12 звичок, які ми помилково вважали не шкідливими

Всім відомо, що пізно лягати спати або їсти некорисну їжу шкодить для нашого здоров’я. Але іноді навіть найбільш нешкідливі звички можуть становити небезпеку для нашого здоров’я. Чи знали ви, що можна потрапити до лікарні, якщо затримувати чхання? Або що жувальна гумка робить вас більш неуважними?

Ось перелік речей, безневинних на перший погляд, але шкідливих для нашого організму.

1. Закривати носа під час чхання

Що страждає: дихальна система, кровоносні судини, головний мозок, а в гіршому випадку – стравохід.

Основною функцією чхання є звільнення від бактерій, вірусів та частинок пилюки. Коли ви затримуєте повітря під час чхання, то не дозволяєте організму позбутися від усього цього непотребу. Але це ще не все. Уявіть, що може статися, якщо ви намагаєтесь вистрілити і закрити дуло. Те ж саме відбувається всередині вашого носу – вся сила чхання відходить назад і може пошкодити слух, підвищити артеріальний тиск і навіть уразити стравохід.

2. Користуватися зубочистками

Що страждає: ясна.

Стоматологи недолюблюють зубочистки. Вони абсолютно нешкідливі для емалі, але у зоні небезпеки – ясна. І практично неможливо почистити рот зубочисткою. Для цього використовуйте зубну нитку (але спочатку варто навчитися правильно це робити).

3. Спати на подушці обличчям донизу

Що страждає: ваше дихання, кровообіг, спинний мозок і шкіра обличчя.

Спати на подушці обличчям донизу зручно, але шкідливо. У цьому положенні дихання утруднене, шия знаходиться в неприродному положенні, кровообіг стає гіршим, а шийні хребці знаходяться під постійним тиском. Крім того, лікарі попереджають, що зморшки, які ви можете мати після сну в цій позиції, скоро стануть постійними – вони ніколи не зникнуть!

4. Лузати насіння зубами

Що страждає: зуби і жовчний міхур

Насіння соняшника смачне та корисне. Але його варто очищувати руками і в жодному разі не зубами. Стоматологи завжди впізнають затятих «поціновувачів» насіння завдяки дуже специфічному пошкодженню зубів. Люди, які мають проблеми з жовчним міхуром, не повинні їсти їх взагалі, адже їх калорійність – більше 500 ккал у 100 грамах.

5. Кусати тверді предмети

Що страждає: зуби, ясна і рот.

Люди, які люблять жувати ручки, олівці, скрепки та інші тверді предмети, як правило, мають величезні проблеми з емаллю. Саме тому не потрібно намагатися відкривати пляшки, жувати горіхи, кубики льоду та льодяники. Більше того, ви можете підхопити інфекцію.

6. Відкладати відвідини туалету

Що страждає: нирки, сечовидільна система і кишківник.

У червні 2018 року молодий геймер з Великобританії був госпіталізований після того, як провів 8 годин, граючи без перерв. Його кишківник і сечовий міхур були настільки роздутими, що лікарі подумали, що він має ракову пухлину. Всі медики погоджуються: не варто утримуватися від відвідин туалету, якщо ви маєте таку потребу,  якщо ви це зробите, ви можете пошкодити м’язи, і це може призвести до інфекції сечовивідних шляхів та закрепів.

7. Мити волосся гарячою водою

Що страждає: судини головного мозку та шкіра голови.

Якщо вам подобається приймати душ у дуже гарячій воді, прийшов час припинити це робити. По-перше, це може викликати дуже негативний головний біль і запаморочення. А по-друге, гаряча вода стимулює функцію сальних залоз на шкірі голови, що робить волосся дуже брудним.

8. Доторкатись до обличчя і терти очі

Що страждає: шкіра та очі.

Якщо ви часто торкаєтесь до обличчя руками, ви можете отримати цілий перелік різноманітних інфекцій, таких як прищі, герпес та багато іншого. Якщо ви часто протираєте очі, то можете підхопити кон’юнктивіт – справді неприємне інфекційне захворювання, яке спричиняє запалення, сльозотечу, печіння та чутливість до світла.

9. Читати лежачи у ліжку

Що страждає: очі, спинний мозок і шкіра шиї.

Читаючи в ліжку, дотримуйтесь цих правил:

  • Не тримайте книгу занадто близько до очей.
  • Не викривлюйте спину і не напружуйте шию.
  • Не читайте, лежачи на боці – відстань до книги постійно змінюватиметься, і вашим очам доведеться більше працювати.
  • Не читайте, лежачи на животі – так, ви можете пошкодити спинний мозок.

Як бачите, може бути досить важко дотримуватися всіх цих правил. Але пам’ятайте, що більшість із цих позицій можуть призвести до розвитку глибоких горизонтальних зморшок на шиї.

10. Облизувати маленькі рани і дути на них

Що страждає: процес лікування.

Що ви квапитеся зробити, коли ви вріжете палець? Подути на нього або облизати його? Вчені з Гарвардського університету нарахували більше 600 видів мікроорганізмів, які живуть у роті людей. Серед усіх цих організмів завжди є стафілококи та стрептококи. Згортання крові на рані є ідеальним місцем для їх проживання. Щоб полікувати палець, варто скористатися спеціальними ліками.

11. Шепіт

Дослідження, проведене вченим і колишнім вокалістом Робертом Саталофом, довело, що більшість людей натягують свої голосові зв’язки, коли шепочуть. Це підвищує шанси на травмування гортані. Воно є особливо небезпечним для людей, яким доводиться багато говорити.

12. Використовувати телефон у туалеті

Що страждає: анус і загальна гігієна.

Це стосується не лише телефонів – те ж саме правило торкається газет та книг. Це тому, що сидячи на унітазі більше 5 хвилин, збільшується тиск у венах. І ще шкідливо тому, що ми не залишаємо мобільні телефони у ванній кімнаті, коли закінчили свої справи, а замість цього несемо їх з собою, що допомагає поширювати бактерії.

Джерело

Поділись


Новини партнерів