Грибок нігтів: симптоми, лікування і профілактика

Вирушаючи на відпочинок в сауну, басейн ми забуваємо про найважливіше – гігієну. Грибок нігтів – вражає нігтьову пластину на руках і ногах, а також шкіру.

Таким чином, зовнішній вигляд нігтьової пластини псується, а самолікування може тільки погіршити процес, оскільки збудники даного захворювання – дерматофіти, дріжджові і цвілеві гриби – швидко розмножуються і здатні за лічені місяці нанести здоров’ю шкоду.

Щоб відпочинок не закінчився плачевно, консультує лікар-подолог, косметолог-естетист Світлана Сушко.

Що провокує грибок нігтів?

Розмножується грибок в приміщеннях, де волого – лазня, сауна. Також сприяє цьому підвищене потовиділення, в тому числі некомфортне взуття. Потрапити збудник в організм може через мікротріщини.

“Іноді захворювання провокують відразу кілька факторів: підвищене потовиділення, відвідування спортзалу, а також знижений імунітет”, – зазначає лікар-подолог.

За словами Світлани Сушко, наявність супутнього захворювання, наприклад цукрового діабету, може прискорити розвиток патогенної мікрофлори.

Симптоми і діагностика

Про наявність грибка можуть свідчити зміни нігтьової пластини – шорсткості, потемніння на нігтях, зміни кольорової палітри від бежевого, молочного та коричневого до синього і зеленого кольорів.

Діагностувати захворювання можна двома способами. Фахівці досліджують частину нігтьової пластини, або беруть бакпосіви грибка. Цей вид аналізу дає більш інформативний результат, оскільки дозволяє визначити різновид грибка і призначити лікування.

Лікування грибка нігтів

“У такому випадку, призначають засоби на рослинній основі з ефірними маслами. Їх активні речовини впливають на структуру нігтя, сприяють їхньому росту, а також надають протимікробний ефект”, – говорить Світлана Сушко.

За її словами, в окремих випадках лікар може призначити додаткові процедури, наприклад, фототерапію – лазерне лікування. Цей метод діє на спори грибків і знищує їх.
Поділись


Новини партнерів