Фахівці: навіть «нетоксичні» лаки для нігтів можуть бути небезпечними

У гонитві за максимальною натуральністю майже всі косметичні бренди, які функціонують на сучасному б’юті-ринку, можуть запропонувати нам щось з позначкою «еко» і максимально безпечним складом. Причому, мова йде не тільки про засоби для догляду і декоративну косметику, але також про нейл-індустрію.

Майже впевнені, що один з останніх лаків для нігтів, які ви купували, позиціонувався як «нетоксичний» (можете перевірити!). Але наскільки безпечна ця історія насправді? Розбиратися будемо просто зараз.

Виявляється, не те щоб дуже. Навіть бренди, які говорять про безпечний склад, замінюють токсичні хімікати досить небезпечними альтернативами, заявляє нове дослідження на тему, опубліковане в журналі Environmental Science & Technology. «Це схоже на гру, в якій, коли один токсин вже видалений, ви повинні переслідувати новий, не менш небезпечний хімічний елемент», – коментує Анна Янг (Anna Young), співавтор дослідження з Гарвардського університету (Harvard University).

Експерт пояснює, що на початку 2000-х років багато лакових компаній почали маркувати свою продукцію як «three-free», що мало на увазі, що вона виготовлена без використання дибутилфталату (пластифікатор, який використовується для поліпшення текстури лаку, але пов’язаний з потенційними репродуктивними проблемами), толуолу (можливий гнобитель нервової системи) і формальдегіду (канцероген). З тих пір багато марок пішло ще далі, так що сьогодні на полицях магазинів можна зустріти лаки «5-free» і навіть «10-free».

«Але навіть з цими ярликами може бути важко визначити, які хімічні речовини виключені і, що ще більш важливо, які додали на їхнє місце», – додає Янг. Саме тому разом з колегами вона протестувала склади 40 лаків для нігтів 12 різних марок, кожний з яких був маркований за допомогою «free» від трьох до тринадцяти. І хоча в висновках не згадували конкретні бренди, автори дослідження підкреслили, що дві з тестованих марок становлять 15% сучасного ринку лаків для нігтів.

Аналіз даних показав, що жоден із зразків не містив токсичний дибутилфталат – і це, звичайно, добре. Проблема в тому, що всі лаки дали позитивний результат на вміст хоча б одного з інших пластифікаторів, які, на думку вчених, можуть бути точно так само потенційно небезпечними. Більше того, один з лаків містив пластифікатор, який, як стверджувалося на упаковці, повинен бути виключений з формули.

Іншими словами, купуючи «нетоксичний» лак для нігтів, ви все одно повинні бути обережні у поводженні з ним. І особливо, пояснюють дослідники, це стосується працівників нігтьового сервісу. «Для майстрів це дуже важливо тому, що вони протягом багатьох років щодня піддаються впливу хімічних речовин, які можуть вплинути на фертильність, репродукцію, функції щитовидної залози і навіть збільшити ймовірність ожиріння і раку», – робить висновок Анна Янг.

Поділись


Новини партнерів