!

Проблеми зі шкірою

Перш ніж витрачатися на косметолога, переглянь свій раціон. Висипання на шкірі часто є наслідком неправильного харчування і хворих харчових звичок.

Глютен, який міститься в білому хлібі, практично не виводиться з організму, осідаючи на стінках кишечника і пошкоджуючи його ворсинки. Підсумок: корисні речовини, які надходять з іншими продуктами харчування, всмоктуються в меншій мірі.

Залежність

Кекси, булочки, круасани і пиріжки здатні викликати справжню залежність. Шматочок хліба дає шалений викид цукру в кров, а разом з ним – прилив сил і бадьорості.
Але цукор, який стрімко піднявся в крові, так само стрімко падає – мляві руки тягнуться за черговим шматочком хліба, щоб отримати заповітний заряд енергії. Різкі стрибки цукру в крові не жарти! Зловживання хлібом здатне стати причиною цукрового діабету.

Передчасне старіння

Дієтологи одностайні в думці: любителі поласувати борошняними виробами зазвичай виглядають старшими за свої роки. Позбавлений поживних речовин, білий хліб не привносить ніякого внеску для збереження молодості і краси. Якщо вже їсти хліб, то тільки з житнього або вівсяного борошна і з висівок!

Погане травлення

Турбують сильне здуття і порушення стільця? Всьому виною негідник глютен, а якщо точніше – його непереносимість. Якщо ти чутливий до глютену або, навпаки, не переносиш його, слизова оболонка шлунка і кишечника просто не здатна поглинати необхідні поживні речовини з їжі.

Щоб збагатити організм необхідною кількістю клітковини і допомогти травній системі працювати як годинник, купуй тільки цільнозерновий хліб! У 5-6 шматочках такого хліба міститься денна норма клітковини.

Зайва вага

Відмова від мучного – вірний крок на шляху до фігури мрії. Вміст шматочка хліба нахабним чином осідає на стегнах, сідницях і животі, потрапляє в кровотік у вигляді глюкози і моментально викликає почуття голоду. Щоб схуднути, зовсім не обов’язково повністю відмовлятися від хліба – ти можеш сміливо включити в раціон цільнозернові сорти.

Такі борошняні вироби менш калорійні, містять багато клітковини і потрібних організму мікроелементів. Але стежити за кількістю з’їденого хліба все одно доведеться!

Якщо ти не готовий виключити білий хліб з раціону повністю, дієтологи рекомендують вибирати пшеничний продукт з різними добавками: гречкою, просом, насінням соняшнику, льону, цибулею, гарбузом, морквою. У таких виробах крім глютену, крохмалю та зайвих калорій присутня корисна клітковина.

Хочемо зазначити, що повна відмова від хліба може стати причиною надмірної стомлюваності, злості і невдоволення собою, так що скибочка цільнозернового хліба в день не тільки не зіпсує фігуру, але і вбереже від депресій.

Джерело

Поділись


Новини партнерів