Медики назвали ефективні «ліки» для гіпертоніків

Дослідження, що проводилося вченими в Греції, показало, що денний сон важливий для стану гіпертоніків, оскільки є для них своєрідними «ліками». Наукові спеціалісти констатували, що сон протягом дня сприяє зниженню високого тиску.

«Сон в середині дня пов’язаний з більш низьким кров’яним тиском і меншою кількістю епізодів гіпертонії», – заявили автори роботи.

У їхньому проекті взяли участь 386 пацієнтів-гіпертоніків. Це були 200 чоловіків і 186 жінок, середній вік яких склав трохи більше 61 року. Вчені виконали аналіз з урахуванням таких факторів, що впливають на тиск, як вік, стать, вага, куріння, кількість уживаного алкоголю, кави і солі, фізична активність. В результаті з’ясувалося, що навіть при обліку цих обставин денний сон можна вважати важливим для гіпертоніків як засіб зниження тиску.

«Люди, які сплять протягом дня, мають на 5% нижчий середній систолічний тиск», – відзначили наукові експерти.

Щоб краще представляти, наскільки важливого для гіпертоніків оздоровчого ефекту денного сну, вчені відзначили, що різниця тільки в 2 мм рт.ст. в систолічному тиску знижує ризик серцево-судинних захворювань до 10%.

Крім цього дослідники повідомили, що денний сон, нехай навіть у вигляді легкої дрімоти, корисніше при гіпертонії, ніж він більш тривалий. Чим довше дрімота, тим нижче систолічний тиск і, ймовірно, тим менше знадобиться ліків, підкреслили фахівці.

Джерело

Поділись


Новини партнерів