Медики розповіли, як визначити шизофреніка

young woman hide her face in her hands

Шизофренією страждає 1% населення світу, тобто приблизно 75 млн чоловік. При цьому недуга зустрічається у 10% людей, родичам яких поставлений той же діагноз.

До цього захворювання приблизно однаково схильні і чоловіки, і жінки.

Чоловіки, як правило, хворіють у віці від 20 до 28 років, а жінки – від 26 до 32 років. Крім того, найчастіше недуга виявляється у міських жителів, при цьому цікаво, що шизофренія практично не зустрічається у людей, що живуть, що називається, за межами цивілізації.

У людей, хворих на шизофренію, ризик померти в молодому віці в 2-2,5 рази вище, ніж у здорових людей, оскільки до цього захворювання часто супроводжують, зокрема, порушення роботи серцево-судинної системи. Відомо, що люди з шизофренією часто бувають завзятими курцям, що додатково зменшує тривалість життя.

Серед основних симптомів – галюцинації. Як правило, це слухові галюцинації, які можуть проявлятися як у вигляді одного голосу, що коментує дії хворого або віддає накази, так і у вигляді двох або більше голосів, які ведуть розмову один з одним (як правило, про «господаря»). Бувають також зорові, нюхові і навіть тактильні галюцинації, коли людина відчуває дотики.

Маячня. Людина, що страждає на шизофренію, може вірити, що його переслідують якісь люди або організації, які контролюють його життя за допомогою радіосигналів, а також страждати, наприклад, маренням величі – тобто перебувати в повній впевненості, що він або вона є знаменитою історичною особистістю.

Деперсоналізація. Людина з цим симптомом починає сприймати себе як би з боку і втрачає можливість керувати своїми емоціями і тілом. Наприклад, людина може не впізнавати свій голос або власне відображення в дзеркалі.

Поділись


Новини партнерів