14 фактів про наше тіло, в які важко повірити

Організм людини – дуже потужна хімічна лабораторія, де все підкоряється строгим законам і правилам. Здається, що наше тіло вивчили до кожної клітини, проте це не так. Наприклад, кілька місяців тому вченими був відкритий новий орган в імунній системі. Він знаходиться із зовнішнього боку лімфатичних залоз і запам’ятовує усі хвороби, якими людина коли-небудь хворіла. Проте це не всі чудеса, на які здатен людський організм.

Ви знали, що серце людини змінює свою форму в стані невагомості, у нас є другий мозок, а шлунковій кислоті під силу перетравити навіть лезо? Ми переконалися, що у нашого тіла приховано ще немало козирів у рукаві.

  • Наш хребет приблизно на 1-2 см довший, коли ми прокидаємося, ніж тоді, коли лягаємо спати. Причина цих змін криється в хрящах, які розміщені між хребцями. Під дією сили тяжіння за день вони стискаються, а вночі повертаються в норму. Доктор Джері Уельс називає цей процес компресією спини під впливом гравітації.
  • Серце дорослої людини б’ється приблизно 60-80 раз на хвилину, 100 тис. раз на день, більше 30 млн раз на рік і близько 2,5 млрд разів за 70 років життя. Проте б’ється воно ритмічно і, окрім ударів, в циклі є паузи. Наше серце “мовчить” близько 20 років життя. Ви можете порахувати, скільки приблизно ударів вже зробило ваше серце, причому з урахуванням часу до вашого народження.

  • Ви абсолютно унікальні, і це підтверджують не лише відбитки ваших пальців. Форма вашого вуха також неповторна. Британські вчені розробили алгоритм,який може ідентифікувати людину за її вухами з точністю до 99,6 %. В майбутньому люди зможуть розблоковувати свій смартфон за допомогою сканера вушної раковини. Язик теж має свою унікальну форму і текстуру. На відміну від відбитків пальців, цей “малюнок” не змінюється з часом.

  • Вчені НАСА з’ясували, що в стані невагомості серце втрачає м’язову масу, зменшується в об’ємі, а також змінює свою форму. Кардіологи НАСА вивчали серця 12 космонавтів, що працювали на МКС. Аналіз знімків показав, що в умовах невагомості серце округлюється на 9,4 %, але після повернення на Землю за півроку набуває своєї звичайної форми.
  • Наше серцебиття імітує музику, яку ми слухаємо. Серце людини, залежно від навантаження, здійснює від 60 до 200 ударів на хвилину. Більшість пісень також знаходяться в цьому діапазоні. Проте найпопулярніші треки не співпадають з серцевим ритмом у стані спокою, а знаходяться трохи вище: в діапазоні від 120 до 130 ударів на хвилину. Наприклад, в 2016 році на вершинах хіт-парадів були пісня Ріани “This Is What You Came For” (124 удари на хвилину) і “No Money” групи Galantis (126 ударів на хвилину). А ось на біговій доріжці люди віддають перевагу ритмічній музиці з частотою близько 160 ударів на хвилину.

  • Вчені довели, що наше сприйняття смаку безпосередньо залежить від температури їжі. Кислі та терпкі смаки краще і довше відчуваються при високій температурі, а гіркий смак сильніше виражений при низькій. Рецептори найбільш чутливі до їжі, яка знаходиться в температурному діапазоні від 20 до 35 градусів. Тому надмірно гаряча кава може здатися менш гіркою, ніж напій кімнатної температури.
  • Окрім відомих нам 4 видів смаку (солодкого, солоного, гіркого і кислого), є і п’ятий – умамі (з японського – “чудовий”). Це смак білкових страв, м’ясних і рибних бульйонів, а також їжі з додаванням глутамату натрію. У людському язиці є особливі рецептори, що відповідають за сприйняття умамі.

  • Шлункова кислота настільки сильна і концентрована, що може перетравити сам шлунок. Щоб захистити себе, кожні 3-4 дні він відновлює свій внутрішній шар. Шлункова кислота може розчинити навіть лезо бритви (але ковтати його – як і раніше погана ідея). Коли руйнівна дія агресивних чинників на слизову оболонку шлунка переважає над захисною, у людини може розвинутися виразка.
  • У світі є люди, які страждають від синдрому внутрішньої пивоварні. Вони можуть сп’яніти після їжі, яка багата на вуглеводи. Причиною хвороби стає нездатність шлунка розщеплювати цукор на вуглеводи. Замість цього в організмі йде процес ферментації, в ході якого виробляється етанол.

  • Фахівці з австралійського Університету Фліндерса в результаті масштабного дослідження зробили висновок про те, що в людському організмі є так званий другий мозок, який розташований в кишківнику. Більше того, його можна вважати навіть першим, оскільки він з’явився раніше головного. Річ у тому, що шлунково-кишковий тракт – єдиний внутрішній орган з власною нервовою системою, який може повністю функціонувати незалежно від головного мозку. Нервова система кишківника чинить пряму дію на організм, наприклад, автоматизує процес травлення.
  • Наші тіла світяться в темряві, але ми цього не помічаємо. Вся річ в тому, що світло, яке випромінює тіло людини, в 1 000 разів слабше, ніж те, яке здатне сприймати її очі.

  • Вчені підрахували, що незалежно від розміру сечового міхура (чи то слон, людина чи миша) середній час сечовипускання складає 21 секунду, плюс-мінус 13 секунд. Дослідники вважають, що ці знання зможуть допомогти інженерам в конструкції гідродинамічних систем на основі тих, що були створені самою природою.
  • Кожну хвилину в нашому тілі помирає 300 млн клітин, і це число виглядає страхітливим. Але хвилюватися не варто, адже це лише 0,0001 % клітин, які щодня оновлюються в нашому організмі.

  • Вчені з Університету Еморі ще в 2010 році виявили у мишей ген, видалення якого покращувало їх розумові здібності, пам’ять і просторове мислення. Виявилось, що такий же ген є і у людини, але поки що ніхто не знає, які побічні ефекти може мати його видалення. Дослідники дали йому назву “Ген Гомера Сімпсона”.

Як вважаєте, яких ще здібностей бракує нашому тілу? Якби можна було щось змінити в роботі організму, що ви хотіли б поліпшити?

Джерело

Поділись


Новини партнерів