7 найпоширеніших помилок при лікуванні нежиті

Нежить – завжди перший симптом застудних захворювань і, здається, – наш вічний супутник. Але чи вміємо ми правильно його лікувати. Виявляється, більшість методів, якими люди звикли боротися з ринітом, помилкові. Дізнайтеся найпоширеніші помилки при лікуванні нежиті.

1. Судинозвужувальні

Використовувати судинозвужувальні краплі для нас усіх так природно і очевидно. При перших симптомах нежиті пацієнт звик тут же бігти в аптеку і купувати той засіб, який вже одного разу йому допоміг. Насправді різниці великої немає, що саме ви купуєте з судинозвужувальних препаратів – тизин, ксімелін, нафтизин, риностоп або інші. У всіх основна діюча речовина – це ксилометазолін або інші аналоги, ідентичні за складом.

В результаті тривалого застосування таких крапель їх ефективність знижується, препарат лише знімає набряклість і закладеність носа протягом невеликого періоду часу, і щоб вільно дихати, нам доводиться використовувати спрей частіше і більше. У чому небезпека такої ситуації? В результаті тривалого застосування імунна відповідь нашого організму на інфекції з кожним «пшиком» знижується і судини просто перестають реагувати. А з часом вони взагалі можуть атрофуватися до назальних препаратів і втратити здатність звужуватися, що призведе до втрати нюху. Тому максимально допустимий період часу, протягом якого можна користуватися судинозвужувальними краплями – це 5 днів.

2. Не лікувати

Якщо нежить зовсім не лікувати, ми не тільки ризикуємо заробити собі ускладнення, а й спровокуємо хронічні захворювання, які поступово дають більш важкі симптоми, ніж просто виділення з носа. Йдеться про синусит, гайморит і інші інфекційні захворювання пазух носа, які супроводжуються підвищеною температурою тіла, сильним головним болем і тяжкістю в голові, гнійними виділеннями. І оскільки всі ЛОР-органи досить близько розташовані один до одного, то хворобам часто піддаються і інші системи. Інфекція і віруси швидко перекидаються з одного органу на інший, і на цьому фоні можуть розвиватися отити, трахеїти, фарингіти, тонзиліти та ін.

3. Народні засоби

Користуватися народними засобами при нежиті можна в якості супутньої і підтримуючої терапії, в комплексі з медикаментами і, звичайно, за рекомендацією лікаря. Закапувати в ніс сік цибулі, наприклад, або інші подібні «домашні засоби», медицина не радить. Цибулевий сік агресивний і здатний знищити не тільки патогенні організми, а й корисну мікрофлору в носовій порожнині, крім того цибулевими краплями у високій концентрації можна спалити слизову оболонку носової порожнини або отримати опік головних рецепторів нюху.

Застосовувати сік алое та інших лікувальних рослин, а також ефірні олії, особливо евкаліптову, ментолову, не рекомендується без тесту на чутливість. Багато з них є алергенами, тому використовувати їх хаотично і бездумно – велика помилка.

4. Гріти ніс

Гріти ніс під час нежиті. Іноді сухе тепло при нежиті допомагає – це правда. Але в ряді ситуацій такі дії бувають марними, а в деяких і зовсім строго протипоказані. Наприклад, коли риніт супроводжується ознобом, підвищеною температурою тіла, а також гнійними виділеннями з носа – це перші сигнали до того, що захворювання має інфекційну природу. Якщо почати гріти пазухи, прикладаючи до крил носа теплі предмети (багато хто використовує тепле варене яйце або сіль), то температура в цій області буде підвищуватися, що посилить запальний процес і спровокує розмноження патогенних організмів.

5. Промивати ніс

Рясно і часто промивати ніс сольовими розчинами. Крім очевидної користі – очищення носових проходів і зволоження слизової носа – така процедура може принести шкоду і спровокувати інші важкі захворювання. Вся справа в тому, що рідина при промиванні надходить в різні відділи ЛОР-органів, і є великий ризик занести інфекцію, наприклад, в вушну порожнину і спровокувати отит. Крім того, сольові розчини вимивають з організму не тільки шкідливу, а й корисну мікрофлору, яка створює імунний бар’єр для вірусів і бактерій носових і дихальних шляхів. Ось чому дуже часте промивання може зіграти на шкоду нашому організму, оголивши його перед інфекціями.

6. Антибіотики

Почнемо з того, що антибіотики припускають особливий вид терапії, яку потрібно використовувати за призначенням лікаря і тільки в екстрених випадках. Це стосується і антибактеріальних препаратів місцевої дії, які пацієнти зазвичай починають приймати самостійно при прогресуванні захворювання, посиленні симптомів або коли легші лікарські засоби не допомагають. У випадку з нежиттю важливо знати, що антибіотики допоможуть, якщо риніт має бактеріальну природу появи, в іншому випадку вони не те, що не принесуть користі, а й завдадуть істотної шкоди. Бездумний прийом антибіотиків у вигляді крапель виробляє у мікроорганізмів стійке звикання, і в майбутньому, при боротьбі з серйозними інфекціями, коли це буде дійсно необхідно, ці препарати виявляться просто марними.

7. Хусточки

Намагайтеся не користуватися носовими хустками, виготовленими з тканини. У моменти гострого нежитю це справжній розсадник інфекцій. Сучасний світ вже вигадав безліч засобів особистої гігієни, які не тільки полегшують нам життя, але і допомагають робити її більш здоровою. Одноразові носові хустки – не тільки зручні, але і строго показані до застосування під час нежиті.

Джерело

Поділись


Новини партнерів