Розчинити тромб. Які продукти покращують якість крові

Якщо у тебе проблеми з кров’ю – ти нездоровий. І згодом почнуться проблеми з судинами, будуть утворюватися тромби, може дійти навіть до інсультів. Загалом, кров – це дуже важливо. На неї впливає весь наш спосіб життя: рухливість, раціон. Є і хороші новини: за допомогою спеціальних продуктів можна поліпшити згортання крові або, навпаки, погіршити її і захиститися від тромбозу.

Густа кров – дуже небезпечне явище. Збільшується ризик тромбозу, висока ймовірність варикозу. Робота судин ускладнена, згустки крові можуть блокувати дрібні судини, сповільнювати постачання киснем різних органів, збільшувати ризик інсульту. Тому, якщо ви підозрюєте або знаєте, що у вас в’язка кров, слід в першу чергу звернутися до лікаря. А після цього – переглянути свою дієту. І включити в неї продукти, які сприяють розрідженню крові.

Вода. Ми складаємося з води на 90%, а кров просто-таки вимагає нормального водного балансу в нашому організмі. Тому при перших ознаках варикозу та інших проблемах з кров’ю потрібно задуматися про те, чи п’єте ви достатню кількість води. 2-2,5 літра в день – середня норма, якщо ваша вага досить висока, може знадобитися і 3 літри. У будь-якому випадку рідини організму потрібно багато, а індивідуальну норму точніше визначить лікар.

Малина. У малині міститься таке ж речовина, як і в аспірині, який часто п’ють, щоб знизити в’язкість крові. Але аспірин має побічну дію, він негативно впливає на шлунок і слизові, а малина – немає. Так що їжте свіжу малину, малинове варення. Народна медицина також рекомендує відвар з листя малини і чорної смородини.

Лляна олія. У ній міститься багато корисних для судин поліненасичених жирних кислот, а також вітамін Е, який має здатність відновлювати еластичність судин.

Жирна риба. Джерело корисних жирів і борець проти атеросклеротичних бляшок.

Часник. Потужний антиоксидант, має протизапальну дію, сприяє розсмоктуванню тромбів. Рекомендують вживати в свіжому, злегка підв’яленому на свіжому повітрі, вигляді.

Морська капуста. Для крові дуже корисні продукти, що містять йод. Вони зменшують в’язкість крові і підвищують тонус судин. Так що всі морепродукти – перші кандидати на стіл.

Помідори. Лікопін, що міститься в них, сприяє нормалізації рівня холестерину. А рутин зміцнює стінки судин.

Хурма. У її складі багато антиоксидантів, а завдяки наявності флавоноїдів хурма розріджує кров, перешкоджає утворенню тромбів, зміцнює судини і нормалізує рівень холестерину в крові.

Червонокачанна капуста. В принципі корисна будь-яка капуста, в тому числі квашена, але червонокачанна містить багато калію, який дуже корисний для судин, вітаміни С і групи B. Тому капуста стимулює обмін речовин, покращує якість крові, перешкоджає утворенню тромбів.

Цитрусові. Вони містять вітамін С і багато рідини. Особливо добре розріджує кров лимон. Так що чай з лимоном і ложечкою меду – чудова ідея.

Мед. Дуже добре впливає на кров, в тому числі і розріджує її. Запобігає тромбоутворенню.

Пророщена пшениця. Відмінно розріджує кров, якщо з’їдати мінімум по 1 ст.л. в день. Непогано додавати її в салати і збризкувати їх лляною олією.

Імбир, кориця, куркума. У корі і корінні містяться кумарини. Ці сполуки розріджують кров і запобігають утворенню згустків. Їх також містять рослини нашої смуги: корінь хрону, люцерна, дягель, селера.

Підвищують згортання крові

Крім продуктів, які розріджують кров, є ті, які покращують її згортання. У деяких випадках (наприклад при пораненнях) це корисно. Треба сказати, що у багатьох продуктів згущуюча дія виражена досить слабо і здорова людина, у якої немає проблеми «густої крові», може навіть не помітити ефекту від їх вживання. Але це не означає, що цього ефекту немає.

Якщо ви знаєте про проблеми з в’язкістю крові, загрозу тромбофлебіту та інші неприємні захворювання, варто акуратно вживати в їжу такі продукти:

  • Гречана крупа;
  • Тваринні жири: сало, вершкове масло, жирні молочні продукти;
  • Нутрощі, особливо яловича печінка, а також мізки, нирки;
  • Банани;
  • Грецькі горіхи;
  • Шипшина;
  • горобина;
  • Зелені овочі;
  • Кропива;
  • Деревій;
  • Звіробій;
  • Дубова кора;
  • Кора калини.

Всі ці продукти містять вітамін К, який підвищує згортання крові.

Джерело

Поділись


Новини партнерів