Фахівці назвали найбільш точну ознаку інсульту, що наближається

Дослідження, проведене в США, дозволило вченим встановити, який саме фактор відіграє роль найбільш точного маркера небезпечних судинних патологій, таких як інсульти та інфаркти. Фахівці вважають, що при діагностиці даних порушень потрібно звертати увагу на присутність кальцію в артеріях.

Дослідники зробили висновок, що наявність відкладень кальцію в судинах визначає ступінь ризику мозкового удару або серцевого нападу у людини. Вони заявили, що люди, у яких не спостерігається кальцій в артеріях, мають найнижчу вірогідність постраждати від інсульту або інфаркту протягом найближчих 10 років свого життя.

Автори проекту, що представляють Південно-західний медичний центр техаського університету в Далласі, зібрали і проаналізували дані про стан здоров’я, отримані від більше 6 000 тисяч (6,2 тис.) осіб віком від 45 до 84 років. Медиків цікавило, наскільки значною загрозою для ймовірних судинних катастроф можуть бути такі чинники, як діабет, підвищений тиск, а також високий рівень поганого холестерину. В ході цього розслідування з’ясувалося, що ризик майбутнього інсульту і інфаркту корелює з показниками відкладень кальцію в артеріях.

Наявність кальцію в судинах, на думку вчених, є настільки серйозним маркером, що люди, у яких його немає, виявляються захищені від інфаркту та інсульту навіть при наявності інших ризиків.

«Люди, у яких не відбувається накопичення кальцію в кровоносних судинах, можуть не приймати статини, незважаючи на наявність інших факторів ризику, що викликають ішемічну хворобу», – констатували фахівці.

Джерело

Поділись


Новини партнерів