5 правил, які допоможуть уникнути інсульту

Вчені з тривогою відзначають, що сучасне життя стає провокатором розвитку інсульту у людей в усе більш молодому віці – в наші дні інсульт все частіше наздоганяє свої жертви у віці після 40 років. Медики розповіли, яких установок слід дотримуватися, щоб уникнути інсульту.

Перше правило захисту: контроль артеріального тиску. Слід пам’ятати, що гіпертонія супроводжує виникнення інсульту. У віці після 40 років потрібно обов’язково мати вдома тонометр і час від часу вимірювати тиск. При підвищених показниках необхідно відвідати лікаря. Є багато лікарських схем, які дозволяють контролювати тиск, тим самим запобігаючи появі інсульту.

Друге правило захисту: обстежити судини. До інсульту веде атеросклероз – патологія судин, яка довго не проявлялася. Обстеження судин дозволяє дізнатися особисту ситуацію з холестерином. Зокрема, за словами медиків, можна зробити УЗД сонних артерій.

Третє правило захисту: не пити і не курити. Те, що алкоголь і тютюн є факторами ризику інсульту, доведено науково. До речі, за п’ять років відмови від сигарет ризик інсульту скорочується до рівня людини, яка ніколи не палила.

Четверте правило захисту: активність і відсутність зайвої ваги. Щоб підвищити свою захищеність від інсульту, в пригоді стане будь-яка регулярна активність – можна просто ходити пішки. Практично ту ж саму шкоду, що і малорухливий спосіб життя, приносить ожиріння. Зате скинувши 5 кг зайвої ваги, можна знизити тиск на 5 мм рт. ст.

П’яте правило захисту: бути уважним до себе. Потрібно обов’язково звертатися до фахівців при наявності таких симптомів, як запаморочення, мушки перед очима, притуплення зору і слуху, шум і дзвін у вухах.

Джерело

Поділись


Новини партнерів