Тривалість життя залежить від печінки

Термін життя у зворотній пропорційності корелює з розмірами клітин печінки гепатоцитів, встановили вчені. Про їх роботу докладно розповів журнал Developmental Cell.

За словами вчених гепатоцити відіграють особливу роль у розвитку такого захворювання як діабет – виникаючі у них порушення негативно впливають на процес виробництва інсуліну в організмі. Займаючись дослідженням цих клітин у мишей, дослідники виявили гепатоцити надзвичайно мініатюрних розмірів.

Подальше вивчення питання розмірів гепатоцитів у інших видів ссавців показало: у дорослих особин печінка може складатися з клітин різних розмірів. При цьому було встановлено, що чим дрібніші і чисельніші клітини печінки тварин, тим довший термін життя. І навпаки: тварини, у яких відбувається швидке дозрівання і швидко проходить життя, мають печінку з великими численними гепатоцитами.

Вчені встановили, що збільшення розмірів клітин печінки впливає активне вироблення білка-мішені рапаміцину mTOR: чим активніше він синтезується, тим інтенсивніше процес збільшення розмірів клітин. Ті ссавці, що живуть довше, не відчувають такого раннього і потужного впливу білка mTOR, констатували наукові фахівці.

Джерело

Поділись


Новини партнерів