Як відрізнити панічну атаку від проблем з серцем

Панічні атаки вже давно не є рідкістю серед інших проблем, пов’язаних зі стресом. Прояв панічної атаки не завжди вказує на яке-небудь захворювання або серйозну психічну проблему, а може виникнути у здорової людини. Однак коли людина стикається з цим явищем, її охоплює паніка і жах, їй здається, що вона помре або збожеволіє. Варто знати: не трапиться ні того, ні іншого.

Панічна атака – це раптове виникнення сильного страху, при якій відбувається підвищене вироблення адреналіну. Під час панічної атаки в жодному разі не можна створювати замкнене коло, та починати панікувати через те, що це явище проявилося. Однак спробувати заспокоїтися в цій ситуації вкрай складно в тому випадку, якщо людина вперше стикається з панічною атакою. Якщо ж вона вже знає, що це таке, то може хоч якось вплинути на себе. Якщо атаки стають регулярною проблемою, це може привести до того, що людина починає боятися виходити з дому, вона обмежує себе в діяльності, в пересуванні.

Панічна атака відрізняється від хвороби тим, що може виникнути раптово – не залежно від ситуації, стану людини тощо. Симптоми панічної атаки: сплутаність, звуження свідомості; відчуття клубка в горлі; дереалізація; деперсоналізація; страх смерті і божевілля; страх зробити несподіваний непристойний вчинок; нав’язливі думки. Після панічної атаки людина може ще довго не розлучатися з тривогою і супутніми думками, а також всередині людини може оселитися страх перед цим явищем.

Часто трапляється так, що люди, які страждають панічними атаками, потрапляють на прийом кардіолога з підозрою на проблеми з серцем. Щоб не траплялося подібного нерозуміння, варто звернути увагу на існуючі факти, які сформулювали кардіологи щодо панічних атак.

1. Люди до тридцяти років рідко схильні до гострих коронарних явищ. Наприклад, інфаркту, інсульту, розриву аорти, тромбоемболії. Таке трапляється в молодому віці, проте рідко, і завжди є передумови. Панічні атаки в свою чергу виникають не на тлі будь-яких діагнозів і в будь-якому віці.

2. Панічні атаки у молодих жінок виникають частіше, ніж у чоловіків. Однак аритмія, навпаки, частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок.

3. Під час панічної атаки тиск підвищується. Якщо ж стан тривоги і страху, навпаки, супроводжується зниженням тиску, це може означати, що у людини є інші проблеми зі здоров’ям, які набагато серйозніші, ніж панічні атаки.

4. Часто трапляється, що люди бояться інсульту під час панічної атаки. Потрібно пам’ятати: при інсульті є ряд чітких симптомів. До них відноситься наступне: людина нічого не може сказати, хоч і ворушить язиком; одна сторона тіла або обличчя німіє; головний біль нестерпний. При панічній атаці можуть лише злегка німіти руки, мерзнути і потіти ноги, біль в голові здається нестерпним лише завдяки хвилям.

5. Безпосередньо при гіпоксії синіють губи і верхня частина особи, людина стає блідою. Тому, якщо здається, що вдихнути неможливо, варто подивитися на обличчя. При панічній атаці не виникає посиніння, лише загальна блідість. Разом з тим варто знати, що задуха може бути свідченням нападу бронхіальної астми, проте в цьому випадку присутні хрипи, а видихнути неможливо. Панічна атака не супроводжується таким типом задухи.

6. Якщо прийняти заспокійливе під час панічної атаки, напад поступово завершиться. Більш того, він завершиться і без заспокійливого. Середня тривалість панічної атаки – від двадцяти хвилин до двох годин. Якщо у пацієнта аритмія, то його стан не буде поліпшуватися з часом, а тільки погіршуватися, навіть якщо він буде приймати заспокійливе.

Джерело

Поділись


Новини партнерів