Йога для вагітних – яка від неї користь?

Період вагітності – особливий час і для майбутньої матусі, і для дитини. Від фізичного та психологічного стану жінки багато в чому залежить здоров’я малюка, перебіг вагітності і пологів. Як заняття йогою сприяють гармонійному розвитку душі і тіла вагітної, дізнавалися у медичного психолога Перинатального центра м.Києва (колишній пологовий будинок №7) – Пасічник Олени Валеріївни.

Йога полюбилась багатьом вагітним жінкам. Це й не дивно, адже вона дозволяє домогтися релаксації і розтяжки, які дуже корисні в період вагітності, а вивчення техніки дихання точно стане в нагоді під час пологів.

Як правильно займатися йогою вагітній жінці?

Практикувати заняття можна вже з перших місяців вагітності. Проте слід пам’ятати,що перший триместр ( до 12 тижнів ) — є найбільш ризиковим. Тому, щоб убезпечити себе від викидня, краще починати заняття після трьох місяців вагітності, особливо якщо це будуть ваші перші практики. Якщо ви вирішите зайнятися йогою на першому триместрі, віддайте перевагу пранаямам ( дихальні вправи) і релаксації. Якщо ж ви практикували йогу раніше, то не прагніть до інтенсивних і складних вправ та уважно слідкуйте за своїм самопочуттям. Займатися йогою можна аж до 9 місяця.

Безумовно,бажано робити асани під контролем досвідченого інструктора,хоча можна виконувати вправи для вагітних і вдома. Стежте за своїм самопочуттям, якщо відчуваєте біль, нудоту або найменший дискомфорт, то заняття варто негайно припинити. Однак, важливо зазначити, що перед початком занять, краще проконсультуватися з лікарем, і з’ясувати, чи немає у вас протипоказань.

Яка користь йоги для вагітних?

  • Вона допомагає майбутнім мамам впоратися з можливим фізичним дискомфортом, наприклад, полегшують чи повністю усувають біль у спині, сприяють профілактиці та зменшенню набряків.
  • Практика йоги підвищує психологічну адаптивність вагітної, яка особливо чутлива до перепадів настрою та емоційних сплесків, через зміну гормонального фону.
  • Дозволяє відчувати гармонію з собою і відчувати себе повними сил і енергії.
  • Йога готує тіло до пологів : підтримує оптимальний тонус тіла ( асани м’яко зміцнюють м’язи тазу, живота, спини, покращують еластичність зв’язок та м’язових тканин).
  • Допомагає освоїти дихальні техніки та контролювати дихання.
  • Асани здатні поліпшити циркуляцію крові, запобігають варикозному розширенню судин.
  • Йога допомагає встановлювати зв’язок матері і дитини, що є важливим моментом для подальшого повноцінного розвитку малечі.
  • Крім користі для здоров’я і зміцнення зв’язків з малюком, йога допомагає молодим мамам знайти нових друзів та поспілкуватися з однодумцями.

Практика допоможе вам із задоволенням провести всі дев’ять місяців вагітності і з радістю зустріти малюка. Бережіть себе та легкої вам вагітності!

Автор статті: Вероніка Дорошенко

Поділись


Новини партнерів