Фахівці розповіли, яке насіння варто вживати щодня

Насіння, за допомогою якого розмножуються квіткові рослини, містить в собі зародок нового життя і багатий запас поживних речовин (ендосперм), необхідних як майбутній рослині, так і нашому організму.

Людина з найдавніших часів широко використовувала насіння рослин для харчування і лікування. У цій статті ми пропонуємо вашій увазі список 10 видів насіння, які містять найбільшу кількість білка, вітамінів, мінералів, антиоксидантів, волокон і корисних кислот.

Спробуй включити їх в свій раціон, і вони захистять твій організм від хвороб, допоможуть вести здоровий спосіб життя і стануть запорукою активного довголіття.

Насіння Чіа

Якщо хочеш знати, що таке ідеальна їжа, то спробуй насіння Чіа. Це чемпіон за вмістом вітамінів, мінералів, антиоксидантів, клітковини, білків і корисних жирів.

У насінні Чіа кальцію в п’ять разів більше, ніж в молоці, і в два рази більше калію, ніж в бананах. Для вегетаріанців цей продукт просто незамінний!

Вживання насіння Чіа може полегшувати біль в суглобах, сприяти зниженню ваги, давати додаткову енергію і захищати проти таких серйозних захворювань, як діабет і серцева недостатність. Його можна їсти в сирому вигляді, додавати в готові страви або змішувати з соком, йогуртом, молоком.

Насіння льону

Лляне насіння – найцінніше джерело незамінних для профілактики атеросклерозу жирних кислот омега-3. У 100 грамах насіння міститься 22 грама омега-3. Для порівняння: в 100 грамах волоських горіхів – міститься 6 грам жирних кислот, а в 100 грамах скумбрії – тільки 5.

У лляному насінні високий вміст марганцю, магнію і грубих харчових волокон, що поліпшують травлення і знижують рівень холестерину в крові. Цей продукт – прекрасна добавка до раціону людей, які ведуть здоровий спосіб життя.

Особливо корисно вживати лляне насіння жінкам після 35 років – зменшує ризик розвитку раку молочної залози і пом’якшує неприємні симптоми клімаксу. Насіння льону містить фітоестрогени, які допомагають регулювати гормональний фон жінки і є замінниками жіночого статевого гормону (естрогену).

Насіння конопель

Як це не дивно, але насіння конопель – дуже поживний продукт! Воно містить всі двадцять амінокислот, включаючи дев’ять незамінних, тобто тих, які організм людини не продукує, а також велику кількість простих білків, що підвищують імунітет і стійкість до впливу токсинів.

Конопляне насіння підвищує настрій і збільшує рівень енергії, а все завдяки високому вмісту магнію. До речі, столова ложка цього насіння здатна забезпечити 45% добової норми заліза.

Насіння конопель можна додавати у смузі, їсти на сніданок з вівсяною кашею, а на перемеленому насінні можна готувати випічку.

Зерна граната

Гранат здавна відомий як кращий засіб боротьби з анемією. Людям, які страждають від недокрів’я, достатньо вживати розведений гранатовий сік по 0,5 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їжі протягом 2 місяців.

Зерна граната – одні з небагатьох солодощів, які не тільки доступні, але і корисні для діабетиків. Вживаючи всього пів чайної ложки гранатового соку 4 рази на день до їжі, можна істотно знизити рівень цукру в крові.

Гранати надзвичайно багаті на поліфеноли (особлива форма антиоксидантів), які знижують ризик виникнення раку і серцевої недостатності. Насправді гранатовий сік має навіть більш високу антиоксидантну активність, ніж зелений чай і червоне вино.

Корисні властивості граната не вичерпуються перерахованими вище. Він сприяє відновленню уражених артритом хрящів, має здатність полегшувати запальні процеси і протидіяти ензимам, що руйнують хрящову тканину.

Насіння гарбуза

Багато з нас приймають таблетки для заповнення дефіциту вітамінів групи В, в той час як насіння гарбуза може це зробити набагато ефективніше. Воно багате тіаміном, рибофлавіном, нікотинамідом, пантотеновою кислотою, вітаміном В6 і фолатами.

Насіння гарбуза вважається найціннішим джерелом поліненасичених жирних кислот омега-3 і вітаміну E, які необхідні для здоров’я шкіри, нігтів і волосся, що особливо важливо для представниць прекрасної статі.

За рахунок наявності амінокислоти кукурбітину насіння гарбуза допомагає боротися з гельмінтами, хоча і не таке ефективне, як аптечні препарати. У будь-якому випадку продукт можна використовувати для профілактики появи паразитів.

Насіння абрикоса

З’ївши абрикос, ми не замислюючись викидаємо кісточки, вміст яких, як виявилося, набагато перевершує м’якоть за кількістю вітамінів. Абрикосові кісточки цінуються вмістом в них вітамінів (РР, В15, В17) і мінеральних речовин (залізо, фосфор, калій, натрій, магній, кальцій).

Гіркий смак ядрам надає вітамін В17, або амигдалин, відомий своїми протираковими властивостями. Відкривач амигдалину біохімік Ернст Т. Кребс рекомендував вживати від десяти до дванадцяти ядер абрикоса в день протягом усього життя, щоб захистити себе таким чином від виникнення раку.

Насіння кунжуту

Кунжут, або сезам, прийшов до нас з глибокої давнини. Він фігурує в безлічі легенд і переказів і не дарма, бо цей продукт – справжнє джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин.

У насінні кунжуту міститься потужний антиоксидант сезамін, який корисний для профілактики багатьох захворювань, в тому числі ракових, і знижує рівень холестерину в крові.

Насіння зіри

Кумин, або зіру, часто плутають з кмином, вони дуже схожі зовні, так як нлежать до одного сімейства, але на смак і за своїми властивостями вони абсолютно різні. Насіння зіри більш дрібне і тонке на вигляд, має яскраво виражений горіховий, гіркуватий з кислинкою запах.

Насіння зіри діє як болезаспокійливий, заспокійливий, відхаркувальний, сечогінний засіб. Рослина зміцнює кишечник, підсилює травлення, покращує апетит, допомагає впоратися з нудотою, лікує дизентерію та екзему.

Виноградні кісточки

До складу виноградних кісточок входять дуже сильні рослинні антиоксиданти – речовини, здатні запобігати серцево-судинним захворюванням, гальмувати процес старіння, нейтралізувати агресивну дію зовнішнього середовища.

На думку вчених, при регулярному вживанні екстракту виноградних кісточок можна значно зменшити ризик розвитку ракових пухлин. Згідно з дослідженням, проведеним на лабораторних мишах, поліфеноли, що містяться в кісточках, дозволяють знизити темпи зростання пухлин на 67%.

Насіння амаранту

Чим більше вчені досліджують цю рослину, тим більше приголомшливих фактів дізнаються. Насіння амаранту містить масло, крохмаль, різноманітні вітаміни, мікроелементи, пектин, каротин, лізин, мінеральні солі. В Японії амарант цінується за свій склад так само високо, як м’ясо кальмара!

З насіння амаранту роблять борошно, яке не містить глютен, тому з нього виходять дуже корисні вироби. Борошно амаранту сприяє зниженню цукру в крові, допомагає схуднути, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.

Ці види насіння майже невідомі … Але коли ти дізнаєшся про їх властивості, вони стануть незамінними на твоїй кухні!

Джерело

Поділись


Новини партнерів