Медики розповіли, яка каша особливо корисна для “сердечників”

Якщо говорити про продукти, які захищають людину від розвитку онкології, експерти заявили: основою харчування повинні бути зернові.

З овочами, м’ясом, а також з різними фруктами, ягодами і сухофруктами – варіантів готувати страви з круп дуже багато. Експерти в області харчування назвали 5 круп, які володіють корисними властивостями в найбільшій мірі.

Вівсяна крупа. Вживання вівсянки позитивно впливає на нервову систему, серце і судини, а також на легені. Крім того, овес сприяє більш активному розщепленню жирів і прискоренню обміну речовин.

Будучи багатим джерелом білка і клітковини, вівсянка знижує рівень холестерину, покращує роботу нирок і печінки, відновлює цілісність слизових оболонок шлунково-кишкового тракту і знімає в ньому запалення. Вівсянка актуальна в разі гастриту, виразки шлунка, ця крупа ефективно і м’яко очищає кишечник.

Перлова крупа (ячмінь). Перлова каша надзвичайно корисна. Ячмінь містить велику кількість клітковини, яка очищає шлунково-кишковий тракт від шкідливих відкладень на стінках кишечника, нормалізує стілець і є відмінною профілактикою запорів. За словами лікарів, дітям перловка допомагає рости і розвиватися, тому її необхідно їсти для правильного росту і розвитку, літнім людям –  вона надає підтримку організму при лікуванні захворювань, викликаних старінням організму.

У цій крупі містяться вітамін Е і білок, завдяки чому вживання перловки сприяє омолодженню шкіри. Провітамін А, що міститься в перловій крупі, вкрай корисний для імунної системи організму: він підвищує захисну функцію слизових оболонок, захищає дихальні шляхи від проникнення чужорідних хвороботворних бактерій.

Пшенична крупа. Пшонка містять в своєму складі вітаміни групи B і вітамін PP, які відіграють важливу роль у підтримці роботи багатьох систем організму. Зокрема, покращують роботу нервової системи і стан слизових тканин, запобігають випадінню волосся, допомагають стабілізувати артеріальний тиск. Крім того, пшоно – це джерело елементів, в яких людський організм потребує: таких як магній, калій, залізо, марганець, натрій, а також кремній, фтор і мідь.

Рисова крупа. Рис сприяє поліпшенню функцій шлунково-кишкового тракту, допомагає стабілізувати рівень цукру в крові і кров’яний тиск, – причому не містить в собі шкідливі жири і холестерин.

Приблизно 8% в складі рису займають білкові сполуки – це ні багато ні мало 8 найважливіших для людського організму амінокислот. Виняткова користь рису в тому, що він не містить глютену, алергенного для багатьох людей рослинного білка. Потрапляючи в організм, рис вступає в контакт з сіллю і виводить її надлишки. При цьому рис містить багато калію, що зумовлює його користь для серцево-судинної системи.

Гречана крупа. У гречці багато білків, але головне – ця крупа є «чемпіоном» за вмістом заліза, найважливішого компонента для утворення еритроцитів (червоних кров’яних тілець), відповідальних за рівень гемоглобіну і насичуваність тканин організму киснем.

Калій, що міститься в гречці, допомагає підтримувати оптимальний кров’яний тиск, а магній – контролювати вагу і бути захищеним від депресії. На думку лікарів, гречану крупу корисно їсти людям, які хворіють на цукровий діабет, хвороби серцево-судинної системи, ожиріння.

У той же час експерти повідомляють, що жодну з вищеназваних круп не варто вживати у великій кількості щодня. Страви з них слід включати в раціон кілька разів на тиждень, цього буде цілком достатньо.

Джерело

Поділись


Новини партнерів