Чому тисячі людей не здогадуються про свій депресивний стан

У це важко повірити, але величезна кількість людей, що переживають сильний депресивний стан та відчай, навіть не здогадуються про наявність певної проблеми.

На жаль, ці люди навіть не усвідомлюють, яким тягарем є весь той негатив та неприємні емоції, котрі постійно кружляють в їхніх головах.

Утім, депресивний стан – це цілком реальна проблема. З цим нині стикаються багато терапевтів та психологів, головним завданням яких є розпізнавання симптомів, що супроводжують депресію.

Біль у м’язах, мінливий настрій, злість, ненависть до самих себе, різка зміна поведінки та зневага до всього, що вас оточує – усі ці неприємні симптоми свідчать про розвиток депресії.

Деякі люди при цьому підозрюють, що з ними відбувається щось не те. У такі миті вам може здаватися, що життя та везіння повернулися до вас спиною, і все навколо відбувається зовсім не так, як ви очікували.

Проте як би сумно їм не було у ці моменти, ці люди ні на мить не припиняють рухатися вперед. Вони і далі робять свою справу, оскільки вже створили для себе захисні механізми, які дозволяють не реагувати гостро на неприємні емоції, а натомість адаптуватися до нових обставин.

Люди часто приховують свої справжні емоції, забувають про смуток, намагаються приховати стрес за хвилюванням, а надмірну нервозність виправдати психосоматичними змінами в організмі.

Вас може здивувати цей факт, проте прихована депресія справді буває. Так само є величезна кількість людей, які навіть не здогадуються про свій важкий депресивний стан та ігнорують наявність проблеми.

Ми пропонуємо вашій увазі основні симптоми депресії, завдяки яким ви зможете перевірити свій нинішній стан.

Як розпізнати депресивний стан?

Пригнічені люди з часом стають безпомічними та збентеженими

симптоми депресивного стану

Зверніть увагу, що не завжди є чіткий та об’єктивний імпульс до появи депресії, наприклад, втрата близької людини, важке розставання з другою половинкою чи непередбачуване звільнення з роботи.

Найголовніша проблема в тому, що зазвичай люди у стані сильного пригнічення на перший погляд здаються абсолютно успішними та щасливими людьми. Ви можете навіть не здогадуватися про їхній депресивний стан, адже, на вашу думку, у них є абсолютно все: і любляча родина, і дах над головою, і улюблена робота…

Психологи часто розповідають, що депресивні відчуття ростуть наче бур’яни поміж прекрасних квітів. Якщо вчасно не побороти цю проблему, то одного дня вони вкриють весь ваш простір своїми густими коренями, гострими шипами та гидкими покрученими пагонами.

Насправді це досить типова ситуація, при якій відчуття незадоволення, емоційної летаргії та власної безпомічності стають невіддільною частиною нашого життя.

Люди, які страждають на цей тип депресії, рано чи пізно помічають, що перестали займатися тим, що раніше приносило їм неймовірне задоволення. А причиною відмови від улюблених хобі може бути велика кількість важливих зобов’язань, через які людині ніколи і вгору глянути впродовж дня.

Не підозрюючи нічого поганого, ці люди настільки нормально починають сприймати все, що з ними відбувається, що поступово звикають до свого депресивного стану та вчаться з ним жити.

 Саме у цьому й полягає суть проблеми.

Більшість симптомів не має нічого спільного з депресією

депресивний стан та його наслідки

Коли хворі на депресивний стан відчувають цілковите виснаження, вони нарешті наважуються відвідати лікаря, проте не психолога, а терапевта.

Зазвичай у таких ситуаціях лікар одразу призначає аналіз крові. Отримавши результати аналізів, більшість лікарів рекомендують більше відпочивати, регулярно вживати вітаміни та правильно харчуватися.

Через кілька місяців людина знову повертається до лікаря, проте цього разу через сильні болі у спині. Цього разу вам можуть порадити відвідати травматолога, фізіотерапевта або масажиста.

Однак коли вам знову знадобиться проходити огляд, ви будете скаржитися вже на безсоння та надмірну нервозність. Після таких скарг лікарі зазвичай призначають бензодіазепіни (снодійні засоби).

І зрештою, намагаючись відмовитися від вживання психотропних речовин та позбутися залежності від снодійних препаратів, за рекомендацією лікаря ви будете змушені відвідати психіатра.Саме цей спеціаліст і поставить вам остаточний діагноз: депресія.

У середньому люди витрачають 1-2 роки на те, щоб отримати кінцевий правильний діагноз. До цього часу вони можуть навіть не підозрювати, що з ними відбувається насправді.

Повірте, депресивний стан – це набагато серйозніша проблема, ніж може здатися на перший погляд.

Стадія заперечення проблеми

Не варто боятися слова “депресія”. На жаль, зазвичай цей термін викликає сильне відчуття несхвалення та презирства як з боку оточення, так і з боку самого хворого.

Ми досі живемо у світі, де побутує така думка: “Пригнічені люди є жалюгідними. Депресивний стан – це звичайна слабкість та не вміння розв’язувати щоденні проблеми”.

Подібні твердження є хибними. Депресія у будь-якій формі – це захворювання, для лікування якого обов’язково потрібен комплексний підхід. Зазвичай хворим на депресивний стан призначають комплекс медикаментів, психологічну допомогу та групові заняття.

На жаль, коли людина отримує діагноз “депресія”, вона почувається так, наче весь світ навколо неї зупинився, і все відбувається не за планом.

Хворі на депресію не завжди готові до боротьби зі своїми внутрішніми демонами, втратами та розбитим серцем. Вони максимально довго відкладають звільнення мозку від нав’язливих думок та негативних емоцій.

Натомість вони намагаються продовжувати вести звичний спосіб життя тільки для того, щоб залишатися “на плаву”.

Боротися з депресією завжди нелегко. Однак одного дня ви відчуєте, що далі так тривати не може, і таки наважитеся перебороти депресивний стан.

Як розповісти іншим людям про свою депресію?

методи боротьби з депресивним станом

Психологи виділяють кілька ключових пунктів, які допомагають їм встановити правильний діагноз, коли до них звертається людина у пригніченому стані.

Ось кілька основних ознак депресії:

  • Безсоння
  • Апатія
  • Постійні перепади настрою
  • Беззахисність та відчуття, що будь-які ваші дії приречені на провал
  • Відчуття, що ви більше не контролюєте своє життя.

Ці симптоми є найбільш типовими для депресивного стану. Зверніть увагу, що існує ще ціла низка більш серйозних ознак депресії, які неможливо не помітити (зокрема намагання завдати шкоди самому собі або думки про суїцид).

У жодному разі ніколи не ігноруйте симптоми депресивного стану та не бійтеся відразу звернутися за допомогою до спеціаліста.

Джерело

Поділись


Новини партнерів