7 дієт, ефективність яких доведена вченими

Щороку в дієтології з’являються нові напрямки і системи харчування. За деякими даними кількість дієт на сьогоднішній день налічує 28 000! Як не загубитися в такому різноманітті і вибрати ту, яка дійсно допоможе схуднути? Ми розібралися в цьому питанні і підібрали для вас 7 дієт, ефективність яких підтверджена науково.

Палеолітична дієта

Палеодіета, або дієта Кам’яного віку, придумана американським вченим і дієтологом Лореном Кордейном. В її основі лежить природний раціон первісних предків, які здобували їжу полюванням і збиранням.

Суть дієти

Палеодіета дозволяє їсти м’ясо природного походження (дичину або правильно вирощених домашніх тварин), рибу з екологічно чистих водойм, гриби, горіхи, ягоди і фрукти, овочі, яйця, мед і коренеплоди. Відмовитися доведеться від будь-якої їжі, яка є результатом ручної праці: молочних продуктів, злаків, рафінованої олії, цукру і солі, солодощів і випічки – вони суперечать генетичній структурі людини і ведуть до проблем зі здоров’ям.

Дослідження вчених в 2007, 2009 і 2014 роках підтвердили високу ефективність палеодіети для зниження ваги. Випробовувані, що дотримувалися “первісного раціону”, втрачали у вазі набагато більше, ніж ті, хто сидів на середземноморській, білковій дієти та звичайній дієті для діабетиків.

Мінуси

Дієтологи попереджають, що відмова від молочних продуктів – одного з головних джерел кальцію – може негативно позначитися на здоров’ї. Брак бобових і злаків веде до дефіциту заліза, магнію і рослинного білка в організмі. Важко обходитися і без солі, особливо в жаркому кліматі, а надлишок м’яса і насичених жирів загрожує проблемами з нирками і серцево-судинною системою.

Веганська дієта

Веганство – це не дієта, а філософія, в основі якої лежить відмова від експлуатації тварин. Однак сьогодні багато людей переходять на веганське харчування не тільки з гуманних міркувань, але і з метою схуднення.

Суть дієти

Веганська дієта повністю виключає їжу тваринного походження: м’ясо, птицю, рибу, яйця, молочні продукти. Під забороною і желатин, казеїн і молочна кислота. Без обмежень можна їсти всі рослинні продукти: овочі та фрукти, злаки, бобові, насіння, горіхи, соєвий сир, наприклад тофу, горіхи, кокосове і мигдальне молоко.

Те, що веганське харчування допомагає схуднути, неодноразово доведено вченими. Так, в 2014 році в одному дослідженні випробовувані 4,5 місяці дотримувалися веганскої дієти – середня втрата ваги в групі склала 4,3 кг. У 2015 році вчені вирішили порівняти схожі види дієт: веганську, пескетаріанську, вегетаріанську, семивегетаріанскую і звичайну дієту зі зниженням калорій. В результаті найбільшу втрату ваги продемонстрували вегани.

Мінуси

Незважаючи на ефективність, веганська дієта має серйозні недоліки. Перш за все, це нестача в організмі важливих компонентів, які є тільки в тваринній їжі: вітаміні В12, креатині, карнозині, DHA, тваринних білках. Крім того, дослідження показали, що у веганів вміст тестостерону набагато нижчий, ніж у м’ясоїдів, що пов’язано з нестачею холестерину і насичених жирів в їх раціоні.

Дієта Аткінса

Дієта кардіолога Роберта Аткінса відома також як низьковуглеводна і високопротеїнова.

Суть дієти

В основі дієти лежить зменшення в раціоні вуглеводів і споживання великої кількості білка (м’яса, птиці, риби, морепродуктів, яєць і сиру). Спочатку повністю виключаються фрукти, цукор, бобові та зернові, горіхи, паста, солодка випічка, алкоголь, але потім деякі з цих продуктів поступово повертаються в раціон. Зниження ваги відбувається за рахунок того, що організму, за браком вуглеводів, доводиться добувати енергію з жирових відкладень і жирів, що надходять з їжею. В результаті відбувається швидке схуднення.

Вчені не раз переконувалися, що низьковуглеводне харчування дійсно працює. Так, в 2007 році в Стенфорді було проведене дослідження, в результаті якого дієта Аткінса виявилася набагато ефективнішою за інші методи схуднення, в тому числі дієти Орніша.

Мінуси

Дієтологи радять переходити на дієту Аткінса вкрай обережно. Різке зниження вуглеводів в раціоні може спровокувати головні болі, слабкість, запаморочення і запори.

Середземноморська дієта

Крім красивої назви, у середземноморської дієти є й інші плюси. Сидіти на ній досить легко, при цьому дієта допомагає не тільки втрачати вагу, але і підтримувати стрункість в довгостроковій перспективі.

