9 помилок на кухні, які можуть зіпсувати здоров’я

У мистецтві приготування їжі не може бути дрібниць. Нехтування навіть, здавалося б, незначним етапом може обернутися харчовим отруєнням або серйозним захворюванням. Часом навіть досвідченим кулінарам не вдається уникнути типових помилок, але неправильне поводження з інгредієнтами і неправильна обробка продуктів можуть принести шкоду здоров’ю.

У цьому пості ділимося з вами популярними кулінарними помилками, від яких обов’язково потрібно позбутися.

Очищення птиці і м’ясних продуктів

Більшість господинь звикли перед початком приготування страв промивати м’ясо під водою. Виявляється, що ця процедура здатна тільки погіршити ситуацію. Чому? Вся справа в тому, що на поверхні м’ясних продуктів зазвичай міститься величезна кількість шкідливих мікроорганізмом. Змити їх водою неможливо, а ось розприскати по всій кухні досить просто. Тому, якщо ви взялися за приготування м’яса, ні в якому разі не промивайте його під водою. Мікроорганізми, які є в м’ясних продуктах, знищуються самі собою під час смаження.

Неякісне миття

Цією кулінарної помилкою грішать як багато досвідчених кулінарів, так і початківці. Особливо велика спокуса не мити овочі, фрукти і горіхи, якщо продавець запевнив, що помив їх перед продажем. А є й такі, хто вважає, що при знятті шкірки серцевина у продукту залишиться чистою та безпечною. Так ви самі накликаєте на себе небезпеку у вигляді кишкових інфекцій або шлункового розладу. Якщо ви стежите за своїм здоров’ям, обов’язково мийте продукти не просто під водою, а з використанням мила або спеціальних засобів.

Консервування

Консервація – це відмінний спосіб зберегти улюблені продукти і насолоджуватися ними цілий рік. Але і з цим процесом не все так просто. Якщо ви консервуєте приготовлену їжу, ні в якому разі не допускайте відступів від рецептів. Експериментувати з консервацією вкрай небезпечно, оскільки потенційну загрозу для здоров’я може представляти як низька кислотність, так і недостатня солоність. Менше зло, яке можна отримати від консервів, – це ботулізм. У гіршому випадку куди більш серйозні проблеми з організмом.

Неуважність до упаковки

Багато хто вважає, що упаковані в герметичні контейнери продукти більш безпечні. Особливо коли справа стосується консервів і вакуумних пакетів. Але і з цими продуктами варто проявляти особливу пильність. Будь-які пошкодження, здуття і дефекти на упаковці – тривожна ознака, яка буквально може коштувати вам життя. Порушення герметичності упаковки може генерувати небезпечні бактерії, тому нічого хорошого і тим більше корисного від такого продукту точно чекати не варто.

Перехресне забруднення

Ще однією неприємністю, про яку багато людей взагалі не думають і навіть не здогадуються, вважається перехресне забруднення. Основним джерелом такої проблеми зазвичай виступають м’ясні продукти, риба і яйця. Такі продукти не можна зберігати і готувати на одній поверхні з уже готовими до вживання продуктами. Якщо не хочете отримати масу неприємних наслідків, завжди кладіть їх в окремі пакети і не використовуйте з-під них посуд для інших інгредієнтів. Крім того, щоб уникнути проблем зі здоров’ям не кладіть ці продукти в холодильнику на одній полиці зі свіжими овочами та фруктами, а також з вже приготованими стравами.

Необережність при приготуванні випічки

Ще однією прихованою небезпекою є випічка. Як правило, тісто для випічки багато хто звик змішувати на столі і голими руками. Крім того, складно уявити собі хоч один рецепт випічки без додавання яєць, а в деяких випадках і без начинки з сирого м’яса. При приготуванні випічки дуже важливо не допускати того, щоб тісто контактувало з яєчною шкаралупою або м’ясними відходами. І вже тим більше не варто пробувати його на смак до тих пір, поки воно не спеклося.

Приготування із залишків їжі

Використовувати залишки продуктів для приготування нових страв – непогана ідея. Але якщо подивитися на це з іншого боку – досить сумнівна для здоров’я. Навіть якщо термін придатності використовуваних продуктів не закінчився, навряд чи порушена упаковка кращим чином позначилася на їхній якості. Тому, якщо не хочеться заробити харчове отруєння, краще не шкодувати і просто викинути все, що завалялося в холодильнику.

Брудний гриль або мангал

Всім, хто вважає, що повторне використання решітки для мангала, гриля і шампурів без очищення є нешкідливим, настав час задуматися. У цій, здавалося б, нешкідливій дії є як мінімум дві потенційні загрози. По-перше, згоріле м’ясо є потужним канцерогеном, а по-друге, залишки старої їжі – це серйозне джерело шкідливих мікроорганізмів. Якщо не хочете захворіти, намагайтеся не залишати після пікніка посуд неочищеним.

Не нехтуйте термометром

Звичайні любителі часто нехтують використанням цього корисного кухонного гаджета. І дуже даремно! Справа в тому, що без цього пристрою важко напевно визначити ступінь приготування м’ясної страви. Зовні воно може виглядати цілком нормальним і навіть підгорілим, а ось всередині бути повністю сирим. На перший раз, можливо, це і не призведе до отруєння. Але хто знає, що буде наступного разу? Не випробовуйте свій організм на міцність.

Джерело

Поділись


Новини партнерів