5 речей, які відбуваються з тілом, коли ви пропускаєте прийом їжі

Ви проспали сніданок, а під час обіду провели ділову зустріч? Або прийшли додому і відразу ж пішли спати, бо на вечерю (як на приготування, так і на жування) сил вже не залишилося?

Незважаючи на те, що реакція вашого організму на пропущену їжу залежить від віку, стану здоров’я, дієти і рівня активності, при регулярному повторенні це матиме певні наслідки. Які саме – розповідаємо нижче.

Ви втратите трохи ваги

Втрата ваги є одним з очевидних наслідків послідовного пропускання прийомів їжі. «Насправді, пропуски їжі можуть неймовірно допомогти в схудненні, – каже Prevention дієтолог Брук Алперт (Brooke Alpert). – Але є правильний і неправильний спосіб зробити це. Тому що якщо ви пропускаєте прийоми їжі, щоб обмежити або покарати себе, це нездоровий підхід ».

Алперт пояснює, що люди, які пропускають їжу тільки для того, щоб з’їсти менше за день, як правило, переїдають при наступному прийом їжі – і це важливо враховувати. З іншого боку, відмова від сніданку або першої вечері, як показало дослідження 2017 року, може бути корисною для пацієнтів з ожирінням.

Ви почнете переїдати

Дослідження, проведене в 2018 році в International Journal of Obesity, показало, що відмова від їжі протягом дня підвищує загальний рівень голоду, що, в свою чергу, може викликати переїдання і тягу до алкоголю. Причому, що найжахливіше, ви будете переїдати і після того, як перестанете обмежувати себе. Просто тому, що організму, який звик до гастрономічного стресу, знадобиться час, щоб повернутися в норму.

Ви будете більше втомлюватися

«Це пов’язано з падінням рівня глюкози в крові, – каже Френсіс Ларгеман-Рот (Frances Largeman-Roth), експерт по харчуванню і автор книги Eating in Color. – Коли ми не підкормлюємо мозок, це може сигналізувати організму про те, що прийшов час розслабитися. В тому числі, в когнітивному сенсі». Ось чому, якщо ви збираєтеся пропустити прийом їжі, важливо переконатися, що через кілька годин вас не чекає складання звіту або нарада, на якій вам буде потрібно максимально задіяти активний мозок.

Ваш живіт стане плоским

Френсіс Ларгеман-Рот пояснює, що ще один позитивний ефект від пропущених страв може полягати в тому, що ваш живіт буде менш роздутим, якщо ви схильні до підвищеного газоутворення . «Просто тому, що це дає травній системі більше часу для обробки їжі, яка вже знаходиться в вашому тілі» , – коментує експерт.

На додаток до цього, дослідження показують, що відмова від одного з прийомів їжі може бути корисною з точки зору зменшення кількості жиру в області живота і нормалізації запальних маркерів в організмі.

Ви можете продовжити своє життя

Згідно з дослідженням, проведеним в 2018 році та опублікованим в журналі Cell Metabolism, самці мишей, які дотримувались збалансованої дієти та пропускали один з прийомів їжі, виявилися здоровішими і жили довше, ніж миші, які харчувалися за звичайною схемою. Дослідження також показало, що миші, які їли менше, зіткнулися з меншою кількістю вікових захворювань, таких як хвороби печінки або порушення обміну речовин. Останнє, втім, каже про переваги не тільки пропусків в харчуванні, але зменшення розмірів порцій. Пам’ятайте про це.

Джерело

Поділись


Новини партнерів