Суть дієти

Без обмежень можна їсти фрукти і овочі, цільнозернові продукти, бобові, горіхи, сир і йогурт. У день необхідно випивати 6-8 склянок простої води. Двічі на тиждень включати в раціон страви з птиці і риби. Обмежити споживання яєць, червоного м’яса і солодкого. Вершкове масло замінюється на оливкову олію. Допускається помірне вживання червоного вина. Крім того, дієта повинна супроводжуватися активним способом життя.

Тривалі дослідження, проведені спільно науковою лабораторією «Іммакулата де Віво», вченими з Жіночого Госпіталю Брігхема в США і Гарвардською школою медицини, довели, що середземноморська дієта не тільки допомагає скинути вагу і підтримувати її на оптимальному рівні, а й знижує ризик серцево-судинних захворювань, а також збільшує тривалість життя.

Мінуси

Середземноморська дієта не підійде людям з алергією на морепродукти та рибу, а також при виразковій хворобі шлунка і кишечника – через великий вміст клітковини.

Дієта Орніша

Дієта з низьким вмістом жирів створена професором Каліфорнійського університету Діном Орнішом. Її мета – боротьба з ожирінням, захворюваннями серця, надмірною холестерином і високим тиском.

Суть дієти

Згідно з методом Орніша, жир повинен займати в раціоні не більше 10%. Основу харчування складають нежирні молочні продукти, яєчні білки, бобові, фрукти і овочі, зернові. Обмеження вельми жорсткі: не рекомендується їсти м’ясо, птицю та рибу, жирні молочні продукти, авокадо, масло, горіхи і насіння, солодощі, алкоголь. При цьому дієту потрібно поєднувати з регулярними фізичними навантаженнями.

Орніш опублікував результати своїх досліджень в 1998 році в журналі Journal of the American Medical Association: через рік такої дієти люди худнули в середньому на 10 кг. Ефективність методу підтвердили і вчені Стенфордського університету в 2007.

Мінуси

Як і у випадку з веганською дієтою, виключення з раціону м’яса може призвести до дефіциту в організмі вітаміну В12 і інших корисних речовин, що містяться тільки в тваринній їжі.

Водна дієта

Прабатьком всіх водних дієт вважається іранський вчений Ферейдун Батмангхелидж. На його думку, будь-які проблеми зі здоров’ям, у тому числі ожиріння, викликані зневодненням організму.

Суть дієти

Організм постійно потребує заповнення водного балансу, так як багато рідини виводиться з тіла з сечею, потом, сльозами. Тому протягом дня потрібно випивати 30 мг чистої води на кожен кілограм тіла. Вода нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, прискорює метаболізм, виводить з організму токсини і шлаки. Крім того, вона викликає почуття насичення, тому ми споживаємо менше калорій. Особливих обмежень в харчуванні немає, але слід прибрати з раціону алкоголь і кофеїн – вони ведуть до обезводнення.

Численні дослідження підтвердили, що Батмангхелидж і його прихильники мають рацію. Так, вчені університету Вірджинії з’ясували, що пацієнти, які споживають не менше 2 літрів води на добу, не схильні до ожиріння. Інше тривале дослідження британських і американських учених показало, що водна дієта знижує ризик захворювань шлунково-кишкового тракту.

Мінуси

Водна дієта протипоказана при порушеннях роботи нирок і сечовивідних шляхів, а також підвищений артеріальний тиск. Крім того, вода вимиває з організму солі і мінерали – щоб заповнити ці втрати, доведеться стежити за своїм харчуванням і пити вітамінно-мінеральні комплекси.

Волюметрікс – об’ємна дієта

Об’ємна “дієта, розроблена професором Пенсільванського університету Барбарою Росс – справжня знахідка для тих, хто хоче скинути вагу, не голодуючи.

Суть дієти

Щоб скинути вагу, потрібно більше їсти. До такого парадоксального висновку прийшла Росс. Вона вважала, що худнути слід не за рахунок зменшення обсягів порцій, а за рахунок зниження кількості калорій. Для цього потрібно перед висококалорійною їжею їсти низькокалорійну, тобто багату водою, клітковиною і білками: овочі та фрукти, супи, рагу, запіканки з м’ясом і овочами, смузі, цільнозерновий хліб, пасту, бобові. В результаті людина частково насичується і споживає менше їжі, багатої калоріями.

Цілий рік група вчених Пенсільванського університету досліджувала пацієнтів, які страждають на ожиріння. Їм дозволялося їсти в необмежених кількостях, але обов’язково випереджаючи основну трапезу низькокалорійною, наприклад, тарілкою овочевого салату або супу. Результати виявилися вражаючими: близько 70% випробовуваних схудли без будь-яких негативних наслідків для здоров’я.

Мінуси

Оскільки дієта не має на увазі строгих обмежень, шкоди організму вона не завдає. Єдиним недоліком можна вважати те, що вона не всім по кишені, адже якісні здорові продукти коштують досить дорого.

Джерело

Поділись


Новини партнерів